2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen átadták az új Nokia Mobil Operációs Rendszerek és Alkalmazások Laboratóriumot

5 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44735"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nokia-logo_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="50" /></a></span>A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Dr. Vajta László dékán és Marcus Stoerkel, a Nokia magyarországi értékesítési igazgatója ma megnyitották az új Nokia Mobil Operációs Rendszerek és Alkalmazások Laboratóriumot. A most átadott labor célja, hogy a Nokia segítségével a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke felkészült, a legújabb technológiákban jártas utánpótlást biztosítson a magyarországi mobilalkalmazás fejlesztői társadalomnak, illetve hogy minél több hallgató kerüljön be az <a href="http://store.ovi.com/">Ovi Áruház</a> fejlesztői közé.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Dr. Vajta László dékán és Marcus Stoerkel, a Nokia magyarországi értékesítési igazgatója ma megnyitották az új Nokia Mobil Operációs Rendszerek és Alkalmazások Laboratóriumot. A most átadott labor célja, hogy a Nokia segítségével a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke felkészült, a legújabb technológiákban jártas utánpótlást biztosítson a magyarországi mobilalkalmazás fejlesztői társadalomnak, illetve hogy minél több hallgató kerüljön be az Ovi Áruház fejlesztői közé.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Dr. Vajta László dékán és Marcus Stoerkel, a Nokia magyarországi értékesítési igazgatója ma megnyitották az új Nokia Mobil Operációs Rendszerek és Alkalmazások Laboratóriumot. A most átadott labor célja, hogy a Nokia segítségével a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke felkészült, a legújabb technológiákban jártas utánpótlást biztosítson a magyarországi mobilalkalmazás fejlesztői társadalomnak, illetve hogy minél több hallgató kerüljön be az Ovi Áruház fejlesztői közé.

Vajk István professzor elmondta, hogy tanszéke „1997 óta folyamatosan a Nokia partnere a K+F+I területén. Ezt az együttműködést számos, nemzetközi szinten is elismert, sikeres projekt jelzi. Mivel a tanszék az alkalmazott informatika területén jelentős szerepet tölt be mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés tekintetében – kiemelten a mobil szoftverek területén – a projektek során szerzett tapasztalatok folyamatosan beépülnek a tanszék kurzusaiba. Nem egy esetben az egyes kutatási projekteket követően egy-egy új tárgy kerül meghirdetésre."

„A Nokia elkötelezettségét a hazai fejlesztői társadalom támogatása mellett mi sem példázza jobban, mint a vállalat több mint egy évtizedes múltra visszatekintő együttműködése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A ma átadott, mobil operációs rendszerek oktatására és alkalmazásfejlesztésre kialakított laboratórium része annak a több mint 50 millió forint értékű kutatás-fejlesztési projekt- és oktatási támogatásnak, amelyet a Nokia 2010-ben nyújtott a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének" – mondta el Marcus Stoerkel, a Nokia magyarországi értékesítési igazgatója.

Calling All Innovators

A Nokia ez alkalommal hirdette ki a Forum Nokia „Calling All Innovators 2010" magyarországi fejlesztői versenyének nyerteseit. A Nokia a magyar verseny során azt a legjobb, helyi igényekre szabott alkalmazást kereste, ami leginkább segíti a Nokia felhasználók mindennapjait. A szoros versenyben legkiemelkedőbbnek ítélt magyar alkalmazás a „GPS Profiler", fejlesztője, Inotay Krisztián, jutalma 1 millió forint.

Ez az alkalmazás a készülék üzemmódjai (pl. általános vagy néma) közötti automatikus váltást tesz lehetővé a felhasználó által előre definiált helyszínek (földrajzi pozíciók) alapján.

A második helyezett, Németh László mobilalkalmazása a mobilparkolást könnyíti meg GPS adatok felhasználásával, míg a bronzérem Michelberger Rolandé, aki GPS-szel kombinált ébresztőfunkciót ad a felhasználó kezébe. Az ezüst és bronzérmesek jutalma egy-egy nagy értékű Nokia N900 mobil számítógép. Ezek az alkalmazások hamarosan elérhetőek lesznek a Nokia Ovi Áruházban (store.ovi.com).

A szakmai zsűri egy különdíjat is odaítélt Balázs Ádámnak, Hudák Lászlónak és Kovács Zsoltnak kiemelkedő ötletükért és annak megvalósításáért, melyben egy modellautóra szerelt Nokia N900 készüléken futó alkalmazás valós időben dolgozza fel a készülék kamerája által látott környezetet és Bluetooth technológia segítségével vezérli a modell mozgását.

A Nokia által a fejlesztők számára kínált üzleti rendszer – ecosystem

A Nokia az elmúlt időszakban számos újítást mutatott be, melyek segítségével egyszerűbb és jövedelmezőbb lesz az olyan alkalmazások fejlesztése, amelyek elérik a világ legnagyobb mobilfelhasználói közösségét. Jelenleg a fejlesztők mintegy 175 millió Nokia Symbian-alapú okostelefonhoz tehetik elérhetővé alkalmazásaikat.

A Nokia Magyarországon is arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy éljenek a Nokia globális fejlesztői programja (forum.nokia.com) által nyújtott tudással és eszközökkel – például a Qt szoftverfejlesztő csomaggal – és az Ovi Áruház adta lehetőségekkel, hogy fejlesztéseiket még több emberhez juttathassák el szerte a világon.

Vatera.hu alkalmazás

A napokban indult a Vatera első mobil alkalmazása Symbian platformra, melynek köszönhetően bárki könnyedén vaterázhat az erre alkalmas Nokia készülékén*. A mobilalkalmazás fejlesztésben rejlő üzleti lehetőségeket Gerő Viktor, a Vatera ügyvezető igazgatója mutatta be, és ismertette az Ovi Áruház kínálatába a napokban bekerült Vatera.hu applikációt. Az ország legnagyobb aukciós portáljának első mobilalkalmazásával, amely a Symbian operációs rendszert futtató Nokia mobilkészülékről érhető el, szinte bárhonnan, bármikor igénybe vehetők a Vatera alapszolgáltatásai. Ilyen például a keresés, böngészés, üzenetek kezelése, licitálás, és természetesen a vásárlási funkciók is.

*Az alkalmas Nokia készülékek a következők: Nokia 5800, Nokia 5230, Nokia 5228, Nokia 5250, Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia C6-00, Nokia N8, Nokia C7-00.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük