Közel 175 nap múlva véget ér az idén 175 éves „Budapesti Vidámság". Bár a Budapesti Vidámpark története lezárul, a vidámság „örök darab", ebben a szellemben és persze a nosztalgia jegyében várja látogatóit egész évben a Városliget legendás látványossága.

 

Közel 175 nap múlva véget ér az idén 175 éves „Budapesti Vidámság". Bár a Budapesti Vidámpark története lezárul, a vidámság „örök darab", ebben a szellemben és persze a nosztalgia jegyében várja látogatóit egész évben a Városliget legendás látványossága.

 

A mai Vidámpark elődei közül a Vurstli 175 éve, az Angol Park pedig csaknem 100 éve létezik az idén épp 200 éves születésnapját ünneplő Városligetben. A létesítmény őseit végül 1950 tavaszán egyesítették és államosították, ezt követően kapta a Vidám Park nevet.

Évfordulóból tehát nincs hiány, a sokszínű történelmet és a Parkról szóló érdekességeket egy most nyíló állandó kiállítás gyűjti csokorba, melyet szeptember végéig a Körhinta csarnokában tekinthet meg a nagyérdemű. Emellett a Park közel két évszázados múltját feldolgozó képes emlékkönyv is készült, amelyben a látogatók saját fotóinak, megsárgult belépőinek is méltó helye lehet. 

 

Itt található Európa legrégebbi, Europa Nostra-díjas, lovas Körhintája (1906), a szintén műemlék Barlangvasút és Európa leghosszabb favázas hullámvasútja is, mely több mint 90 éve nyílt meg.

A matuzsálemek és a megszokott hajmeresztő játékok mellett sok meglepetést tartogat az utolsó évad, köztük egy Vidámságvásárt is, ahol az egyedi csecsebecsék szerelmesei, a hasznos és környezetbarát holmik hívei, kicsik és nagyok, éhesek és szomjasak egyaránt találhatnak kedvükre való portékát.

Most sem árt időben egyeztetni az osztályfőnökkel, hiszen iskolai csoportokat is szívesen lát a mókatár, és úgy tűnik ez lesz az utolsó alkalom, hogy együtt üljön Óriáskerékre az „elsőbé".

 

A májusi programsorozat Vurstli fesztivállal és egy díszes májusfa felállításával indul. Ezt követően négy napon át egy percre sem áll le a mutatványosok és csepűrágók táncbemutatókkal, gyerekkoncertekkel és ízlelőbimbókat gyönyörködtető vásári falatokkal fűszerezett majálisa. Egy hamisítatlan vurstli elengedhetetlen kellékei a színesebbnél-színesebb játékok, melyeket a legnagyobb magyar utazó társulat, a Vándor Vurstli biztosítja.

 

Május 4-én egy látványos tűz show bemutatóval veszi kezdetét a széles körű népszerűségnek örvendő Vidámparki Éjszakák rendezvénysorozat is, mely változatlan áron teszi elérhetővé a fényárban úszó játékok élményét.

 

A létesítmény idén is számos kedvezménnyel igyekszik majd mindenki számára elérhetővé tenni az önfeledt kikapcsolódás élményét.

Az utolsó évre való tekintettel a szezonbérletek árát a tavalyitól eltérően ötről három karszalag árára – csupán 14 700 Ft-ra – csökkentették. A Vidámpark fáradhatatlan fanatikusai tehát továbbra is megválthatják kedvezményes bérleteiket, mely korlátlan számú belépésre jogosít és egész szezonra szóló szórakozást nyújt.

 

A belépők sorban állás nélkül, online is megvásárolhatók a jegymester.hu oldalon. A Vidámpark gyorsított beléptetést biztosít az elektronikus jeggyel érkezők számára, amennyiben a megfelelő jegytípust vásárolták meg.

 

Az állandóan frissülő programhírekért érdemes időről-időre felkeresni a Park facebook oldalát és honlapját is, ahol az egész éves nyitvatartás mellett a csoportos- családi- és diákkedvezmények is megtalálhatók.

 

Ha még soha nem járt a Parkban, akkor azért, ha már volt alkalma ellátogatni, akkor pedig azért érdemes eljönni még egyszer – utoljára.

 

A Vidámparkot 1950-ben alapították. A jelenlegi Vidámpark a Vurstli és az Angol Park összevonásával jött létre több, mint fél évszázaddal ezelőtt. 
A főbb történelmi attrakciók között van a díjnyertes, Európa 1egrégebbi lovas Körhintája (1906) és a különleges Barlangvasút (eredetileg Sárkányvasút), ahol Petőfi Sándor híres elbeszélő költeménye, a János vitéz kíséri az utazót a felidézett helyszínek sorozatán.

A látogatók kipróbálhatják Európa leghosszabb (1 km) favázas hullámvasútját, mely több mint 80 éve épült.

A Körhinta neve fogalom, 1906 óta forog. Háborúk és forradalmak rombolták ékeit, de sohasem állt meg. Még a felújítás alatt sem. A nyolcszögletű épületben a nyolcadik oldalon állt (és áll ma is) a makettorgona, körbevéve festett szövetekkel, teljessé téve a fasípimitációkat. A kezelő innen figyelhette a közönségtől elrejtve a Körhinta zavartalan működését. A Körhinta l906-ban épült az álló lovak még korábbiak, és máshonnan származnak. A kupolafreskó később készült. A falak egyszerű Art Nouveau szalagmotívumokkal díszítettek, hasonlóan a homlokzat tetőrészének vasszerkezetéhez.

Az eredeti forma figyelembevételével történt felújítást követően megkapta az Europa Nostra-díjat. 
A Hullámvasút egy látványos faszerkezetű létesítmény, melyet Dargon Ervin tervezett, 1922-ben nyitott meg. A szerelvények több mint nyolcvan éve futnak, ez a három európai favázas hullámvasút egyike. Kilenc hullám van a pályán, mely közel 980 méter hosszú, minden kocsin egy képzett kezelő ül, ő fékez, és győződik meg arról, hogy miden és mindenki biztonságban van.

 

Budapesti Vidám Park Zrt.
1146 Budapest, Állatkerti krt. 14-16.

www.facebook.com/budapestividampark

www.vidampark.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük