A közönség teljesen megtöltötte a nézőteret Magyarország egyik legrangosabb játszóhelyén. A Shakespeare-napok zárásán tartott közönségtalálkozón is szép számban vettek részt a nézők.

A közönség teljesen megtöltötte a nézőteret Magyarország egyik legrangosabb játszóhelyén. A Shakespeare-napok zárásán tartott közönségtalálkozón is szép számban vettek részt a nézők.

A Chis Rolls rendezte különleges Lear király fesztivál-meghívások sorát vívta ki magának az elmúlt fél esztendőben. Sarajevo, Zittau, Arad fesztiválszervezői küldték el invitációjukat a Viharsarokba, mert híre ment szerte Európában, hogy egy szokatlanul izgalmas Lear királyelőadás született Békéscsabán.

 

Angol rendező, angol látványtervező, dolby sorrund-hanghatás, különleges látvány, remek színészi alakítások fémjelzik a modern, háborús köntösbe öltöztetett klasszikus Shakespeare-művet a színpadon.

 

A Vígszínház 2014 tavaszán, Shakespeare születésének 450. évfordulójára szervezett Shakespeare Napokra hívta meg a produkciót, hogy a főváros közönsége is megismerhesse azt, részesüljön abban az élményben, amikor egy mára hangszerelt előadásban Mészöly Dezső fordításában „régiesen zeng fel" a nagy angol drámaíró nyelve, de nem idegenül, amikor a produkció minden ízében hű az eredeti szövegkönyvhöz, és mégis, szinte mindenben más.

 

A saját szemszögemből akartam megmutatni Lear történetét, nagy áldás, hogy ezt még ilyen fiatalon megrendezhettem, mert tíz évig még tanulmányozhatnám a szöveget, akkor is találnánk benne új rétegeket – foglalta össze a rendező Chris Rolls a csabai előadás lényegét a közönség számára.

 

A közönség pedig ezen az estén partner volt az angol direktor szemén át nézni a hatalmát vesztő király tragédiáját. A Vígszínházból Hegedűs D. Géza és Halász Judit invitálták a közönséget az előadás utáni találkozóra, ahol kiderült, a közönség nagyon is értő módon viszonyult a darabhoz és az előadáshoz egyaránt. A több, mint ezer fős nézőtér tétje érezhetően nagy koncentrációra késztette a színészeket és a háttérmunkásokat egyaránt, de mindez jó irányba tolta az előadást. Feszes és nagyon koncentráltan az ívet tartó előadást láthatott a budapesti és az ország több tájáról busszal érkezett közönség. A közönségből érkező egyik kérdés azt firtatta, mikor lesz legközelebb látható ez a Lear előadás Pesten. A Jókai Színház igazgatója Fekete Péter válaszában elmondta, hogy ezt az előadást Békéscsabán már nem, de fesztivál meghívások előtt azokra való felkészülésként más vidéki nagyvárosokban vagy esetleg Pesten láthatja a közönség néhány alkalommal a sötét tónusú, és mindenképpen egyedi előadást.

 

A pénz és a fegyverek háborúja Shakespeare korában is dúlt, csak más volt a pénznem, és mások voltak a fegyverek. Rá kell döbbennünk, a világ nem változik, csak ismétli magát, az időspirál egymásnak megfelelő pontjai ugyanazokra az emberi reflexekre, esendőségekre épülnek.

 

Shakespeare a kortársunk, szoktuk mondani. Az előadást látva megfordíthatjuk ezt a mondást: mi is Shakespeare kortársai voltunk. S talán vagyunk is, mind a mai napig.

 

http://jokaiszinhaz.hu/

http://vigszinhaz.hu/2014/03/11/shakespeare-450/

https://www.youtube.com/watch?v=h_DmpaHPGM0

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük