2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A csillagok bűvöletében 40 éve

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96877"><img class="image image-preview" src="/files/images/csillagok_0.jpg" border="0" width="467" height="247" /></a></span>A pécsi planetáriumi élet hétfőn ünnepli 40. évfordulóját, ugyanis a városban nyílt meg az ország első állandó planetáriuma 1975. november 30-án. Ezt a jelentős örökséget képviseli és igazítja a mai kor igényeihez a Zsolnay Kulturális Negyedben működő Planetárium.</p> <p> 

A pécsi planetáriumi élet hétfőn ünnepli 40. évfordulóját, ugyanis a városban nyílt meg az ország első állandó planetáriuma 1975. november 30-án. Ezt a jelentős örökséget képviseli és igazítja a mai kor igényeihez a Zsolnay Kulturális Negyedben működő Planetárium.

 

A pécsi planetáriumi élet hétfőn ünnepli 40. évfordulóját, ugyanis a városban nyílt meg az ország első állandó planetáriuma 1975. november 30-án. Ezt a jelentős örökséget képviseli és igazítja a mai kor igényeihez a Zsolnay Kulturális Negyedben működő Planetárium.

 

November 30-án, a 40. évfordulón negyedik alkalommal ad otthont a Zsolnay Kulturális Negyed a Planetáriumok és bemutató csillagvizsgálók szerepe az oktatásban című szakmai workshopnak, melyen szinte valamennyi hazai intézmény képviselteti magát.

A jubileum alkalmából november 30. és december 7. között megtekinthető az eredeti Carl Zeiss vetítőgép, s minden 40. látogató a Planetárium vendége egy előadásra.

 

A Negyed Planetáriuma csoportok és egyéni látogatók körében is töretlen népszerűségnek örvend, 2012-es megnyitása óta több mint 70 000 látogatót fogadott. Évente közel ezer programot szervez az intézmény, mely több szempontból is különleges. Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével emelkedik ki társai közül. A nyolcméteres kupolával fedett, negyvenöt fő befogadására alkalmas létesítmény elsődleges célja a csillagászati, űrkutatási, valamint egyéb természettudományos ismeretterjesztés, de emellett a művészetek és a történelem csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek szórakoztató bemutatása is. Az előadásokat ráadásul élőben tartják pécsi csillagászok, igazodva a hallgatóság korosztályi igényeihez.

 

A látogatók hallhatnak előadásokat többek között a Mars kutatásának aktuális eredményeiről, a csillagképek mitológiai vonatkozásáról, a Naprendszer holdjairól vagy a magyarok ősi csillagos égboltjáról, továbbá lehetőség van a térben és időben való utazásra, sőt idegen bolygókon való leszállásra is. Decemberben, karácsony közeledtével több alkalommal is látható a Planetárium új csillagászati-kultúrtörténeti bemutatója, melynek címe: A betlehemi csillag nyomában – Legenda vagy valóság? Az előadás témája a híressé vált esemény, mely szerint a napkeleti bölcsek számára égi jelenség mutatta meg a kereszténység megváltójának, Jézus Krisztusnak születését a júdeai Betlehemben. A naponta látható előadásokon kívül a távcsöves bemutatók, a csillagász szakkör és a Csillagászati Hét programjai is igen népszerűek.

 

A 40 éves pécsi planetárium ünnepét 11 órakor Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője, Bartha Lajos, Magyarország első planetáriumi előadója (Budapesten először tartott előadásokat a berendezéssel) és Dr. Nagyváradi László, egyetemi docens, csillagász előadó (az egykori Mecseki TIT Planetárium vezetője, ő vetített utoljára a régi géppel) köszönti.

 

A Planetáriumok és bemutató csillagvizsgálók szerepe az oktatásban című workshopot 11:25 órakor Dr. Kolláth Zoltán, az MTA PAB Csillagászati Munkabizottságának elnöke nyitja meg, Gondolatok a pécsi planetáriumi élet elmúlt 40 évéről és hazánk első planetáriumi vetítőgépének korábbi, budapesti működéséről címmel. Ezt követően emlékeiket megosztják

Mátis András (a Budapesti Planetárium nyugalmazott előadója), Keszthelyi Sándor (pécsi csillagászattörténész, aki megírta a régi pécsi planetárium történetét) és Kemenes László (pécsi amatőrcsillagász).

 

A workshop programja:

12:00 Szűcs László (Kecskeméti Planetárium):

Látvány és a tartalom egyensúlya a tudományos ismeretterjesztésben

12:15 Nuspl János (MTA CsFK CSI, Budapest): Planetáriumok és bemutató csillagvizsgálók

            integrálása a kulturális térbe az internet korában

14:00 Zajácz György (Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen):

Tapasztalatok az Agóra mobil planetáriumában

14:15 Vilmos Mihály (Canis Maior csillagda, Nagykanizsa):

Proto-Planetárium-Program Nagykanizsán

14:30 Kmettyné Győri Szilvia (Alsómocsoládi Planetárium):

Csillagászat a Kölyök Fészek Erdei Iskolában

14:45 Forgács Balázs (Utazó Planetárium, Budapest): Különböző korosztályok megszólítása

a mobil planetáriumokban – Mi marad meg a hallgatókban?

14:55 Kerényi Lilla (MCSE, Budapest): Csillagvarázs c. könyv bemutatója

15:30 Bartha Lajos (MCSE, Budapest): Csillag mitológia a Planetáriumban

15:45 Dömény Anita (Nagy Lajos Gimnázium, Pécs):

Planetárium szerepe a középiskolai oktatásban

16:00 Dr. Hegedűs Tibor (Bajai Csillagvizsgáló):

Komplementaritás, interaktivitás, ötletturmix planetáriumoknak

16:15 Dr. Kolláth Zoltán (MTA, NyME, MCSE):

Teljes kupolás filmek a csillagoségbolt-parkokról

16:30 Illés Tibor (Partiscum Mobil Planetárium, Szeged):

Magyar filmet a magyar planetáriumba

Utazás a Naprendszerben című, saját, teljes kupolás film levetítése

16:45 Dr. Gyenizse Péter (ZSKN Planetárium, Pécs): Kupolán a régi magyar világkép

Zárszó (Gyenizse Péter, az MTA PAB Csillagászati Munkabizottságának titkára)

 

2015. november 30.

40 éves a pécsi planetárium

Planetárium, Zsolnay Kulturális Negyed

 

http://zskn.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.