2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Dagály utcában folytatódott a szökőkút építési program

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42769"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/dagaly.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Új szökőkút épült Budapest Főváros XIII. kerületében a Dagály u. 20. szám alatti közparkban. A létesítményt 2010. augusztus 27-én avatta fel dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere. A 14 millió forintos költséggel készült beruházással együtt, az önkormányzat közel 100 millió forintot fordított a kerület folyamatosan bővülő természeti értékeire, a szökőkutakra.</p><p>

Új szökőkút épült Budapest Főváros XIII. kerületében a Dagály u. 20. szám alatti közparkban. A létesítményt 2010. augusztus 27-én avatta fel dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere. A 14 millió forintos költséggel készült beruházással együtt, az önkormányzat közel 100 millió forintot fordított a kerület folyamatosan bővülő természeti értékeire, a szökőkutakra.

Új szökőkút épült Budapest Főváros XIII. kerületében a Dagály u. 20. szám alatti közparkban. A létesítményt 2010. augusztus 27-én avatta fel dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere. A 14 millió forintos költséggel készült beruházással együtt, az önkormányzat közel 100 millió forintot fordított a kerület folyamatosan bővülő természeti értékeire, a szökőkutakra.

„A víz jelenléte köztereinken javítja közérzetünket, a mikroklímát, ezért tartjuk fontosnak a megkezdett szökőkút program folytatását." mondta el dr. Tóth József polgármester megnyitójában. A XIII. kerületi képviselő-testület által elfogadott AngyalZöld elnevezésű program kiemelt figyelmet fordít a kerület zöldhálózati rendszerének kitüntetett elemére, a vízfelületekre. Folytatódott a korábban megkezdett program, melynek főbb állomásai:

2003-ban 2 új szökőkút épült a Fiastyúk parkban és a Gyöngyösi sétányon, mindkettő Minya Mária keramikus műalkotásaival. 2007-ben a Tomori közben álló „Ifjúság (Béke) kútja" a Budapest Galériával közösen lett helyre állítva a kutat szegélyező Vedres Márk által készített műalkotásokkal együtt.

2008-ban a Béke tér nyugati oldalán, a Béke tér 5-7. sz. szalagház előtti felújított és pihenőparkká átalakított közkertben építettünk egy új szökőkutat fémkompozíciós vízképpel, továbbá a Marina Part beruházás keretében a Dunaparti sétányon csobogó, az Országbíró u. 46. társasház beruházás keretében egy előkertben épült szökőkút.

2009-ben a Gyermek téren vízjátékkal, a Hollán Ernő utca sétáló utcai szakaszán vízfilmet képező csobogósorral épült kerületi beruházásban 2 új szökőkút. Kérésünkre, a Capital Square irodaház beruházás részeként a Váci úton, egy további szökőkutat építettek.

Ez évben a Dagály u. 20. sz. alatti közkertben és rövidesen a Ditrói Mór sétálóutca részeként vehetik birtokba a kerület polgárai az új építményeket. A Dagály utcai szökőkút medence átmérője 4,5 m, melyet 1,2 m széles díszburkolatú járda vesz körül. A 48 db szögben állítható álló fúvókát középen habosító, függőleges fúvóka egészíti ki. A látványt emeli a 4 lámpás díszvilágítás és a programozható vízjáték.

A tizenegy szökőkút építésére közel 100 millió Ft önkormányzati és közel 20 millió Ft beruházói forrást igényelt. A szökőkutakat a lakosság kedvezően fogadja. Ugyanakkor a nyári időszakban előfordul a rendeltetés ellenes használat. A szökőkutak átlagos, éves üzemeltetési költsége 1,5 millió Ft.

A szökőkút programot a kerület folytatni kívánja, az új helyszínek kijelölése része a következő időszak zöldhálózat-fejlesztési programjának. Kapcsolatunk a vizekkel egyre jobban felértékelődik, mivel városi lét és az időnként szélsőségesen meleg, száraz időjárás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében jelentős szerepet kapnak szökőkútjaink, vizes térkompozícióink.

 

 http://www.budapest13.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük