A The Coca-Cola Company tegnap a davosi Világgazdasági Fórumon tette közzé, hogy a fiatalokból álló Global Shapers közösség projektjei közül melyeknek ítélte oda ösztöndíját.

 

A The Coca-Cola Company tegnap a davosi Világgazdasági Fórumon tette közzé, hogy a fiatalokból álló Global Shapers közösség projektjei közül melyeknek ítélte oda ösztöndíját.

 

A Global Shapers a Világgazdasági Fórum fiataloknak szóló kezdeményezése, amelyen keresztül a 20-as és 30-as korosztályt kívánják megszólítani, hogy hathatósan vegyenek részt a legégetőbb problémák megoldásában mind lokális, mind pedig globális szinten. Világszerte kétszázhetven közösségi központban követhetők nyomon azok a projektek, amelyek középpontjában olyan nagy horderejű társadalmi kérdések állnak, mint az egészségügy, a környezetvédelem, az oktatás vagy épp a gazdaság fenntartható fejlődése.

 

A leghatásosabb és legsikeresebb projekteket a Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, a The Coca-Cola Company, kormányzati tagok és a civil szféra képviselői közül kikerülő testület értékelte. Az értékelési szempontok között szerepel a megcélzott probléma, az érintettek száma, a beruházások megtérülése és a projekt kiterjeszthetősége.

 

Az 50 000 dolláros fődíjat egy Rómában és Nairobiban kidolgozott közös projekt kapta, amelynek célja, hogy a szubszaharai afrikai iskolákban megfelelő, biztonságos és korszerű világítás legyen. A napelemes eszközöket a családok minimális díjazás fejében ki is kölcsönözhetik, hogy a diákoknak otthon se kelljen sötétedés után világítás híján abbahagyniuk a tanulást.

 

További öt kezdeményezés pedig 10-10 000 dolláros Coca-Cola ösztöndíjban részesült:

 

–         egy dél-afrikai önkéntes munkavállalást segítő online és mobil platform

–         egy kijevi tehetséggondozó program

–         egy mexikói mobil alkalmazás, amely a helyi lakosok részvételét aktivizálná lakóhelyük társadalmi és gazdasági életében

–         egy haiti Botanikus Eco-Technológia Park létrehozása, amelynek nyereségét az oktatásba forgatnák vissza

–         egy jereváni digitális iskola utáni program, amelyet hátrányos helyzetű vagy fogyatékos gyermekek számára alakítottak ki

A jelenleg 3000 tagot számláló Global Shapers hálózat 2011-ben azért jött létre, hogy a helyi közösségekre pozitív hatással bíró projektek létrehozására ösztönözze a fiatalokat. Ma 160 országban 270 központtal vannak jelen. A közösség a Világgazdasági Fórum kezdeményezésére alakult meg, hogy a legsúlyosabb helyi problémákra választ adó projekteket dolgozzanak ki.