Az amerikai dollár tovább erősödött, miközben a feltörekvő piaci devizák, illetve a kisebb jelentőségű, fejlett piaci devizák gyengültek a dollárral szemben.

Az amerikai dollár tovább erősödött, miközben a feltörekvő piaci devizák, illetve a kisebb jelentőségű, fejlett piaci devizák gyengültek a dollárral szemben.

A feltörekvő piacokon az éjszaka folyamán összeomlottak a kötvénypiacok, ami akár öngerjesztő folyamatba is átmehet, miután a likviditás meglehetősen szűkös, a piaci résztvevők többsége pedig ugyanazon a kijáraton keresztül szeretne menekülni. A piacot mozgató legjelentősebb tényező természetesen az új amerikai kamatszint beállítása – valószínű, hogy Trump intézkedései gazdaságélénkítő hatásúak lesznek, különösen a megnövekedett költekezés miatt. A mintha Reagan szellemét látnák ismét felbukkanni ezzel a lépéssel – helyes a megérzés vagy nem, mindenesetre sokan emlékezhetnek még a dollár brutális erősödésére 1985-ből. A dollár gőzhengerként nyomul előre, és nem nagyon látszik, hogy az átmeneti konszolidációkon kívül bármi is nagyon fékezné.

 

A magányos harcos, amely jelenleg egyedül képes ellenállni a dollár erejének, a font, mivel az aktuális események teljes mértékben átrajzolják a játékteret a devizák frontján, illetve erősítik az Egyesült Királyság tárgyalási pozícióit az uniós kilépés folyamata során. Elgondolkodtunk annak a lehetőségén is, hogy Európa lehet a populista politikai megmozdulások következő színtere, gyengítve ezzel a EURGBP long pozíciókat. Bőven van még potenciál a font felől érkező nyomásban, és komoly tere lehet még a font erősödésének.

 

Kifejezetten szimpatikus számunkra a font jelenlegi erős helyzete – nagyjából minden deviza ellen, de különösen a kockázatosabb devizák, illetve az euró ellen, de lehet, hogy lassan a GBPJPY esetében is ez lesz a helyzet, miután a 130,00 alatti rövid kis affért követően az árfolyam ismét visszapattant.

 

Az EURUSD továbbra is nyomás alatt maradt – nem igazán látszik, hogyan tudná a piac a jelenlegi, 1,0850-es mélypontot továbbra is tartani. Az ellenállási szint 1,1000.

 

Mivel az amerikai kötvénypiacok a pénteken zárva tartanak, ezért a japán piacnak nincsen fogódzója az amerikai kamatok tekintetében. A dollár erősödése megszaladt a többi devizapárban, így lehet, hogy a jennek végre lesz egy lélegzetvételnyi szünete. Hogy miért várhatunk némi erőt a jentől? Elképzelhető, hogy a japán befektetők repatriálják megtakarításaik egy részét, amelyek a nemzetközi kötvénypiacokon jelenleg nem teljesítenek annyira fényesen, különösen a feltörekvő piaci szegmensben – ennek eredményeképpen elképzelhető, hogy tartós korrekció lesz a jen ellen jegyzett kockázatosabb devizák esetében.

 

John J. Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük