2023.május.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Fednek hála az arany ismét trendivé lett

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57632"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_84.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="34" /></a></span>Hathetes pihenő után az arany árfolyama ismét visszatért az 1.700 dolláros, pszichológiailag fontos küszöb feletti tartományba. Az elmúlt héten több mint 4%-os felszökkenést abszolváló nemesfém az amerikai Fed múlt heti kamatdöntő ülését követően került kirobbanó formába, miután az USA jegybankja bejelentette, hogy várhatóan 2014 végéig nem változtat a nulla közeli alapkamat mértékén - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

3 84.thumbnailHathetes pihenő után az arany árfolyama ismét visszatért az 1.700 dolláros, pszichológiailag fontos küszöb feletti tartományba. Az elmúlt héten több mint 4%-os felszökkenést abszolváló nemesfém az amerikai Fed múlt heti kamatdöntő ülését követően került kirobbanó formába, miután az USA jegybankja bejelentette, hogy várhatóan 2014 végéig nem változtat a nulla közeli alapkamat mértékén – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

3 84.thumbnailHathetes pihenő után az arany árfolyama ismét visszatért az 1.700 dolláros, pszichológiailag fontos küszöb feletti tartományba. Az elmúlt héten több mint 4%-os felszökkenést abszolváló nemesfém az amerikai Fed múlt heti kamatdöntő ülését követően került kirobbanó formába, miután az USA jegybankja bejelentette, hogy várhatóan 2014 végéig nem változtat a nulla közeli alapkamat mértékén – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Ben Bernanke, az USA központi pénzintézete, a Fed elnöke minden kétséget kizáróan a világ egyik legbefolyásosabb embere. Képes szinte természetfeletti erőket mozgósítani azáltal, hogy egyetlen mondata elegendő a pénzpiacok fejtetőre állításához, és amivel alkalmasint történelemformáló láncreakciók is útnak indulnak. Így volt ez az elmúlt héten is, amikor Mister Bernanke bulihangulatot váltott ki a Wall Streeten a sajtótájékoztatóján elmondottakkal. Bejelentéseinek lényege az volt, hogy az eddig tervezetthez képest várhatóan még egy további évvel kitolódik az USA alapkamatának „rendkívül alacsony" szintje 2014 második félévéig. Ezen túl jelét adta a jegybankelnök, hogy amennyiben a gazdaság gyengélkedése azt szükségessé teszi, úgy minden „készen áll a mennyiségi lazításra"; továbbá történetében most először határozott meg az idén 99 éves Fed egy inflációs célkitűzést is, egyelőre 2%-os mértékben.

 

A piacok azonnal eufórikusan reagáltak ezekre a friss hírekre, de a leglátványosabban a Fed pénzügyi lazító intézkedéseire különösen érzékeny nemesfémek rugaszkodtak el. A hét végéig kitartó mámoros hangulatnak köszönhetően 4,42%-os heti pluszban zárta az arany dollárban számított árfolyama a londoni kereskedésben a hetet. Az ezüsté ugyanezen időszak alatt 10,28%-ot drágult. A dollár egyidejűleg 5% feletti értékvesztése ugyanakkor a forintban számoló hazai befektetők számára az aranynál enyhe mínuszt eredményezett, az ezüst teljesítményét pedig jobbára megfelezte.

 

Jól ismert szólam az, hogy az alacsony kamatok az arany tartásának alternatív költségét csökkentik, és ezáltal gerjesztik az arany iránti keresletet. Más szóval, minél alacsonyabbak a kamatok, annál inkább növekszik a befektetők hajlandósága az aranyvásárlásra, mint sem hogy alig hozó bankbetétekbe fektessék a pénzüket. Különösen igaz ez a dollárban tartott megtakarításokra most, amikor az inflációs célkitűzés 2%, a kamat pedig mindössze 0,00-0,25%, vagyis a befektetők negatív reálhozammal, tőkéjük csökkenésével kell, hogy számoljanak. És a helyzet még ennél is rosszabb, hiszen az élelmiszerek és az energiahordozók árának drágulását is számítva ez a 2% is inkább 3%. Márpedig egy évről évre halmozódó 3%-os mínusz, hosszabb távon fájó veszteséget termel a megspórolt dollártartalékokon.

 

A negatív reálkamatok ténye azonban nem új keletű jelenség. A nemesfémek aktuális szárnyalására okot adó amerikai jegybanki sajtótájékoztató sokkal inkább azzal talált el egy ideget a befektetőknél, hogy elismerte a válságból való kilábalás még több évig is tartó elhúzódását.

 

Bernanke szavainak terhe alatt meggörnyedt a dollár. Igaz, a tavalyi év második felében egyre csak felértékelődő amerikai fizetőeszköz ereje már az év elején megtört, de az elmúlt héten a dollárindex begyorsulva esett a korábbi 82-es értékéről 79 alá. Ez azért is figyelemre méltó, mert az utóbbi években minden jelentősebb aranyár-emelkedés a dollárindex egyidejű hanyatlása mellett következett be. És most is küszöbön állni látszik egy olyan periódus, amikor a piacok a dollártól és az amerikai kötvényektől elfordulhatnak, azért, hogy helyettük más eszközkategóriáknak szavazzanak bizalmat.

 

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 1 141.thumbnail

Az arany árfolyama múlt hét csütörtökön végérvényesen kilépett a négy hónapja tartó csökkenő tendenciájából, és az 50-napos mozgóátlag szürke görbéjét is maga mögé utasította. A londoni árfixingben szeptember elején elért 1.895 dolláros csúcsról korábban néhány hét leforgása alatt 1.600 dollár alá estek a jegyzések, majd azt követően a piac oldalirányban fejlődött tovább. A decemberben folytatódni látszó korrekció utóbb már téves kitörésnek és klasszikus „medve csapdának" bizonyult (lásd a 2011.12.19-ei technikai elemzést). Azóta a december 29-én regisztrált 1.531 dolláros lokális mélypontról egyhuzamban menetel a kurzus felfelé, ugyanakkor a jelenlegi árfolyamszinten most erős ellenállással találja szembe magát. Ezért rövidtávon nem zárható ki egy konszolidáció sem a már elért magasabb szinteken, amely során alulról biztosítanának védőhálót az 1.700, 1.680 és 1.660 dollár környéki támaszok.

 

A technikai akadályok leküzdésével adottak az alapjai az aranyár hosszútávú emelkedésének az elkövetkezendő hetekben. A tavalyi év júliusa és szeptembere között átélt rally párhuzamos megismétlődésére azonban csak akkor lehet számítani, ha az árfolyam most még tovább szárnyalna, és 1.770 dollár fölé emelkedve áttörné a belső trendvonalat is. Ebben az esetben a trendkövetők népes tábora újult erővel kapaszkodna fel a robogó aranyvonatra.

 

Az egyéves technikai grafikonon egy nagy szimmetrikus háromszög rajzolódik ki (barna vonalak). Az ebből való kitörés egy 450 dolláros árfolyam-emelkedés lehetősége előtt nyitja meg az utat, így a tankönyvi elmélet szerint 2.100 és 2.200 dollár közötti célár vezethető le az elkövetkezendő 12 hónapban.

 

Ezüst – technikai elemzés

 2 105.thumbnail

Miután a tavalyi év az ezüst piacán egy nagy ígéret után igazi csalódással végződött, annál kiválóbban startolt el a nemesfém az új esztendőben. Az év eleje óta 16,33%-ot dráguló ezüst meggyőző dinamikával ütötte ki az 50-napos mozgóátlagot az elmúlt héten, és hamarosan akár a 200-napos piros színű trendvonallal is szemezhet. Ez a közép- és hosszútávú trendmutató valamint az április végétől induló csökkenő trendvonal jelentik az árfolyam számára a soron következő ellenállást. A fontosabb támaszok ugyanakkor 32,50, 30,67 és 28,16 dollárnál sorakoznak.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.