Átláthatóbb és következetesebb jelentéseket szeretnének az európai befektetők, különösen a nem-pénzügyi jellegű kimutatások terén várnak jelentős fejlődést – derül ki az Eurosif és az ACCA, a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete (Association of Chartered Certified Accountants) közös tanulmányából.

Átláthatóbb és következetesebb jelentéseket szeretnének az európai befektetők, különösen a nem-pénzügyi jellegű kimutatások terén várnak jelentős fejlődést – derül ki az Eurosif és az ACCA, a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete (Association of Chartered Certified Accountants) közös tanulmányából.

A nem-pénzügyi jellegű kimutatások jelenlegi szintje nem alkalmas a vállalati érték tényleges megbecsülésére, mutat rá az Eurosif és az ACCA közös kutatása. A „Mit várnak el a befektetők a nem-pénzügyi kimutatásoktól" című tanulmányban a megkérdezett befektetők 93 százaléka szerint nagyobb következetességre és átláthatóságra lenne szükség, míg a válaszadók 84 százaléka szerint a már meglévő jelentési kereteket kellene egységesíteni, hogy a hasonló jelentések a befektetők igényeit is kielégítsék.

A jelenleg elvárt kötelező jelentések elsősorban pénzügyi és gazdasági jellegűek, nem nyújtanak azonban információt arról, hogy egy vállalat odafigyel-e környezetére, tudatosan kezeli-e az erőforrásait és hogy hogyan viszonyul az őt körülvevő társadalmi és környezeti kihívásokhoz.

 

Mindezeket hivatott szemléltetni a vállalatok által kiadott nem-pénzügyi jellegű jelentések, melyekre újabban már nem csak a fenntarthatóság elkötelezett hívei, de a befektetési szándékkal rendelkező szakemberek is kíváncsiak. Érdemes tehát a hasonló jelentéseket is megfelelő prioritással kezelni – figyelmeztet az ACCA.

 

„Tény, hogy napjaink befektetői minden információmorzsát megragadnak döntéseik előkészítésében és a nem-pénzügyi jellegű kimutatások, például a fenntarthatósági jelentések, egyre komolyabb szerepet kapnak a folyamatban." – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. „A kutatás ugyanakkor világosan rámutat, hogy jelentős eltérés van a jelenleg szolgáltatott információk és a befektetők elvárásai között. A pénzügyi és nem-pénzügyi jelentések harmonizálásával, vagy az egységesített mennyiségi mutatószámok bevezetésével sokat lehetne tenni a problémák áthidalásában."

 

A tanulmány legfontosabb megállapításai:

  • A befektetők legfontosabb forrásai a nem-pénzügyi jellegű információk során a vállalatok fenntarthatósági- és éves jelentései.

 

  • A válaszadók többsége szerint (69%) a vállalatok által jelenleg publikált nem-pénzügyi jellegű információk a CSR irányelvekhez köthetőek. Abban azonban nem értenek egyet, hogy ezen kimutatások az üzleti stratégia részét képezné, és hogy elegendő információt nyújtana a vállalati érték tényleges megbecsülésére. Több mint háromnegyedük ugyanakkor előszeretettel nyúl a hasonló jelentésekhez, ugyanis jelentősen megcsappant a hitük a nem auditált pénzügyi kimutatásokban (pl. negyedéves jelentések).

 

  • Annak érdekében, hogy a nem-pénzügyi jellegű információk a befektetők számára is hasznosak legyenek, feltétlenül összehasonlíthatónak kellene lenniük. A felmérésben résztvevők szerint a jelenlegi irányelvek nem teszik lehetővé, hogy koherens jelentések szülessenek és abban is egyetértenek, hogy a nem-pénzügyi és a klasszikus pénzügyi információkat integráltabban kellene kezelni.

 

  • A jelentésekben található minőségi állásfoglalások fontos részét képezik a vállalati érték megbecsülésében, de a kvantitatív kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI) egyenesen elengedhetetlenek.

 

  • Az elszámolhatósági mechanizmus a nem-pénzügyi jelentések részét kellene képeznie, vagy a vezetőségben létrehozott új funkción keresztül, vagy auditált harmadik félen keresztül.

 

Források:

Az ACCA tanulmány elérhető innen

Valamint letölthtő a cikk végén lévő linkről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük