2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A fiatalabb betegeknél is hatékony az új COPD terápia

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/34403"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/copd.thumbnail.jpg" border="0" alt="A COPD tünetegyüttes" title="A COPD tünetegyüttes" width="100" height="79" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A COPD tünetegyüttes</strong></span></span>  <p>Gyors felismeréssel nagyobb esély van a javulásra: az újfajta kezelési mód a fiatalabb, a COPD korai stádiumában lévő betegeknél jelentős mértékben csökkentheti a légzésfunkció hanyatlását - hangzott el az Európai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán.</p><p>

a copd tünetegyüttesA COPD tünetegyüttes 

Gyors felismeréssel nagyobb esély van a javulásra: az újfajta kezelési mód a fiatalabb, a COPD korai stádiumában lévő betegeknél jelentős mértékben csökkentheti a légzésfunkció hanyatlását – hangzott el az Európai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán.

a copd tünetegyüttesA COPD tünetegyüttes 

Gyors felismeréssel nagyobb esély van a javulásra: az újfajta kezelési mód a fiatalabb, a COPD korai stádiumában lévő betegeknél jelentős mértékben csökkentheti a légzésfunkció hanyatlását – hangzott el az Európai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán.

A COPD progresszív, azonban mégis kezelhető kórkép, mely korlátozza a betegek élettartamát, továbbá világszerte a halálozás és a rokkantság egyik leggyakoribb oka. Előjelei többek között: köhögés, nyákos köpettermelés, fizikai megterheléskor jelentkező légszomj. Ezek a tünetek gyakran súlyosbodnak és ezáltal akadályozhatják a beteget szokványos napi teendőinek ellátásában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai jelenleg 210 millióra becsülik a COPD-betegek számát, s 2005-ben több mint 3 millió ember halt meg tüdőbetegség következtében. Ez több mint az emlőrákos és a cukorbetegség okozta halálozás együttesen. A WHO előrejelzése szerint – ha nem teszünk ellene semmit – a COPD 2020-ra a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon, amelyet csak a szívbetegségek és a stroke előz meg. A COPD legfőbb tüneteként jelentkező, jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés (légszomj) nagymértékben kihat a betegek életminőségére. Mivel rendkívül súlyos, még az egyszerű teendők elvégzésében (pl. a mosakodásban és öltözködésben) is korlátozza a betegeket.

A COPD népbetegséggé vált, melynek okai: leggyakrabban a dohányzás, külső környezeti ártalmak, hiányos táplálkozás és genetikai hajlam. Magyarországon félmillióra becsülik a légzőszervi betegségben szenvedők számát, ami a felnőtt lakosság 5%-át jelenti. Közülük sokan nem is sejtik, hogy mi a bajuk, hiszen kevesebb, mint 20%-uk kerül diagnosztizálásra.

Ez a betegség a fiatalabbakat sem kíméli, de az időben észrevett kór kezelhető. Az UPLIFT vizsgálatának új elemzései kimutatták, hogy a fiatalabb (legfeljebb 50 éves) betegpopulációban a 4 éves kezelés során 34%-kal csökkent a légzésfunkció hanyatlásának üteme és 27%-kal alacsonyabb volt a betegség heveny fellángolásának kockázata. Ezek jelentős mértékben súlyosbíthatják a betegség progresszióját, így azok a terápiák, amelyek csökkentik fellángolások számát, kedvezően hatnak a betegség kórjóslatára. A kórházi beutalás kockázata is szignifikánsan csökkent a kezeltek körében, életminőségük pedig nagymértékben javult.

Ezek az új, fiatalabb betegeken gyűjtött adatok megerősítik, hogy feltétlenül szükséges a COPD korábbi kórismézése és kezelése – ez mind a betegek, mind orvosaik számára előnyös. Az orvosok magabiztosan rendelhetik ezt a kezelési módot az 50 évesnél fiatalabb betegek számára, hogy ezáltal hozzásegítsék őket a jobb életminőség megtapasztalásához és betegségük klinikai kórlefolyásának tartós javulásához. Ezek az adatok azt szemléltetik, hogy hatékonysága folytán ez a kezelési mód fenntarthatja a légzésfunkciót és befolyásolhatja a betegség lefolyását." – fejtette ki Prof. Roland Buhl, a Mainz-i Egyetem (Németország) Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Az újfajta kezelési mód előnyei:

  • lassíthatja a COPD progresszióját
  • a betegség korai stádiumában is javítja az életminőséget
  • csökkenti a COPD heveny fellángolásának kockázatát

Ha felmerül az esélye annak, hogy valaki ebben a betegségben szenved, érdemes minél gyorsabban orvoshoz fordulni mivel a fiatalabb, a COPD korai stádiumában szenvedő betegek esetében ez az újfajta kezelési mód hatékonyan alkalmazható bázisterápiaként fenntartó kezelésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.