2016. április 16-án újra a fizika kerül középpontba: planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok és interaktív kísérletek – országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató programsorozat megnyitójának idén is az ELTE Lágymányosi Campusa ad helyet.

 

2016. április 16-án újra a fizika kerül középpontba: planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok és interaktív kísérletek – országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató programsorozat megnyitójának idén is az ELTE Lágymányosi Campusa ad helyet.

 

2016. április 16-án újra a fizika kerül középpontba: planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok, interaktív kísérletek, rendhagyó fizika órák országszerte számos városban várják az érdeklődőket Győrtől Debrecenig, Pécstől Egerig. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató, ingyenes programsorozat ünnepélyes megnyitójának 11 órakor az ELTE Lágymányosi Campusa ad helyet. A rendezvényt Patkós András, az ELTE professor emeritusa, az ELFT elnöke nyitja meg.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például látogatható lesz a Sokszínű Fizika Busz, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont interaktív, utazó kiállítása. A kísérletek a fizika széles palettáján vezetik végig a látogatókat napjaink érdekes tudományos eredményeit bemutatva a nanotudományon át a fénnyel kapcsolatos kísérletekig. Az ELTE-s fizikus hallgatók Young Minds csoportja a Foucault-inga mellett fénnyel kapcsolatos kísérletekkel, rakétákkal, napészleléssel készül az egész napos rendezvényre, az Egyetem előtti udvaron látványos programokkal várják az érdeklődőket. Az idei évben először csatlakozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezvényeihez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: Härtlein Károly, a BME Fizika Intézet oktatója tart kísérleti előadást a mindennapi életünket meghatározó mágneses indukcióról, illetve látványos kísérleteket mutat be a gázok feszítőerejéről és a lökéshullámokról.

 

Az egri Varázstoronyban esti lézeres városbemutató lesz, „bemutatkoznak" a planetáris ködök és szupernóva-maradványok, Győrben kísérletbazárt tartanak számos iskola és diákcsapat részvételével, Ócsán brutális fénytani kísérletek, Nyíregyházán rendhagyó fizikaórák várják az érdeklődőket. Debrecenben egy ping-pong labda lesz a főszereplő, a pécsi Zsolnay Negyed Látogatóközpontban vidám és hajmeresztő kísérleteket láthatunk az elektromosság és a mágnesség témaköréből. Budapesten az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolában teafilterből készítenek hőlégballont, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában nukleáris délutánt rendeznek, a Madách Imre Gimnáziumban Cartesius búvárok születnek pillepalackokból. Minden program ingyenes, a programok listája folyamatosan bővül.

 

„A fizika mindenkié" országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika kérdésköréhez, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait. A programot idén már második alkalommal rendezik meg: sikerét jelzi, hogy tavaly több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A lelkes fizikatanárok mellett az akadémiai kutatóközpontok, egyetemek, iskolák is részt vesznek a programban, amelyet a nagy hagyománnyal rendelkező magyar fényforrásipar, a Tungsram Schréder Zrt. is támogat. A szervezők remélik, hogy idén még több, a Világegyetem rejtélyeire rácsodálkozó vesz részt az eseményen.

 

„Meggyőződésünk, hogy a természettudományok szeretete és a felfedező kíváncsiság már a kisiskolában elkezdődik, hogy aztán nap mint nap táplálkozva abból a tudáshalmazból, amit a Tanár nyújt, újabb kiváló felfedezőink, mérnökeink, orvosaink merítsenek ösztönzést. Nekünk, fizikusoknak és fizikatanároknak, a fizikával hivatásszerűen foglalkozóknak mindenképpen az a feladatunk, hogy kíváncsiságot ébresszünk és tápláljuk a tudás és megértés lángját" – hangsúlyozták a programsorozat szervezői.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük