A Nemzeti Színház december 3-án, a Fogyatékosok Világnapján a Bolha a fülbe című előadását hallássérült nézői számára jeltolmáccsal, látássérült látogatói számára pedig narrációval játssza.

 

A Nemzeti Színház december 3-án, a Fogyatékosok Világnapján a Bolha a fülbe című előadását hallássérült nézői számára jeltolmáccsal, látássérült látogatói számára pedig narrációval játssza.

 

A Nemzeti Színház a Fogyatékosok Világnapján kedvezményes áron fogadja fogyatékossággal élő nézőit, számukra ezt a lehetőséget az országos fogyatékos szervezeteken keresztül is ajánlotta. Nem újdonság ez a teátrum életében, hiszen a színház balkonjának akadálymentesített páholyaiba az egész évad során kedvezményes jegyekkel várjuk fogyatékos nézőinket.

 

A 2013. december 3-ai előadást jeltolmácsolás kíséri, a látássérült nézők pedig az előadás előtt interaktív színpadbejáráson vesznek részt, majd bevezető narrációt nyújtunk számukra.

 

Az előadást több mint száz, fogyatékkal élő néző tekinti majd meg.

A Nemzeti Színház a 2013/2014-es évad további részében is várja a teátrum előadásaira a fogyatékkal élőket.

 

Nem először veszem elő Feydeau remek bohózatát. Húsz éve megrendeztem Kassán, később az Új Színházban, a kijevi Orosz Nemzeti Színházban pedig tizenhat évig volt műsoron, négy szereposztást ért meg, és megrendeztem az előadást a debreceni Csokonai Színházban is, amely előadást bekerült a 2013-as Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT versenyprogramjába is.

Nagy karneváli ünnep ez a darab, de most van még egy konkrét apropója annak, hogy ismét nekifutok a színrevitelének: úgy érzem, áttételesen, komikus fénytörésben beszélhetünk általa a helyünkről Európában, a világban. Természetesen bohózat marad, de lesz egy különös alapfelállás, ami miatt aktuális felhangot kap – sok különböző nemzetiség futkározása a nagy európai bordélyházban, ahol mi is elfoglaljuk a saját, szerény, mégis sorsfordító szerepünket.

Mondják, hogy Feydeau-ból nőtt ki Ionesco abszurdja. Valóban a darabban a figurák, a helyzetek olykor az őrület határán mozognak, és azok az erők, amelyek az embereket mozgatják, metafizikaivá tudnak nőni. Persze a célom az, hogy a nézők rengeteget kacagjanak, ahogy az ősbemutatón tették, ahol két embert kellett kórházba szállítani, mert előadás közben kiakadt az állkapcsuk. Ezt persze nem szeretném, de azt igen, hogy közösen oldódjunk fel a ráismerés gyógyító komikumában." (Vidnyánszky Attila)

 

1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.

 

2013. december 3. 19:00

Georges Feydeau: Bolha a fülbe – Bohózat két részben

Szereplők: Trill Zsolt, Mercs János m.v., Tóth László, Mészáros Tibor m.v., Olt Tamás m.v.,

Garay Nagy Tamás m.v., Varga József, Kristán Attila, Kóti Árpád m.v., Szűcs Nelli, Ráckevei Anna m.v., Bánsági Ildikó, Szalma Noémi m.v., Szanyi Sarolta m.v., Edelényi Vivien m.v.

Nemzeti Színház, Nagyszínpad

14 éves kortól ajánlják.

 

http://www.nemzetiszinhaz.hu

 

Lantai József