A Fujitsu egységes zöld termékfejlesztési szabványt vezetett be működésében. Az IEC 62075 keretrendszerre épülő szabvány az audio-/video-, infokommunikációs berendezések környezettudatos fejlesztését szabályozza.

 

A Fujitsu egységes zöld termékfejlesztési szabványt vezetett be működésében. Az IEC 62075 keretrendszerre épülő szabvány az audio-/video-, infokommunikációs berendezések környezettudatos fejlesztését szabályozza.

 

A Fujitsu már korábban megkezdte a nemzetközi szabvány alkalmazását japán és európai termékfejlesztési és -tervezési tevékenysége során1. A szabvány kidolgozásakor a Fujitsu figyelembe vette működési országai és régiói – azon belül Japán, az USA és Európa – globális környezetvédelmi előírásait és jogszabályait, valamint a zöld termékekkel szemben támasztott főbb piaci igényeket. A Fujitsu saját termékfejlesztési tapasztalatait is beépítette a szabványba.

 

A Fujitsu Japánban és Európában fejleszti világszerte forgalmazott (asztali és notebook) PC-it, szervereit és tárolórendszereit. Japánban és Európában is egységes kritériumokat alkalmaz a környezettudatos terméktervezésre. Miután az európai piacra PC-ket és szervereket gyártó Fujitsu Siemens Computers 2009-ben Fujitsu Technology Solutions néven a Fujitsu teljes tulajdonú leányvállalatává alakult, a Fujitsu külön szervezetet hozott létre ICT-termékei globális értékesítésére.

 

Az öko-dizájn szabványról

Az új szabvánnyal a Fujitsu az IEC 62075 szintjére hozta és konkrét iránymutatással egészítette ki a termékei környezetterhelésének csökkentésére korábban alkalmazott termékfejlesztési követelményeket. A szabvány főbb céljai:

– A gazdaságos erőforrásfelhasználás és az újrahasznosítás ösztönzése (kisebb, könnyebb, egyszerűbben szétszerelhető termékek fejlesztése, könnyebben újrahasznosítható anyagok választása)

– A termékek használata során jelentkező energiafogyasztás mérséklése

– A zajkibocsátás csökkentése

– A veszélyes anyagok használatának kerülése és a potenciálisan káros anyagok használatának szabályozása vagy megszüntetése

 

Az IEC 62075 keretrendszer támogatásán túl a szabvány az ENERGY STAR® nemzetközi energiatakarékossági szabványnak való megfelelést, a nagy hatásfokú belső és külső tápegységek alkalmazását, a növényi alapú vagy újrahasznosított műanyagok használatát és a halogénmentes termékfejlesztést is ösztönzi, valamint az egyes országok főbb ökocímkézési követelményeit is magában foglalja.

 

Az új szabvány előnyei

– Globális szintű zöld termékfejlesztés

A fejlesztés induló szakaszában a Fujitsu figyelembe veszi a nemzetközi szabványokat, valamint a különböző célországok és -régiók piacainak zöld termékek iránti keresletét. Így az eddiginél magasabb szinten fejleszt majd globális szempontból is kiemelkedő környezeti teljesítményt nyújtó termékeket.

 

– A termékek környezeti teljesítményének javítása

A termékfejlesztés utolsó szakaszaiban a Fujitsu megvizsgálja a korábbi termékmodellek környezeti teljesítményét és a piaci igényeket, és a benchmarking eredményeit felhasználja a terméktervezéskor. Ily módon tovább javul a Fujitsu termékeinek környezeti teljesítménye.

 

– A Japánban és Európában működő termékfejlesztési központok környezeti információinak hatékony megosztása

A japán és európai fejlesztőközpontokban egységes kritériumokat alkalmazva a Fujitsu hatékonyabban tudja megosztani az egyes központokban fejlesztett termékek részletes környezeti információit. A Fujitsu a továbbiakban is közzéteszi az egyes piacok zöld igényeit kielégítő termékek környezeti információt és törekszik a konkrét piaci szükségletekre reagáló zöld termékek fejlesztésére.

—-

1. Európában és Japánban forgalmazott termékek:

PC-k, kijelzők, x86-os szerverek, Unix szerverek, mainframe szerverek és tárolórendszerek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük