A megoldás több egészségügyi intézmény betegadatainak összekapcsolásával segíti a regionális egészségügyi szolgáltatások kiterjesztését

 

A megoldás több egészségügyi intézmény betegadatainak összekapcsolásával segíti a regionális egészségügyi szolgáltatások kiterjesztését

 

 

A HumanBridge nevet viselő SaaS megoldás a Fujitsu adatközpontjai segítségével továbbítja azokat a diagnosztikai információkat, vizsgálati eredményeket, képeket és leleteket, amelyeket hagyományosan több regionális egészségügyi intézmény szokott karbantartani (központi kórházak, rendelőintézetek, nyugdíjas otthonok). Az egészségügyi intézmények most új ICT-rendszer építése nélkül is hozzáférhetnek a beteginformációkhoz a rendkívül megbízható és biztonságos felhőkörnyezetben működő hálózaton. A rendszer segítségével egyszerűen tovább lehet utalni a betegeket a rendelőintézetből a központi kórházba vagy az egyik kórházból a másikba.

 

Az új rendszer folyamatosan lehetővé teszi az egészségügyi információk biztonságos megosztását, függetlenül attól, hogy a beteg épp melyik regionális intézményben kap ellátást. Ez pedig zökkenőmentessé teszi a színvonalas egészségügyi szolgáltatások nyújtását. Az intézmények között mozgó dokumentumok (beutalók, zárójelentések és képi felvételek) digitalizálása és a felhő környezet alkalmazása révén évente 1-9 tonna közötti szén-dioxid kibocsátását lehet megelőzni intézményenként (1).

 

A lakosságnak nyújtott egészségügyi szolgáltatások kiterjesztése érdekében a regionális egészségügyi intézményeknél egyre inkább olyan környezet kiépítésére van szükség, amelyen belül olcsón és biztonságosan lehet kezelni a beteginformációkat. Az információmegosztás gördülékeny együttműködést tesz lehetővé a regionális intézmények között.

 

Az egészségügyi szervezeteket összekapcsoló rendszerek kiépítése során szerzett tapasztalatai alapján a Fujitsu úgy látja, hogy a regionális együttműködés sikere szempontjából a szoros emberi kapcsolatok megléte is fontos tényező. Az állampolgárok egészségi állapotának javítása és az idősek gondozása érdekében együttműködő regionális szervezeteket támogatja a Fujitsu új SaaS-alapú HumanBridge regionális egészügyi hálózati megoldása, amely hídként kapcsolja össze a szolgáltatásba bevont személyeket.

 

A Fujitsu emellett komplett választékot kínál elektronikus kórlapkezelő rendszerekből és egészségügyi intézményeknek szánt üzleti rendszerekből az egészségügyi ellátás, az orvosi tevékenység és az idősgondozás támogatására. Ez az új megoldás jelenti az első lépést a jövő személyi kórlapkezelő (PHR, personal healthcare record) és életviteli adatkezelő (PLR, personal life record) rendszereinek kiépítése felé. A PHR rendszerek egy helyen integrálják a betegek teljes személyi kórtörténetét, a PLR rendszerek pedig az adott személy napi életvitelére vonatkozó információkat fogják össze.

 

Szolgáltatásjellemzők

1. A regionális együttműködés olcsó és gyors támogatása a SaaS-alapú konfiguráción keresztül

A regionális egészségügyi intézmények új ICT-hálózati rendszer fejlesztése nélkül bevezethetik a szolgáltatást internetre csatlakoztatott PC-k (és perifériáik) és jelenlegi rekordkezelő rendszereik segítségével.

 

2. A biztonságos rendszerkonfiguráció és a teljes körű biztonsági szabályozás stresszmentessé teszi a beteginformációk kezelését

Az új szolgáltatás biztonságos rendszerkonfigurációjában az egyes intézményeknél működő szervereken (átjárókon) mentik el az elektronikus kórlapkezelő rendszerek adatait. Ezek a szerverek valós idejű kapcsolatban állnak a Fujitsu adatközpontjaival (közvetítő központok). A Fujitsu közvetítő feladatot ellátó adatközpontjai hibatűrő létesítményekben és teljes körű biztonsági szabályozással működnek, így az intézmények biztonságosan vehetik igénybe a megbízható szolgáltatást.

 

3. A szabványos technológiának köszönhetően az intézmények heterogén környezetükben is bevezethetik a szolgáltatást

Mivel a szolgáltatás megfelel az egészségügyi információk cseréjét támogató iparági szabványoknak – pl. HL7(2) és DICOM(3) – és SS-MIX konform tárolótechnológiát alkalmaz(4), az egészségügyi intézmények még akkor is zökkenőmentesen megoszthatják egymással az információkat, ha más szállítók által fejlesztett elektronikus kórlapkezelő rendszerekkel dolgoznak.

 

Értékesítési cél

Összesen 300 egészségügyi intézmény kiszolgálása a 2012-es pénzügyi év végére (a pénzügyi év 2013. március 31-én zárul).

 

Jegyzetek

(1) Az éves széndioxid- kibocsátás 1-9 tonnával történő csökkentése: Belső számítás a Fujitsu Laboratories Limited szolgáltatási és szoftverkörnyezetekhez kifejlesztett környezetvédelmi terhelésértékelésének mérőszámai szerint. A számítás szerint egy 20-30 m magas 50 éves cédrusfa átlagosan mintegy 14 kg szén-dioxidot nyel el évente. Az 1-9 tonna 71-642 cédrusfának felel meg.
(2) HL7: 7-es egészségügy rendszer. Az egészségügyi információk (pl. alapvető beteginformációk, kórházi felvétel és elbocsátás, orvosi utasítások és leletek) cseréjének nemzetközi szabványa.

(3) DICOM: Digital Imaging and Communication in Medicine. Az American College of Radiology (ACR) és a National Electrical Manufacturers Association (NEMA) által kidolgozott szabvány, amely definiálja a CT, MRI, CR és más képalkotási eszközökkel rögzített orvosi képek fájlformátumát, valamint az ilyen képeket kezelő orvosi képalkotási eszközök kommunikációs protokollját.

(4) SS-MIX konform tárolótechnológia: A szabványos orvosi információk különböző (egészségügyi) intézmények közötti cseréjét támogató tárolóeszköz nevének betűszava.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük