Kulináris-kulturális tavaszi programpaletta. 2015 tavaszán a megújult nevű, kialakítású és konyhájú Macesz Bistro a kulináris sokszínűség bemutatására hívott életre egy új eseménysorozatot, (lásd: http://euroastra.hu/node/89056) melynek keretében márciusban Merfelsz Gábor és Wossala Rozina ragadtak fakanalat, és most áprilisban Jókuti András és Miklós Csabi következik. 

Kulináris-kulturális tavaszi programpaletta. 2015 tavaszán a megújult nevű, kialakítású és konyhájú Macesz Bistro a kulináris sokszínűség bemutatására hívott életre egy új eseménysorozatot, (lásd: http://euroastra.hu/node/89056) melynek keretében márciusban Merfelsz Gábor és Wossala Rozina ragadtak fakanalat, és most áprilisban Jókuti András és Miklós Csabi következik. 

2015. április 9., csütörtök 14 óra

Jókuti András

(a nyilvános szakmai sajtóeseményre előzetes regisztráció szükséges!)

 

A gasztronómiai kalandjait feldolgozó Világevő blogot 2010. októberben indította, egy bejrúti gasztrotúra kapcsán. Blogját azóta sok százezren látogatták, és a Goldenblogon kategóriagyőztes lett. Kisgyerekkorától a gasztronómiai felfedezéseknek él, de csak az utóbbi években kristályosodott ki, hogy hivatásként is ezzel akar foglalkozni. Szinte indulásától tagja volt a Radiocafé csapatának szerkesztőként és műsorvezetőként. Különböző magazinokban 10 éve publikál. Azóta még tudatosabban képezi magát, járja a világ legjobb éttermeit vagy akár az autentikus ázsiai utcai kifőzdéket egyforma lelkesedéssel – a lényeg a tanulás. Könyvet ír, szakmai előadásokat tart, eseményeket szervez, persze újabb gasztrotúrák szervezése közben. Tavaly szeptemberben bejutott a nagyon magas presztízsű lyoni Paul Bocuse Intézetbe, ahol egy 3 hetes intenzív főzőkurzuson vett részt – az egész világból összesen évente 10 embert vesznek fel erre a tanfolyamra. Úton lenni és jókat enni. Ez a Világevő blog szerzőjének hitvallása, ami már nem csak hobbi számára, hanem életforma is. Döntéseit intuíciók, érzelmek, ösztönök alapján hozza, ami a sikert az önálló estjén is garantálni fogja. Nagyvilági ízekre számítsunk!

 

2015. április 23., csütörtök 19 óra

Miklós Csabi

 

„Sok kedvenc pillanatom van. Az egyik legkedvesebb például az, amikor pár köteg virággal közelítek az Ezerjó utca felé. Közben azon agyalok, hogyan fogom elrendezni, hogy a vendégeimnek a legjobban tetsszen. Érdekes módon szeretek rózsával dekorálni, viszont jól mutat a présházban a gerbera, liliom, jácint és a hortenzia is. Ezek után szeretem azt is, amikor a vendégek habzó borral a kezükben kíváncsiskodva mosolyognak, hogy imádják ezeket az illatokat, ami a pohárból és a vázából együttesen áradnak. Szóval szerencsés vagyok. Szép feladatok, gyönyörű környezetben. Egy szó, mint száz, ez ezerjó. és itt most nem csak a szőlőfajtákra gondolok, hanem a móri miliőre. A gondos és szenvedélyes hétköznapokra, a szőlészeti és borászati alkotó munka érték teremtésére és a vendégeink őszinte elismerő mosolyára is. nekünk ezerjó. Mert szeretek bort inni. szeretem a bor szerepét és eredményeit az életemben. Ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. Igen, csak azért választottam ezt a gyönyörű és vivid mesterséget. Igazából mázlim is volt, valljuk be. Van egy egészséges családi hátterem. Édesapám, aki tűzoltó, mindent megtesz a szőlőben a szép, tartalmas és biztonságos termés érdekében. édesanyám, aki a vendégvárás mellett táncot is okít, szemfülesen figyeli vendégpoharaink ürülését és persze a Tesóm, Kata, ő a csomagolás, és dekorációfelelős. Így könnyű, tudom.  Bizony nem az ugrik be elsőnek, hogy mennyire összetett a szőlészkedés és borászkodás. Sokkal inkább a léggitározás, az egészséges és viszonzott szerelem, amikor két oldalról süt ránk a nap. Az élmények a vendégeinkkel, a hangos, szűnni nem akaró, egészen hasfájásig tartó nevetések. Így igaz ez egy remek feladat, számtalan lehetőséggel arra, hogy olyat alkossunk, amitől elégedetten, őszinte és igazi lelki békében álmodjuk, vágyjuk jövőnket. Már volt olyan is, hogy elismerően kóstolgattam borainkat. sőt, már egyszer majdnem teljes harmóniában is voltam magammal bórkóstolás közben a pincém előtt, de csak majdnem… Még nem merek sokat beszélni magunkról, ambícióinkról, erőinkről. Majd akkor, ha megszelektálnak engem is a nehéz évjáratok. Ha azokat is méltósággal tudom kezelni, akkor majd talán… Elöljáróban pedig annyit, hogy minden jó, ha ezerjó." A szenvedélyes hétköznapok szakértője, aki szerint a borászat alkotó munka, érték teremtés és a vendégek elismerő mosolya a legfontosabb. Ezer jó oka van, hogy miért választotta ezt a vivid szakmát, de leginkább mert szeret bort inni, szereti a bor szerepét és eredményeit, ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt az életében. Elöljáróban az estjéről annyit, hogy ezer jó élménnyel gazdagodunk majd, nem csak a borai miatt!

 

http://www.maceszhuszar.hu/index.html

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük