A hitelezés növekedésében várhatóan a vállalati szegmens lesz a hajtóerő a következő években. A betétállomány stabil növekedése a közép- és kelet-európai bankszektor egy „új modell" felé való elmozdulását segíti. Az „új modellt" fenntarthatóbb finanszírozási struktúra, javuló likviditás és magasabb tőketartalékok jellemzik.

 

A hitelezés növekedésében várhatóan a vállalati szegmens lesz a hajtóerő a következő években. A betétállomány stabil növekedése a közép- és kelet-európai bankszektor egy „új modell" felé való elmozdulását segíti. Az „új modellt" fenntarthatóbb finanszírozási struktúra, javuló likviditás és magasabb tőketartalékok jellemzik.

 

Miközben Nyugat-Európa a gazdasági újjáéledés jeleit mutatja, Közép- és Kelet-Európában is erősödik az üzleti aktivitás. Ezzel párhuzamosan a hitelezés élénkülésének első jelei is láthatók a régióban. Ez az egyik legfontosabb megállapítása a 13 országra kiterjedő legfrissebb közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmánynak, melyet az UniCredit CEE Strategic Analysis területe készített. A tanulmány szerint a hitelezés fellendülésében várhatóan a vállalati szegmens lesz a hajtóerő a következő években. 2013 közepe óta a hitelezés mérsékelt élénkülése látható, míg a betétállomány továbbra is stabilan növekszik, folyamatosan segítve a szektor egy új banki modell felé való fokozatos elmozdulását. A számos kihívás ellenére a közép- és kelet-európai bankszektor nyereségessége továbbra is megfelelő, eszközarányos jövedelmezősége több mint kétszerese a nyugat-európainak.

 

Közép- és Kelet-Európában fokozódik az ipari termelés, az országok közötti különbségek fennmaradnak

„2013-ban a legnyilvánvalóbb pozitív makrotrend Közép- és Kelet-Európa szerte az ipar újbóli élénkülése volt, mely 2014-ben is folytatódhat – mondta Gianni Franco Papa, az UniCredit CEE Division vezetője. – Nyugat-Európa gazdasági élénkülésének jelei az ipari termelés növekedését eredményezik Közép- és Kelet-Európában, bár az egyes országok közötti különbségek változatlanul megmaradnak." 2013 eleje óta éves szinten több mint 5 százalékkal nőtt az ipari termelés a legtöbb országban. A német export további növekedését feltételezve 2014-ben, ami élénkülést hoz az eurózóna más országaiban is, az UniCredit elemzői az ipari termelés bővülésére számítanak.

 

Összességében a régió átlagos reál GDP-növekedése várhatóan enyhén gyorsulni fog: 2014-ben 2,0 százalékra, 2015-ben 2,5 százalékra, ami egyértelműen meghaladja az eurózóna 1,5 és 1,8 százalékos teljesítményét ugyanezekben az években.

 

A régiós hitel-betét arány sokkal egészségesebb egyensúlyt mutat

„Ami a jövőt illeti, a régió gazdasági tevékenységének fokozatos élénkülését valószínűleg a hitelezés növekedésének további gyorsulása kíséri majd – fejtette ki Gianni Franco Papa. – Ennek az élénkülésnek elsősorban a vállalati szegmens lesz a hajtóereje."

A betétállomány növekedése megfelelő szinten marad, ami a közép- és kelet-európai bankszektor egy új üzleti modell felé való fokozatos elmozdulását segíti, melyet fenntarthatóbb finanszírozási struktúra jellemez. 2008 és 2013 között Közép- és Kelet-Európában[1] a hitelállomány – konstans devizaárfolyamokkal számolva – 20 százalékkal bővült, a 2005-2008 közötti időszak 113 százalékos növekedését követően. A régió teljes betétállománya 34 százalékkal emelkedett 2008 és 2013 között – konstans devizaárfolyamokkal számítva – a 2005-2008 közötti időszak 55 százalékos növekedése után. Mindez azt eredményezte, hogy a közép- és kelet-európai régió hitel-betét mutatója a globális pénzügyi válság csúcspontján elért 114 százalékról 2013-ra 102 százalékra javult, ami jóval egészségesebb szerkezetet tükröz.

 

 

Bizonytalan eszközminőség és kontraproduktív túlszabályozás mint lefelé mutató kockázatok

„Számos kihívás ellenére a közép- és kelet-európai bankszektor nyereséges maradt, és profitabilitása lényegesen magasabb, mint a jelentősebb nyugat-európai országoké" – állapította meg Carmelina Carluzzo, az UniCredit CEE Strategic Analysis helyettes vezetője. 2013-ban a közép- és kelet-európai bankok átlagos eszközarányos jövedelmezősége az előrejelzések szerint 1,5 százalék volt, ami a törökországi 2,0 és a szlovéniai mínusz 2,1 százalékos értékek között szóródott. Összehasonlításképpen: a német bankok átlagos eszközarányos jövedelmezősége 0,3 százalékos volt tavaly az előrejelzések szerint, míg a B(R)IIC-országok bankjai esetében ez az érték 2,5 és 0,9 százalék közötti.

 

 „Egyéb üzleti kihívások mellett az eszközminőség bizonytalan alakulása, valamint a nemzetközi és helyi jogszabályok óriási mennyisége is kérdőjelet jelenthetnek forgatókönyvünkben" – mondta Carmelina Carluzzo. Mindazonáltal a problémás hitelek aránya Közép- és Kelet-Európában fokozatosan javul az idén a várakozások szerint. A kontraproduktív túlszabályozás kockázatával kapcsolatosan a szakember a jogszabályok fokozottabb harmonizációját sürgette a régióban.

 

 

Az UniCredit őrzi vezető helyét Közép- és Kelet-Európában és megújítja a régió iránti elkötelezettségét

„Közép- és Kelet-Európa jelentősége vitathatatlan a gazdasági növekedés és a szektor eredményessége szempontjából – összegezett Gianni Franco Papa, az UniCredit CEE Division vezetője. – Ez okból egyértelműen meg kívánom újítani csoportunknak a régió iránti elkötelezettségét." Míg diverzifikált földrajzi elhelyezkedésünk nyilvánvalóan segített az üzleti ciklus hullámvölgyeinek az átvészelésében, a bankok üzleti modelljének átalakítása alapvetően fontosnak látszik a fenntarthatóság szempontjából. A közép- és kelet-európai üzleti tevékenységének újrafókuszálását célzó számos projekttel – mint például a csehországi AXA Bank lakossági ügyfeleinek átvétele vagy további lakossági eszközállomány vásárlása a romániai RBS-től – az UniCredit igazolta, hogy meghirdetett stratégiai intézkedéseit képes megvalósítani.

 

Az UniCredit Core Tier 1 tőkemegfelelési mutatója jelenleg 11,71 százalék, és mintegy 50 országra kiterjedő, páratlan nemzetközi hálózattal rendelkezik. 18 országban működő helyi bankjai és zökkenőmentes üzleti modellje révén a csoport elsődleges partnerként segíti ügyfeleit határokon átnyúló üzleti munkájukban és fejlődésükben. Egyedülálló és rendkívül mély ismeretekkel rendelkezik az egyes közép- és kelet-európai piacokról, illetve mintegy 10 500, a régióban működő aktív német, olasz és osztrák vállalati ügyfelet szolgál ki. Az UniCredit munkatársai elkötelezettek a minőségi szolgáltatások, valamint a közép- és kelet-európai vezető pozíció megtartása mellett – az ügyfél-elégedettségben is.

 

 


[1] KKE-régió itt Oroszország és Törökország nélkül