2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gázszolgáltatás elszámolásának és számlázásának rendjérõl

3 perc olvasás
<p><br /><span class="inline left"><a href="/node/360"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gazipar.thumbnail.jpg" border="0" alt="Magyar Gázipari Egyesülés" title="Magyar Gázipari Egyesülés" width="100" height="83" /></a></span>A 2007. március 14-én 44/2007. számon (a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 111/2003. (VII. 29.) Kormányrendelet módosításaként) megjelent Kormányrendelet pontosítja a gázfogyasztók és a gázszolgáltatók közötti elszámolás rendjét. A Magyar Gázipari Egyesülés ezzel kaopcsolatosan a fogyasztókaz a következõkrõl téjékoztatja:</p><p>

magyar gázipari egyesülésA 2007. március 14-én 44/2007. számon (a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 111/2003. (VII. 29.) Kormányrendelet módosításaként) megjelent Kormányrendelet pontosítja a gázfogyasztók és a gázszolgáltatók közötti elszámolás rendjét. A Magyar Gázipari Egyesülés ezzel kaopcsolatosan a fogyasztókaz a következõkrõl téjékoztatja:

magyar gázipari egyesülésA 2007. március 14-én 44/2007. számon (a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 111/2003. (VII. 29.) Kormányrendelet módosításaként) megjelent Kormányrendelet pontosítja a gázfogyasztók és a gázszolgáltatók közötti elszámolás rendjét. A Magyar Gázipari Egyesülés ezzel kaopcsolatosan a fogyasztókaz a következõkrõl téjékoztatja:

2007. április 1-jétõl az éves elszámolási rendszerben lévõ fogyasztók az esedékes évi egyszeri mérõleolvasást követõen készült vég-, illetve elszámoló számla kiállítása után 30 napon belül írásban visszaigényelhetik a korábbi idõszakban befizetett részszámlák és a vég-, illetve elszámoló számla értéke közötti különbözetet. A visszafizetési igény beérkezése után a különbözetet annak jogossága esetén a szolgáltató 8 napon belül köteles visszatéríteni.

A Magyar Gázipari Egyesülés (MGE) ezen sajtóközleményének célja, hogy segítse a rendelet értelmezését, tekintettel arra, hogy a rendelet megjelenése óta annak számos különbözõ magyarázata került nyilvánosságra.

Fontos kiemelni, hogy a megjelent rendelet csak az elszámolással kapcsolatos eljárási rendet pontosítja.

Az elszámolási év közben ilyen típusú visszaigénylésre nincsen lehetõség.

Az MGE tagvállalatok a rendelet megjelenése elõtt is az üzletszabályzatukban megfogalmazottan, ezen elvek mentén jártak el az alábbiak szerint:

–           a fogyasztók szabadon megválaszthatták, és a jövõben is dönthetnek az elszámolás módjáról;

–           a szerzõdéskötés alkalmával a fogyasztók megválaszthatták, és továbbra is megválaszthatják, hogy amennyiben az évi egyszeri leolvasás során a fogyasztó részérõl többletfizetés mutatkozik a visszajáró összeget a következõ részszámlában írja jóvá, vagy a fogyasztó részére visszafizeti a szolgáltató;

–           vannak olyan fogyasztók, akiknél a visszafizetés automatikus, kivéve, ha a fogyasztónak tartozása van. Ebben az esetben értelemszerûen túlfizetésrõl nem beszélhetünk.

Ismételten kiemelve a hivatkozott Kormányrendelet legfõbb elemeit:

–           a fogyasztó az esetleges visszafizetést írásban igényelheti a vég-, illetve elszámoló számla kézhezvétele után 30 napon belül,

–           az esetleges visszafizetésre csak és kizárólag az esedékes vég-, illetve elszámoló számla kiállítása után van lehetõség.

Ugyanakkor felhívjuk minden érintett fél figyelmét, hogy az éves elszámolási rendszer rugalmasan alkalmazkodik a fogyasztók igényeihez. A gázszolgáltatók a rendelkezésükre álló adatok alapján a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel végzik el a várható éves fogyasztás és így a részszámla értékének meghatározását. Az éves elszámolás maximális tervezhetõséget és kényelmet biztosít a fogyasztóknak, ezért választotta a háztartási fogyasztók mintegy 80%-a ezt az elszámolási módot.

Magyar Gázipari Egyesülés – http://www.hungas.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.