2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kóka János az elvárt adóról

2 perc olvasás
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span>Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt javasolta a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, ehelyett<span>  </span>az adóbevallási és ellenõrzési eljárásokat alakítsák át. A javaslatot a Versenyképességi Tanács mai ülése egyhangúan támogatta.</font></font></font></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> </p><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt javasolta a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, ehelyett  az adóbevallási és ellenõrzési eljárásokat alakítsák át. A javaslatot a Versenyképességi Tanács mai ülése egyhangúan támogatta.

 

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt javasolta a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, ehelyett  az adóbevallási és ellenõrzési eljárásokat alakítsák át. A javaslatot a Versenyképességi Tanács mai ülése egyhangúan támogatta.

 

 

 

 Az Alkotmánybíróság által megsemmisített ún. elvárt adó miatt kiesõ költségvetési bevételek pótlására az elsõ félévben a Kormány a központi költségvetési egyensúlyi tartalékot használja fel, a konvergencia-pálya tartása azonban a második félévtõl szükségesé teszi további intézkedések megtételét. A kiesõ adóbevételek pótlását  nem új adónem kivetésével, hanem az adóalap bizonyos fokú meghatározásával, és az adóellenõrzés hatékonyságának erõsítésével kívánja elérni a gazdasági tárca vezetõje. Ezt a lépést az igazságosabb közteherviselés igénye, a feketegazdaság kifehérítésének szándéka is indokolja. Ma ugyanis a 320 ezer társas vállalkozásból kb. 195 ezer nem fizet társasági adót és hasonló a helyzet az egyéni vállalkozók körében is: a 335 ezer egyéni vállalkozó közül 175 ezer nem fizet adót. 

A Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter által is támogatott javaslat az adózás rendjérõl szóló törvényt módosítaná. Elõírná, hogy annak az adózónak, akinek az eredménye nem ér el egy elõre meghatározott adóalap minimumot (azaz az adózás elõtti eredmény érje el a korrigált összes bevétel két százalékát), annak ? az éves adóbevallás részeként – ki kell töltenie egy  kiegészítõ nyilatkozatot. Ennek alapján az APEH kockázatelemezéssel kiválasztja az ellenõrzendõ kört.

  Külön bevallást kiegészítõ nyilatkozat készül a társas vállalkozások, és egy rövidebb az egyéni vállalkozások számára.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.