2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Goodyear új téli pótkocsi-abroncsa újabb jóváhagyást kapott eredeti pótkocsi-felszerelésként

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96487"><img class="image image-preview" src="/files/images/GooD-.preview.jpg" border="0" width="476" height="695" /></a></span>A Schmitz Cargobull, Európa egyik vezető pótkocsigyártója jóváhagyta, hogy a gyárukban ULTRA GRIP MAX T abroncsokat helyezzenek fel eredeti felszerelésként azokra a pótkocsikra, amelyek szélsőséges téli útviszonyok között működtetett pótkocsik üzemeltetőihez kerülnek.</p> <p> 

A Schmitz Cargobull, Európa egyik vezető pótkocsigyártója jóváhagyta, hogy a gyárukban ULTRA GRIP MAX T abroncsokat helyezzenek fel eredeti felszerelésként azokra a pótkocsikra, amelyek szélsőséges téli útviszonyok között működtetett pótkocsik üzemeltetőihez kerülnek.

 

A Schmitz Cargobull, Európa egyik vezető pótkocsigyártója jóváhagyta, hogy a gyárukban ULTRA GRIP MAX T abroncsokat helyezzenek fel eredeti felszerelésként azokra a pótkocsikra, amelyek szélsőséges téli útviszonyok között működtetett pótkocsik üzemeltetőihez kerülnek.

 

A Goodyear nemrég bevezetett tehergépkocsi-abroncsa 385/65R22.5 és 385/55R22.5 méretben lesz kapható azokhoz a pótkocsikhoz, amelyek rendeltetésük szerint az Alpokban, a skandináv országokban és Oroszországban fognak közlekedni.

„Örömünkre szolgál, hogy a Schmitz Cargobull az ULTRA GRIP MAX T téli abroncsunkat kívánja használni eredeti felszerelésként az általa gyártott pótkocsikon" – mondta Peter Platje, a Goodyear Dunlop gyári felszerelésű tehergépkocsi-abroncsainak EMEA-régióért felelős értékesítési igazgatója. „Ezek az abroncsok pontosan megfelelnek azoknak az elvárásoknak, amelyeket a flottaüzemeltetők a szélsőséges téli időjárási viszonyok között használt, téli tehergépkocsi-abroncsokkal szemben támasztanak, nevezetesen azt, hogy kiváló vonóerőt és tapadást nyújtsanak."

 

A félig kopott abroncs 40%-kal jobb tapadásának és az abroncs 15%-kal jobb futásteljesítményének köszönhetően az új ULTRA GRIP MAX tehergépkocsi-abroncsok valóban jól működnek. A termékválasztékban megtalálható az ULTRA GRIP MAX S kormányzott abroncs, az ULTRA GRIP MAX D húzó abroncs és az ULTRA GRIP MAX T pótkocsi-abroncs. Ezek kifejezetten tehergépkocsikhoz készült téli abroncsok, amelyeken megtalálható a hivatalos három hegycsúcs és hópehely (3PMSF) jelzés, valamint az M+S (Mud and Snow = Sár és hó) szimbólum. Az abroncsok még 50%-os kopottság esetén is megfelelnek a 3PMSF jelölésre vonatkozó követelményeknek. Ezzel a kimagasló teljesítménnyel a Goodyear új tehergépkocsi-abroncs termékválasztéka mozgásban tartja a teherautókat, ugyanakkor lelki nyugalmat ad a járművezetőknek és a flottaüzemeltetőknek egyaránt.

(A Goodyear Luxemburgi Innovációs Központja (GIC*L) által 2013 októbere és 2014 júliusa között, a 315/80R22.5 méreten végzett összehasonlító vizsgálatok szerint az új Goodyear ULTRA GRIP MAX D abroncs akár 40%-kal jobb tapadást mutat havas úton a Goodyear ULTRA GRIP WTD abroncshoz képest. A Goodyear GIC*L által végzett számítások alapján az új Goodyear ULTRA GRIP MAX D húzó abroncs akár 15%-kal jobb potenciális futásteljesítményt mutat a Goodyear ULTRA GRIP WTD abroncshoz képest. A tényleges eredmények többek között az útviszonyoktól és az időjárási feltételektől, az abroncs méretétől és nyomásától, valamint a jármű karbantartási állapotától függően változhatnak.)

 

A Schmitz Cargobull által felszerelt abroncsok a következő specifikációkkal rendelkeznek: 385/65R22.5 160K 158L TL és 385/55R22.5 160K 158L TL.

 

Interjú Benjamin Willottal, a Goodyear EMEA-régiós haszongépjármű-abroncsok részlegének marketing igazgatójával:

 

„Mi a definíciója a téli tehergépkocsi-abroncsnak?

Számos ország nemzeti joggyakorlatában az M+S jelölést arra használják, hogy az adott tehergépkocsi-abroncsot téli abroncsnak minősítsék. Az ilyen jelöléssel ellátott tehergépkocsi-abroncs „egy olyan gumiabroncs, amelynél a futófelület mintázatát, a futófelület anyagának összetételét vagy a futófelület szerkezetét elsődlegesen arra tervezték, hogy téli viszonyok között (hóban) a jármű mozgásának elindítására vagy fenntartására való képessége tekintetében jobb teljesítményt nyújtson, mint a normál gumiabroncs". Ez azt jelenti, hogy az ilyen abroncs a normál abroncshoz képest bizonyos mértékben jobb teljesítményt nyújt havas úton. Az EU által 2012-ben bevezetett Three Peak Mountain Snowflake = Három hegycsúcs és hópehely (3PMSF) szimbólum alapján a vizsgált abroncsot szabványosított tesztelésnek kell alávetni, és az abroncsnak egy referencia abroncshoz viszonyítva meghatározott tapadási szintet kell biztosítania tömör hórétegen.

 

Mi a különbség az M+S és a 3PMSF jelöléssel ellátott abroncsok között?

Az M+S, M.S vagy M&S jelölés jelentése Mud and Snow, azaz sár és hó. Éveken át ezt a jelölést használták a téli abroncsok megkülönböztetéséhez. Az M+S nem kapcsolódik szabványosított vizsgálathoz. Az Európai Unió 2012 novemberében a hó és a tél hivatalos jelzéséhez egy új jelölést, a 3PMSF feliratot vezette be. Az új jelölést csak azok a tehergépkocsi-abroncsok kaphatják meg, amelyek az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) 117. számú előírásában és a 661/2009/EK tanácsi rendeletben hivatkozott követelmények szerinti, szigorú ISO vizsgálat teljesítménybeli előírásainak megfelelnek. A tesztelési módszer alkalmazása során összevetik, hogy tömör hóréteggel borított úton egy referencia abroncshoz viszonyítva a vizsgált abroncs milyen tapadási mutatókkal rendelkezik. Ahhoz, hogy az abroncs a vizsgálat követelményeinek megfeleljen, tíz alkalomból hat esetben legalább 25%-kal jobb teljesítményt kell nyújtania a referencia abroncshoz képest. A 3PMSF szimbólummal rendelkező tehergépkocsi-abroncsok rendszerint jobb választásnak bizonyulnak a különböző állapotú téli utakon, mint a csupán M+S jelöléssel ellátott abroncsok.

 

Milyen téli abroncsokat érdemes felszerelni a járművekre?

Jogi szempontból ez a helyi joggyakorlattól függ, ugyanakkor az is fontos, hogy a tehergépkocsi folyamatosan üzemeltethető legyen a téli időszakban. Olyan flották esetében, amelyekben a járműveket átlagos téli útviszonyok között, enyhébb hőmérsékleten és kevésbé havas utakon üzemeltetik, legalább M+S jelölésű abroncsokat kell használni a hajtott tengelyen. Ennél jobbnak bizonyulnak az oldalfalukon 3PMSF és M+S jelöléssel egyaránt ellátott, négyévszakos abroncsok, például a Goodyear KMAX és FUELMAX húzó abroncsok. Szélsőséges téli útviszonyok között üzemeltetett teherautók esetében ajánlott speciális, tehergépkocsikhoz kifejlesztett téli abroncsokat, például a Goodyear ULTRA GRIP MAX termékválasztékából származó abroncsokat felszerelni, amelyek magas szintű téli teljesítményt tudnak nyújtani.

 

A Goodyear Dunlop tehergépkocsi-abroncsai közül melyek rendelkeznek 3PMSF jelöléssel?

Az új Goodyear ULTRA GRIP MAX termékcsalád kifejezetten téli útviszonyokhoz igazítva, tehergépkocsik számára lett kifejlesztve. A kormányzott, a húzó és a pótkocsi-abroncsokon megtalálható egyaránt az M+S és a 3PSMF jelölés. Havas és téli utakon ezek az abroncsok tekinthetők a kategóriájukban a legjobbaknak. Nem csupán az elődjeiket múlják felül teljesítmény tekintetében, de az ULTRA GRIP MAX D húzó abroncs még akkor is megfelel a 3MPSF jelölésre vonatkozó követelményeknek, amikor az abroncs már 50%-ban elkopott.

Helyi és távolsági autóbuszokhoz a Goodyear három különböző abroncsot fejlesztett ki, melyek mindegyike rendelkezik a fentiekben említett mindkét jelöléssel. Név szerint ide tartozik az ULTRA GRIP WTS City kormányzott abroncs, a városi buszokra felszerelhető ULTRA GRIP WTD City húzó abroncs, valamint az ULTRA GRIP Coach téli abroncs, amelyet kifejezetten a modern távolsági autóbuszokhoz fejlesztettek ki. Azt se felejtsük el, hogy a Dunlop és a Fulda is rendelkezik saját, speciális téli tehergépkocsi-abroncs termékválasztékkal.

Meg kell említeni még a KMAX és a FUELMAX húzó abroncsokat is, amelyek nem csupán az M+S, hanem a 3PMSF jelölést is viselik. A KMAX és a FUELMAX négyévszakos abroncsokkal minden esetben felkészülten lehet várni a hirtelen bekövetkező havazást. Fontosnak tartom még kiemelni, hogy jelenleg a legtöbb Goodyear, Dunlop, Fulda és Sava tehergépkocsi abroncsunk M+S jelöléssel rendelkezik, függetlenül attól, hogy ezek kormányzott, húzó vagy pótkocsi abroncsok-e. Ez azt jelenti, hogy az említett abroncsok Európa minden országában teljesítik a tehergépkocsik téli abroncsaira vonatkozó minimális jogszabályi követelményeket."

 

www.goodyear.com

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.