A gyerek nem hülye!A gyerek nem hülye!Az internet-biztonságban vezetõ Symantec ismertette legújabb felmérésének eredményeit, melyet a Harris Interactive folytatott le. A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentõs eltérés van a szülõk, illetve az online világban tapasztaltan mozgó gyermekek ismeretei között.

  A gyerek nem hülye!A gyerek nem hülye!Az internet-biztonságban vezetõ Symantec ismertette legújabb felmérésének eredményeit, melyet a Harris Interactive folytatott le. A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentõs eltérés van a szülõk, illetve az online világban tapasztaltan mozgó gyermekek ismeretei között.

 

 A 2007 júniusában végzett felmérés szerint a szülõk úgy vélekednek, a gyermekek heti átlagban mintegy hat órát töltenek a világhálón, azonban a gyermekek válaszai azt mutatják, ez valójában csaknem a duplája, 11,4 óra, e mellett a gyermekek majdnem negyede (23 százalék) azt is elmondta, hogy olyan tevékenységeket is folytatnak az interneten, melyeket szüleik nem néznének jó szemmel.

A kutatás eredményei szolgáltatták az alapot az elsõ alkalommal megrendezett Norton Connected and Protected Town Hall eseményhez, amelyet a 2007-es Miss America gyõztes, Lauren Nelson, illetve a technológiai nyári táborok szervezõjének, a Giant Campus' Cybercamps szervezet együttmûködésével tartottak. Az augusztus 2-án, New Yorkban megrendezett Town Hall-on mintegy 75 fiatal és szüleik vettek részt az internet-biztonságról szóló interaktív beszélgetéseken, melyeket Marian Merritt, a Symantec internet-biztonsági szakértõje vezetett. A rendezvény célja volt felfedni, hogy az internet, illetve egyéb technológiák milyen szerepet játszanak a gyermekek személyes, iskolai és családi életében, továbbá rávenni a gyermekeket és szüleiket, hogy rendszeresen beszélgessenek az internet-biztonságról, védelemrõl, illetve a kibertér etikájáról.

Mivel a szülõknek még sokat kell informálódniuk arról, mit is csinálnak gyermekeik az interneten, az internet-biztonság kiemelten fontos téma számukra. A Symantec júniusi felmérése szerint tízbõl kilenc szülõ aggódik a gyermeke biztonsága miatt az internet használatakor, 76 százalékuk pedig különösképpen félti gyermekét a nem neki való internetes tartalmaktól és kommunikációtól. Ugyanebben a felmérésben a fiatalok az alábbiakról számoltak be:

  • A gyermekek 21 százaléka számolt be arról, hogy találkozott már olyan online tartalommal, mely kellemetlenül érintette õket.
  • A gyermekek 19 százaléka volt már részese internetes zaklatásnak vagy csínynek (vagyis olyan üzeneteket, képeket vagy videókat kapott, melyeket ugratás, csíny céljából továbbítottak).
  • A gyermekek 23 százaléka lépett már kapcsolatba idegenekkel a világhálón, 7 százalékuk pedig találkozott is az internetrõl megismert személyekkel.
  • A gyermekek 20 százaléka örülne, ha a szülök érdeklõdõbbek lennének az internet iránt.

A szülõk nem tudják, gyermekeik mit csinálnak a közösségi oldalakon

A Town Hall rendezvényen résztvevõinek fele nyilatkozott úgy, hogy jelen vannak különbözõ közösségi oldalakon. A Symantec arra a következtetésre jutott, hogy többségük nincs tisztában azzal, milyen következményekkel járhat a személyes információk közzététele az olyan oldalakon, mint a MySpace, a Facebook vagy a Friendster. Egy képzeletbeli közösségi oldal elemzése során a fiatalok arról beszélgettek, mely információkat oszthatnak meg nyilvánosan vagy privát módon, illetve melyeket tanácsos visszatartani.

?Nem tudtam, hogy a gyermekek megosztják a teljes online adatlapjukat másokkal" – mondta egy édesapa, aki két gyermekével vett részt a rendezvényen. ?A nevüket, lakhelyüket, fotóikat és elérhetõségeiket is nyilvánossá tették."

?Tudjuk, hogy a gyermekek és különösképpen a tizenévesek olyan online tevékenységeket is folytatnak, amelyek sokkolnák szüleiket, ha tudomást szereznének róluk" – mondta Marian Merritt, a Symantec biztonsági szakértõje. ?A Symantec Norton Connected and Protected Family kezdeményezéssel az a célunk, hogy megismertessük a szülõkkel, mit is csinálnak gyermekeik az interneten, erõsítsük a kommunikációt a gyermekek és szüleik között, és olyan tudást biztosítsunk a családoknak, amelynek birtokában biztonságban használhatják az internetet."

?A mai fiatalok nem ismerték már az internet nélküli világot, és a közösségi oldalakon folytatott kommunikáció teljesen hétköznapi tevékenységnek számít" – mondta Pete Findley, a Giant Campus ügyvezetõje, a Cybercampus létrehozója. ?Mivel a szülõk nem rendelkeznek elegendõ információval az internetrõl, és nem vesznek részt aktívan a gyermekek online tevékenységeiben, a gyermekek a világháló veszélyeirõl többnyire csak a kellemetlen élményeken keresztül tanulhatnak."

Valós találkozás a világháló ragadozóival

A világháló ragadozóiról szóló beszélgetés egyik vezetõje a 2007-es Miss America gyõztese, Lauren Nelson. Nelson személyes tapasztalataiból is tudja, milyen veszélyeket rejthet az internet. Amikor Nelson tizenhárom éves volt, õ és barátnõi megadták nevüket, korukat és lakhelyüket egy illetõnek, akirõl késõbb kiderült, hogy szexuális ragadozó. Manapság Nelson a Symanteccel és a vállalat Norton Connected and Protected Family kezdeményezésével dolgozik együtt, hogy oktassa a gyermekeket az internet veszélyeirõl a Miss America Organization számára folytatott jótékony célú tevékenységének keretein belül.

?Személyes feladat számomra, hogy a gyermekeket óvjuk az internet veszélyeitõl" – mondta Lauren Nelson, a 2007-es Miss America gyõztese. Miután a Town Hall rendezvényen résztvevõ tizenévesek történeteit hallottam, méginkább elkötelezett lettem abban, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, és az emberek elkezdenek beszélgetni arról, miként is kellene gyermekeinket oktatni az és megvédeni."

Az ugratás is modern formákat öltött

A Symantec rendezvényén résztvevõ szülõk a cyberbully (kiberszivatás) tevékenységeket a legfõbb veszélyek közé sorolták, többen azonban nem is tudtak arról, hogy a gyermekek körében szokásos ugratás is modern formákat öltött.

?A szülõk gyakran mondják, hogy nem tudják, miként beszélgessenek a gyerekekkel az internet-biztonságról" – mondta Marian Merritt. ?A valóság az, hogy számtalan esetben a gyermekek több ismerettel rendelkeznek a technológiákról, mint szüleik. Lényegében a gyermekek a háztartás IT vezetõi. A Symantec kezdeményezésének az a célja, hogy mind a gyermekeket, mind pedig szüleiket kellõ ismeretekkel vértezze fel."

A szülõk ellátogathatnak a Norton Family Resource Center oldalára (www.norton.com/familyresource), ahol hatékony tippeket találhatnak arra, hogyan garantálhatják gyermekeik biztonságát az interneten, és miként élénkíthetik a kommunikációt velük az online tevékenységekrõl. Az oldalon e mellett további információt találhatnak a Norton Connected and Protected Family kezdeményezésrõl. A felhasználók ugyanitt kérhetik az ingyenes Family Online Safety ismertetõt is, amely átfogó kiadvány praktikus tippekkel, megoldásokkal, olvasnivalóval, szerzõje Marian Merritt, az elõszót pedig a 2007-es Miss America, Lauren Nelson írta.

Az USA hülyének nézi az embereket

Az USA egyre inkább hülyének nézi polgárait. Ennek mintájára ezt egyre töben teszik. Hiszen ez a trendi hatalmi politika! Ennek oka az a paternalista szemlélet, amely a szocializmus sötét éveiban a kelet európai országok sajátja volt. AZ Állam azt gondolja, hogy neki kell megmondani mit tegyenek polgárai, mirõl tudhatnak és mirõl ne.

Ennek a doktrínának a jegyében a közkönyvtárakat részben cenzúrázzák, részbe, nehogy az Internetrõl tájékozódni lehessen olyan szûrõval kell ellátni, amely adott információt, adott internetes web helyeket blokkol. És nem csak a pornót tartalmazó oldalakról van szó.

Érthetõ, hogy az USA-ban is, és Magyarországon is a diákok, akikbõl még nem ölték ki a kreativitást, hasonlóképpen ellenreagál: Hülyének veszi tanárait, az államot, és az (illegálisan) megszerzett technológiai tudását felhasználva kijátssza azt.

De nem is kell olyan messzire mennünk. Amerikai példa nyomán Németországban – a XXI Században! – a törvényhozók úgy döntöttek, hogy van illegális büntetendõ tudás. Igy akinél ezek dokumentációját megtalálják, vagy akár vele foglalkozik, elõadást tart, publikál azt börtönbe kell csukni (nem kimondva) addig, míg az információ használhatalanná válik.

Az egyik ilyen terület éppen az adatbiztonság. Aki tehát ezzel foglalkozik, anál értelemszerûen van állatkert (Vírus és trójai gyûjtemény), olyan proigramok, amelyekkel monitorozható a hálózat forgalma. Ez most büntetendõ, és ezért nem véletlen, hogy az adatbiztonsági cégek pánikszerûen költöznek át Hollandiába.

Ilyen törvény azonban NEM CSAK Németországban, Magyarországon is van! Itthon a másolásvédelmekkel kapcsolatos információ egyelõre a tiltott, de amint hirlik nagyjaink le eszeretnék a német torvényt másolni. Ez pedig nem csak az adatvédelemre vonatkozik, hanem mindenre (vegyészeti, technológia ismertekre éppen úgy, mint számítátechnikára, pszichológia és sok egyébre) amire ráhúzható a terrorizmus elleni harc és a szerzõi jog lózungja.

Sõt, maga a szerzõi jog is beállt a sodorba. Nem csak az illõ jövedelem biztosítása a cél, hanem bizonyos információk eltüntetése. Ennek klasszikus példája, hogy a bajor állam, mint Adolf Hitler jogtulajdonosa tiltja meg a hitleri életmû kommentáldt és tudományosan dokumentált kiadását. De ez még nélkülözhetõ lenne. Az USA, ban kiadványos sorát rekkentették el egyszerûen azért, mert veszélyesnek ítéltettek.

Szóval ésszel kell olvasni ennek a felmérésnek a következtetéseit, mert a nézõpontja más. Nem tiltással, hanem ertelmes meggyõzéssel, felvilágositással (és nem a hivatalos szöveggel) kell figyelmeztetni gyermeikeinket a veszélyre. Nem lehet õket hülyének nézni. Ha ezt tesszük, látszólag a gyerek alkalmazkodik, és tisztességgel átver bennünket. Jól teszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük