A Szentatya október 29-én beszédet intézett a katolikus gyógyszerészekhez, akik ezekben a napokban tartják 25. nemzetközi kongresszusukat Rómában.

 A Szentatya október 29-én beszédet intézett a katolikus gyógyszerészekhez, akik ezekben a napokban tartják 25. nemzetközi kongresszusukat Rómában.

XVI. Benedek beszédében így fogalmazott: „Szakmátoknak lehetővé kellene tennie és jogként elismernie, hogy a lelkiismereti szabadságra hivatkozva ne kelljen együttműködnötök sem közvetlenül, sem közvetetten olyan termékek rendelkezésre bocsátásában, amelyek használatának célja egyértelműen ellentmond az erkölcsnek, mint például az abortusz és az eutanázia."

A pápa fontosnak tartja, hogy a gyógyszerészek legyenek tudatában annak, milyen hatásúak azok a molekulák, melyek célja, hogy megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását vagy megrövidítsék az emberi életet – írja a SIR.

Az emberi életet védelmezni kell a fogantatástól a természetes halálig – hangsúlyozta XVI. Benedek. Az orvosi eszközök fejlődése és az ebből származó terápiás lehetőségek azt kérik a gyógyszerészektől, hogy elgondolkodjanak egyre szélesebb körű közvetítő feladatukról, amelyet az orvos és a beteg között ellátnak – magyarázta a pápa.

A gyógyszerész egyik feladata, hogy „tudásával segítse a beteget az orvosi kezelés megfelelő igénybevételében, és mindenekelőtt meg kell ismertetnie vele az adott gyógyszer használatának etikai vonzatait".

A pápa a gyógyászati kísérletekre kitérve megerősítette, hogy senkit sem lehet tárgyként használni, és leszögezte, hogy ezen a téren is tiszteletben kell tartani az etikai normákat. A kísérletek célja az ember állapotának javítása kell, hogy legyen, nem pusztán a tudományos kutatás.

Végül azt kérte a jelenlévőktől, hogy segítsék a gyógyszerészettel kapcsolatos szakmát választó fiatalokat, hogy munkájuk és döntéseik egyre kényesebb etikai vonzatairól is gondolkodjanak. Képzésüket nem csak a gyakorlat, hanem a bioetika terén is el kellene mélyíteni – hangsúlyozta a Szentatya.

Magyar Kurír

Mi is ennek a hirtelen jött állásfoglalásnak az oka?

Hollandiában orvosi receptre összeállított euthanázia csomagok kaphatóak egyes patikákban. Van olyan gyógyszergyár, amely ugyanolyan fejlesztéseket végze ebben a témában, mint korábban az állatok megolésére szolgáló injekciók fejlesztői (az USA-ban). Angliában a feketepiacon kapható az öngyilkosság tabletta.

Értelemszerűen hasonló mértékben terjed az abortusztablatta is.

A pápa éppen a hagyományos – élet tisztelete elv alapján – teljesen jogosan és következetesen tiltakozik minden élet elleni  tevékenység ellen. Mert nagyon jól látja, egyes gazdasági csoportok számára roppant kifizetődő megszabadulni az idősektől, a betegektől, mert az ellatásdokkal ápolásukkal megtakarított pénz az ő zsebüket hízalja, és ebben az esetben a halál kultuszának dicsőítése nagyon megkönnyíti számukra az időskori öngyilkosság mint bevett társadalmi viselkedésforma elsajátíttatását.

Az improduktívak kiküszöbélése, ami egy Malthus nevű angol filozófus-prádikátortól származik, sajnos ki nem mondottan, de eleme a magyar társadalombiztosítási reformnak is. Tökélyre Angliában, az állami egészségügyi ellátásban fejlesztették, amely hatalmas kórházi halandóságáról ismert. (Ha megnöveli a haladóságot a hosszú szállítás, akkor elő kell azt segíteni. Angliában reform címén erre 85 sürgősségi osztályt pénzhiányra hivatkozva sürgősen bezártak.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük