2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A GYSEV tematikus Sisi-mozdonyának avatása Gödöllőn

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56416"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/0000000.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Erzsébet magyar királyné az első hölgy a világon, aki mozdonyt kapott. Sisi képmásaival díszítette a GYSEV Zrt. a negyedik tematikus mozdonyát. A királyné arcmásaival díszített mozdonyt Raab István Schönbrunnban található képével és László Fülöp festményével díszítették.

Erzsébet magyar királyné az első hölgy a világon, aki mozdonyt kapott. Sisi képmásaival díszítette a GYSEV Zrt. a negyedik tematikus mozdonyát. A királyné arcmásaival díszített mozdonyt Raab István Schönbrunnban található képével és László Fülöp festményével díszítették.

Erzsébet magyar királyné az első hölgy a világon, aki mozdonyt kapott. Sisi képmásaival díszítette a GYSEV Zrt. a negyedik tematikus mozdonyát. A királyné arcmásaival díszített mozdonyt Raab István Schönbrunnban található képével és László Fülöp festményével díszítették.

A GYSEV Zrt. – a Haydn-, Széchenyi-, és Liszt-mozdonya után, az idei évben elkészítette Erzsébet császárné és magyar királyné születésének – 2012-ben esedékes – 175. évfordulója alkalmából a Sisi arcmásával díszített mozdonyát. Az első mozdony a világon, amelyet női arcmással díszítettek. A tematikus mozdonyok nagy sikernek örvendenek az utazóközönség körében. A vasúttársaság célja, hogy minden alkalommal egy-egy olyan kiemelkedő történelmi, közéleti személyiség emléke előtt tisztelegjen, aki – lévén, hogy a társaság osztrák-magyar tulajdonú – e két szomszédos ország köztiszteletének és megbecsülésének örvend.

A császárné portréjával díszített Taurus típusú mozdony az első olyan tematikus mozdony a világon, amelyet egy nő arcmásával díszítettek. A mozdony avatása és pályára állítása alkalmából a GYSEV Zrt. sajtótájékoztatóval egybekötött nagyszabású átadóünnepséget szervezett a gödöllői Királyi Váróteremben, ahol Sisit és Ferenc Józsefet modellekkel személyesítették meg. Sisi maga is sokat utazott a kor legmodernebb közlekedési eszközén, Gödöllőn még várót is emeltek a királyi pár tiszteletére. A Sisi-mozdony avatása, a nemzetiszínű szalag ünnepélyes átvágása alatt a Chopin Brass Quintett fúvószenekar monarchia korabeli darabokat játszott.

Az átadóünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Dávid Ilona, elnök-vezérigazgató, Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt., Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és Habsburg György főherceg, az utolsó magyar király – IV. Károly – unokája is beszédet mondott. 

A vasúttársaság életében ez a negyedik tematikus mozdony. Tavaly Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a zeneszerző emléke előtt tisztelegtek, 2009-ben Széchenyiről, 2008-ban pedig Haydn-ról emlékeztek meg hasonlóképpen.

Dávid Ilona a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a tematikus mozdonyok az ország egyik legfejlettebb vasútvonalának védjegyei lettek. A két ország életében fontos szerepet játszó, köztiszteletben álló személyiségeket kívánnak népszerűsíteni, minden évben.

A GYSEV Zrt. nagyon büszke a Sisi-mozdonyra, nem csak azért, mert a királyné az első nő a világon, akinek arcmása mozdonyra került. Hanem azért is, mert  4 évvel ezelőtt, Magyarországon elsőként a GYSEV Zrt. indította el a tematikus-mozdony kezdeményezést, amelyről mára egyértelműen kiderült, hogy nagy sikere van az utazóközönség körében." – mondta a vezérigazgató asszony.

Németh László a dekorációt készítő, vasúti modellezéssel foglalkozó Loc&More ügyvezetője elmondta, hogy a 120 m2 fóliát 72 óra alatt feszítették fel a mozdonyra. A dekorációhoz a cég külön logót is tervezett, amely a jövő évi 175. születésnapnak szól.

Sisit kora egyik legszebb asszonyának tartották, az életéről szóló film tette híressé – a Sisihez hasonlóan tragikus sorsú – Romy Schneidert. „Erzsébet királyné kora legszebb asszonya volt, sudár alkatával, 173 cm-es magasságával, 50 cm-es derekával elbűvölte kortársait és rajonganak érte még ma is. A legelőkelőbb párizsi, bécsi és pesti szabók boldogok voltak, ha dolgozhattak számára. Nem követte szolgaian a legfrissebb divatot, mindig átszűrte a saját ízlésén. Nem volt divatdiktátor, de mégis sokan utánozták hajviseletét, lovaglóöltözetét. Festmények, fényképek sokasága őrizte meg utolérhetetlen eleganciáját, amelynek alapján újraálmodtak (Czédly Mónika tervező) és a 19. századihoz hasonló anyagokból, aprólékos munkával rekonstruáltak néhány viseletét". (dr. Dózsa Katalin)

 

Szauer Mátyás, ügyvezető igazgató, Loc&More Kft. (a kivitelező) beszédében a megvalósulás folyamatát ismertette:

„Mélyen Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezen a jeles napon köszönthetem Önöket. De legalább ekkora bennem az öröm, hogy megértük ezt a napot, az Erzsébet királyné-mozdony tervének valóra válását, és hamarosan következő bemutatását.

Hosszú, közel egy éves ötletelés, tervezés, egyzetetés végére tett pontot a végleges grafika néhány héttel ezelőtti jóváhagyása és a kivitelezés, ami a GYSEV soproni mozdonyjavító műhelyében történt és három napig tartott – szó szerint éjjel-nappal. Ez idő alatt a mozdony 120 m2-s felületére a grafika nemsokára látható összetettségéből adódóan közel 150 m2 fólia került föl. És ezzel megszületett a GYSEV és a Loc&More Kft együttműködésében készült harmadik emlékmozdony.

Amikor tavaly áprilisban elkészült a Széchenyi-mozdony, a frissen alakult Loc&More Kft ügyvezetőiként egy kicsit más utat és jövőképet láttunk magunk előtt. Úgy gondoltuk, hogy egy tőlünk nyugatra már működő, de Magyarországon még egészen újszerű reklámfelületet tudunk ajánlani a versenyszféra szereplőinek: a reklámmozdonyokat, a „mozgó óriásplakátokat". Az élet mást hozott – talán az előbb említett reklámhordozó ismeretlensége, a gazdasági válság miatt – a mozgó óriásplakát nem lett annyira érdekes, viszont meghonosodott Magyarországon is egy addig ismeretlen műfaj – amiben a GYSEV-vel együtt úttörő szerepet vállaltunk – az emlékmozdony, a „mozgó emlékmű", és mára ebben a műfajban nem maradunk el Nyugat-Európa mögött. (Sőt, zárójelben, de nem kis büszkeséggel jegyzem meg, mi voltunk az elsők, akik zenélő mozdonyt alkottunk, mégpedig a nagy zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc tiszteletére.)

Ha azt kérdeznék, bánom-e, hogy így alakult: egy csöppet sem. Megtiszteltetés és öröm részese lenni egy folyamatnak, amely a nemes cél kiválasztásától és megfogalmazásától a tervezésen és a kivitelezésen át az ilyen felemelő pillanatig tart. Meggyőződésem, hogy értéket teremtünk azzal, hogy emléket állítunk régmúlt (vagy nem is annyira régi) idők nagy alakjainak; az ő egyéniségükre, az általuk létrehozott vagy képviselt értékekre felhívjuk az emberek, és köztük elsősorban a fiatalok figyelmét, hiszen ennek a korosztálynak igen jelentős része vasúton közlekedik, és az ilyen mozdonyok kicsinyített másaként készülő modellek is sok ifjú hobbyját jelentő terepasztalokon tűnnek fel.

De hadd utaljak arra az apró momentumra is, hogy nem Önök lesznek az elsők, akik ezt a mozdonydekorációt látják. Tegnap már egy óvódáscsoport leskelődött be a soproni mozdonyszín ajtaján, s ha látták volna azokat a csillogó szemeket, pedig még messze nem volt kész a mozdony! Hátha eszükbe jut majd évek múlva ez a délelőtti séta, amikor történelem órán a Habsburg-Magyar Monarchiáról és Erzsébet királynéról tanulnak! Talán elmesélik majd, hogy milyen élményben volt részük 4-5 éves korukban.

Akár Széchenyi István, akár Liszt Ferenc, akár Erzsébet királyné tiszteletére készítettük a mozdonydekorációt, és én igyekeztem ismereteket szerezni hozzá, mindig eszembe jutott: a mozdonyt látva hátha másban is felébred a vágy, hogy kicsit többet tudjon meg róluk és korukról, mint amit az iskolában hallott. S ha ez így lenne, ha valaki leemelne a könyvespolcról egy életrajzi regényt, rákattintana a Wikipédia adott oldalára, elmenne egy múzeumba – úgy gondolom – nem kis dolgot tettünk.

Bármilyen nemes célról van is azonban szó, egy mozdonydekoráció megtervezése és kivitelezése, a szükséges jogdíjak megszerzése nem kis pénzbe kerül. Ezeket a költségeket a Széchenyi-mozdony esetében a GYSEV viselte, a Liszt- és a Sisi-mozdony esetében pedig a Loc&More Kft és a Jägerndorfer GmbH, a később kiadásra kerülő vasútmodell gyártója. De természetesen kellett hozzá egy vasúttársaság, amely mozdonnyal rendelkezik, és olyan managementje van, amelyik magáénak tudja és felvállalja az előbb említett értékeket. Így alakulhatott ki egy kemény üzleti, de korrekt, jó kapcsolat a GYSEV és a Loc&More Kft között, amelynek – reményeink szerint – folytatása lesz.

Végül engedjék meg, hogy megemlítsem, milyen kötődése is van ennek a mozdonynak Gödöllőhöz. Azon túl, hogy Erzsébet királyné a Magyarországon töltött közel hét év alatt messze legtöbbet Gödöllőn tartózkodott, sokat utazott vonattal, ezért épült a mostanra szépen felújított Királyi Váró. És itt, a gödöllői kastélyban található múzeumban látható az a festmény, amely a mozdony éppen felénk eső oldalát díszíti.

Egyben szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik szakmai, történelmi, heraldikai kérdésekben segítségünkre voltak, hogy ne kövessünk el nagy baklövést. A lepel perceken belüli lehullását követően készséggel állunk rendelkezésükre ügyvezető társammal, Németh Lászlóval és Tranta Péterrel, a grafika tervezőjével."

 

A Sisi-mozdonynak keresztelt Taurus Magyarország és Ausztria egyes részein közlekedik majd az EuroCity és InterCity kocsik élén.

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.