2013. december 3-án, Budapesten a Garden Cafe & Lounge étteremben adták át a Gyulai Várszínház 50. évadának művészeti díjait. A díjak átadása mindig valamilyen színházi előadáshoz kötődik, de ezt most nem sikerült megvalósítani Gyulán.

 

2013. december 3-án, Budapesten a Garden Cafe & Lounge étteremben adták át a Gyulai Várszínház 50. évadának művészeti díjait. A díjak átadása mindig valamilyen színházi előadáshoz kötődik, de ezt most nem sikerült megvalósítani Gyulán.

 

A művészek részben Budapesten próbálnak, másrészt bemutatójuk van Sepsiszentgyörgyön, ezért került sor Budapesten szűkebb körben a díjak átadására. A díjak ismertetése előtt Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatója röviden összefoglalta az idei évad jellemzőit. A Gyulai Várszínház az 50. évadát rendezte meg idén, új bemutatókkal és vendégelőadásokkal. Több mint 70 produkció került színre és 25 ezren látták az előadásokat. Nagyon sikeres volt a Shakespeare Fesztivál, a Vár Jazz fesztivál, a Vár Blues Fesztivál és az Irodalmi humor Fesztivál és tulajdonképpen az egész évad nevezhető fesztiválnak, mivel volt táncjáték, kortárs balett, musical. Egyszóval a színes palettán minden nézői réteg és korosztály megtalálhatta az ízlésének megfelelő előadást. A legkisebbeknek meseelőadások, bábjátékok voltak, a fiataloknak pedig zenés produkciókat ajánlottak. Idén is nemcsak szórakoztató, hanem színvonalas darabok jellemezték a repertoárt, vezérlő elvük a korábbi évekhez hasonlóan a művészi színvonal. Gagyi és hakni most sem került meghívásra.

 

Az évad folyamán 4 bemutatóra került sor, ebből kettő volt ősbemutató.

Tavaly szeptemberben Gyula Városa és a Gyulai Várszínház az 50. évfordulóra egy meghívásos drámapályázatot írt ki. A darab témája a gyulai vár 1566-os hősies védelme. Ezt a várat védték legtovább a törökök ellen Magyarországon, több mint 2 hónap alatt 14 győztes csatát vívtak meg, végül mégis fel kellett adni. A vizet megmérgezték és járvány tört ki a várban, ezért Kelecsényi várkapitány szabad elvonulás fejében kivonult. Sajnos a török nem tartotta be a szavát, elfogták Kelecsényit és később kivégezték, a sereg nagy részét lemészárolták, ill. fogságba ejtették. Ezt a drámai kort kellett megjelenítenie az új műnek. Három drámaírót kértek fel az új darab megírására.

A színpadon ősbemutatóként Zalán Tibor: A fáklya kialszik című művét láthattuk Csiszár Imre rendezésében. Nagy András: Véghely és Wodianer-Nemessuri Zoltán: Kegyelem című művét felolvasó-színházi formában ismerhettük meg.

A második bemutató, Egy világhírű kisváros: Gyula – Krasznahorkai László írásain keresztül. Krasznahorkai László Gyulán született, háromszor terjesztették fel irodalmi Nobel-díjra. A Gyulai Várszínház felkérésére a szerző válogatta ki írásaiból azokat a részeket, amelyek Gyulán játszódnak vagy a város és a lakói ihlették. Ezeken az írásokon keresztül pedig megtudhattuk, hogyan lett világhírűvé ez az alföldi kisváros, Gyula. A felolvasó-színházi bemutató a Ladics-ház udvarán volt július végén.

A Várszínház harmadik bemutatója a IX. Shakespeare Fesztiválon a Hamlet, majd negyedikként egy Beatles musicalt mutattak be a nemrég elhunyt Miklós Tibor rendezésében.

 

Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház Sík Ferenc nívódíját Mihályfi Balázs színművész kapta, A fáklya kialszik című ősbemutató és a Mórok című bemutató főszerepeinek magas szintű megformálásáért. A díjat Gajda Róbert országgyűlési képviselő, alpolgármester és Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatója adta át.

 

Gyula Város Önkormányzata által alapított Havasi István-díjat adományoztak Fodor Tamás színművésznek az Egy világhírű kisváros: Gyula – Krasznahorkai László írásain keresztül című felolvasószínházi bemutatón nyújtott teljesítményéért és a Caligula helytartója című előadás Barakiás szerepének magas szintű megformálásáért. A díjat átadta Gajda Róbert, országgyűlési képviselő, alpolgármester.

 

Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat kapott Mátray László színművész a Hamlet című bemutató főszerepének és a Bánk bán című előadás főszerepének magas művészi színvonalú megformálásáért. A díjat Mátray László színházi elfoglaltsága miatt Gedeon József a Gyulai Várszínház igazgatója a későbbiek folyamán fogja átadni.

 

Lantai József