A hó végéig azonban még nagyon gazdag programmal várják az érdeklődőket, Péterfy Bori & Love Band koncert, Halmos Béla portréfilm Szomjas Györggyel és Indiai est az ajánlatokban.

 

A hó végéig azonban még nagyon gazdag programmal várják az érdeklődőket, Péterfy Bori & Love Band koncert, Halmos Béla portréfilm Szomjas Györggyel és Indiai est az ajánlatokban.

 

Március 17-én a Cseh Tamás Program keretében ismét egy nagyon népszerű énekesnő és együttese látogat el a Várszínházba. Péterfy Bori most nem mint prózai színész lép a gyulai színpadra, hanem mint énekesnő, a Love Band szólistája.  A neves felmenőkkel rendelkező popdíva (dédapja Áprily Lajos, nagyanyja Jancsó Adrienne, nagyapja Jékely Zoltán) 1988 óta színészként is dolgozik. Tagja volt a Nemzeti Színháznak, Krétakörnek Énekesi pályafutását az Amorf Ördögök énekesnőjeként kezdte. 2007-ben jelent meg Péterfy Bori & Love Band című lemeze, amelyre a számokat a korábbi együttes tagjai és Lovasi András írták. Eddig négy lemezt adtak ki. Ezekről hangzanak el olyan ismertszámok Gyulán is, mint a Hajolj bele a hajamba vagy a Vámpír.

Zenéjükre a vad rockzene, pszichedelikus popzene, a reggae és a szókimondó szövegek jellemzők. De akire mindenki figyel, a főszereplő, Péterfy Bori, aki hol ellenállhatatlan dizőz, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Élőkoncertjeik mindig élményszámba mennek. Gyulai műsoruk címe: Fák, denevérek, piócák.

 

Március 25-én lesz a második filmes díszbemutató a Kamarateremben.

Nemrég készült el Szomjas György filmrendező portréfilmje Halmos Béláról, amelyet most Gyulán is láthatnak. A HB – Hosszú búcsú Halmos Bélától című filmet egyik legfontosabb alkotótársa, Szomjas György készítette, akivel évtizedekig járták Kárpát-medence tájait, hogy megörökítsék a már-már kihaló, utolsó népzenei adatközlők játékát. A portréfilmben HB mesél a zenei pályafutásáról, megemlítve a gyulai gyökereit is, és sok zenét is hallhatunk tőle a kezdeti évektől haláláig. A gyulai díszbemutatón jelen lesz a film rendezője, Szomjas György is.

 

A kamaratermi szezon március 31-én indiai esttel zárul.

Megidézik az évezredes kulturális nagyhatalom táncait, zenéit. Az indiai est egy mandalakiállítással kezdődik fél hétkor. Pál Ágnes mandalafestő kiállítása nyílik ekkor a Kamaragalériában. A mandala egy ősi indiai, szanszkrit szó, kört jelent, amely a teljességet szimbolizálja. A mandaláknál fontos jelentősége van a színeknek, számoknak, szimbólumoknak. Az osztások száma is lényeges. Sokféle mandala készül, sokféle céllal, a kolostoroktól szerzetesek által a személyre szabott egyéni megrendelésekig. Gyulán egy válogatást láthatnak Pál Ágnes mandaláiból.

Második részben a Táncoló istenek, isteni táncok című program egy beavató táncest lesz, hiszen most a tánc mellett szavakkal is elmagyarázzák a csodálatos indiai táncok fajtáit, egy-egy kézmozdulat, a ruha jelentéseit. A táncokat Barkóczi Beáta mutatja be, aki több mint 20 éve foglalkozik az indiai táncokkal, többször hosszabb időt is eltöltve tanulta ezeket Indiában. Az est harmadik részében indiai zenét hallgathatunk Lantos Zoltán kiváló hegedűművésztől.  Neves jazz muzsikus évekig élt Indiában, ott sajátította el az indiai zene alapjait. Szólókoncertjén megidézi az ősi zenekultúrát felhasználva a mai kor eszköztárát, az elektronikát is.

 

Március 17. 19 óra                                    

Péterfy Bori & Love Band – koncertje: Fák, denevérek, piócák

Belépőjegy: 2500 Ft

A koncert létrejöttét a Cseh Tamás Program támogatta. www.csehtamasprogram.hu

 

Március 25. 1900 óra                                            

HB – Hosszú búcsú Halmos Bélától c. portréfilm díszbemutatója

 

Március 31. 18.30 óra                                           

Indiai est

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

 

Gyulai Várszínház Kamaraterem

Gyula, Kossuth u. 11.

 

http://gyulaivarszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük