Idén 100 éve, hogy az első világháború alatt, a nyugati fronton kialakult patthelyzet megtörésének céljából Erich von Falkenhayn német főparancsnok megtámadta a franciákat Verdunnél.

 

Idén 100 éve, hogy az első világháború alatt, a nyugati fronton kialakult patthelyzet megtörésének céljából Erich von Falkenhayn német főparancsnok megtámadta a franciákat Verdunnél.

 

A DoQ-n április 29-én 22.05-kor startoló, A háború művészete című sorozat az 1916-os francia-német ellentéttől kezdve, a történelem első high-tech háborújáig a legfontosabb katonai vezetőket mutatja be a XX. század legnagyobb összecsapásain keresztül.

 

Hugh Dowding Hermann Göring ellen, Bernard Montgomery tábornok Erwin Rommel ellen – íme néhányan a XX. század legnagyobb parancsnokai közül, akik csapataik vezetésével a történelem meghatározó alakjaivá váltak. A háború művészete című sorozat a döntő ütközetek hátterét, a szemben álló felek stratégiáját, illetve a katonai vezetők személyét vizsgálja.

 

Vajon hogy kezelte a brit Hugh Dowding, amikor csapatának 1940 nyarán egyedül kellett szembenéznie az Európa nagy részét már maga alá gyűrő náci Németországgal?

Miért arathatott győzelmet Montgomery Rommellel szemben?

Miként rukkolhatott elő az amerikai Nimitz a zuhanóbombázó támadás ötletével, amivel nagyjából 4 perc alatt semmisítette meg a japán Yamamoto haditengerészetének légierejét a midwayi csatánál?

 

A sorozat 16 részben, egy-egy csatán keresztül mutatja be az adott csapatok parancsnokainak fontosságát; így összesen 32 olyan embert ismerhetünk meg, akik teljes országok, esetenként kontinensek jövőjét határozták meg. A műsor egyedi háborús felvételek, fényképek, illetve részletes számítógépes grafika felhasználásával vezeti be a tévénézőket a hadtörténet olyan mélységeibe, amikre a történelemkönyveink nem voltak képesek.

 

A háború művészete április 29-étől, minden pénteken 22.05-kor a DoQ-n!

 

http://doqchannel.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük