A Panda Security legújabb kutatása szerint a rogueware-ként is ismert hamis antivírusok hihetetlen ütemben kezdtek szaporodni idén: az elmúlt négy év termésének 40%-a 2010-ben íródott.

 

A Panda Security legújabb kutatása szerint a rogueware-ként is ismert hamis antivírusok hihetetlen ütemben kezdtek szaporodni idén: az elmúlt négy év termésének 40%-a 2010-ben íródott.

A Panda Security szakértői a legújabb kutatási adatokra hivatkozva közölték: az ún. hamis antivírusok (szakmai nyelven rogueware) négy évvel ezelőtti felbukkanásuk óta gyakorlatilag idén tetőztek: 5,6 millió egyedi mintából majdnem 2,3 milliót idén regisztráltak.

– Folyamatosan azt mondjuk, hogy néhány éve már a pénzügyi motiváltságú támadások a „nyerők" – kommentálta a hírt Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója -, ez az adat is ezt támasztja alá. Ha ez nem elég beszédes, akkor nézzük onnan, hogy a rogueware az egyik „legfiatalabb" kártevő, az általunk regisztrált összes minta 11,6%-át teszik ki. Ez azért nem kis teljesítmény, ha azt nézzük, hogy a mintákat húsz éve gyűjtjük, a rogueware-k pedig csak négy éve bukkantak fel.

A hamis antivírusok működése egyszerű, és a tapasztalatlan felhasználók riogatásán alapul. A fertőzés után a kártevő különféle figyelmeztető ablakokat nyit meg, ahol közli a felhasználóval, hogy fertőzött a gépe, és a fertőzéstől csak egy ál-antivírus megvásárlásával tud megszabadulni.

–  A vicc az, hogy nagyon sokan kifizetik a 40-50 eurós költséget, mert megijednek, és a könnyű, kézenfekvőnek tűnő megoldást választják – tette hozzá Sándor Zsolt. – Tetézi a problémát, hogy a kifizetés után a figyelmeztetések is eltűnnek, tehát a felhasználó abban a tudatban él tovább, hogy helyesen cselekedett.

A Panda Security a rogueware kategóriában összeállította a saját toplistáját, amely a következőképpen alakul. A listából jól látható, hogy az ál-vírusirtók névadói nem spóroltak a bizalmat keltő kifejezésekkel.

Rogueware

okozott fertőzés %-ban

SystemGuard2009

12.51

MSAntiSpyware2009

11.67

MalwareDoctor

8.14

AntimalwareDoctor

7.21

AntivirusPro2010

4.57

SecurityMasterAV

3.62

Adware/SecurityTool

3.38

ISecurity2010

2.81

SecurityEssentials2010

2.39

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük