2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hírhedt Beck Travellel bukott a Magyar Travel is

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43372"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/huf_6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A termékbemutatóval egybekötött utazásszervezőként ismert Magyar Travel Kft. ellen megindította a bíróság a felszámolási eljárást, így hasonlóan alakul a sorsa, mint az azonos tulajdonosi körű Beck Reisen kft.-nek, amelynek júliusban indult a felszámolása. A cseh tulajdonos nem adja fel, tavaly februárban újabb utazási irodát nyitott.

A termékbemutatóval egybekötött utazásszervezőként ismert Magyar Travel Kft. ellen megindította a bíróság a felszámolási eljárást, így hasonlóan alakul a sorsa, mint az azonos tulajdonosi körű Beck Reisen kft.-nek, amelynek júliusban indult a felszámolása. A cseh tulajdonos nem adja fel, tavaly februárban újabb utazási irodát nyitott.

A termékbemutatóval egybekötött utazásszervezőként ismert Magyar Travel Kft. ellen megindította a bíróság a felszámolási eljárást, így hasonlóan alakul a sorsa, mint az azonos tulajdonosi körű Beck Reisen kft.-nek, amelynek júliusban indult a felszámolása. A cseh tulajdonos nem adja fel, tavaly februárban újabb utazási irodát nyitott.

Néhány hete a bíróság elrendelte a Magyar Travel Kft. felszámolását, a társaság a Beck Travel Kft.-vel közösen szerveztek termékbemutatóval egybekötött utazásokat – tudta meg a Gazdaság.hu Üzleti Hírügynökség. A Magyar Travel ellen májusban végrehajtást rendelt el az adóhivatal.  A társaság 2010-ben nem adott le beszámolót, 2009-ben 898 millió forint árbevétel mellett, 11 millió forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A Beck és a Magyar Travel visszatérő ügyfelek voltak a Gazdasági Versenyhivatalnál: a társaságok (2009-ben még a Magyar Travel Kft. jogelődje, a Beck Tours & Plan) a fogyasztókat megtévesztették azzal, hogy azt hirdették, az ügyfél megnyerte a Beck Utazási Clubjának egy éves tagságát, továbbá ingyenes törökországi utat. Valójában az utazási klub tagsága egyébként is ingyenes volt, a törökországi útért pedig fizetni kellett, továbbá kötelező volt termékbemutatón részt venni.

A Beck Travel Kft. felszámolását tavaly júliusban rendelte el a bíróság, vélhetően maga a tulajdonos kezdeményezésére, miután a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) első fokon visszavonta a társaság utazásszervezési engedélyét.  Ennek ellenére a társaság folytatta a tevékenységet, amire január végén derült csak fény, amikor külügyi figyelmeztetés ellenére elindította utazóit az egyiptomi Luxorba. Ezután a MKEH másodfokon is törölte a cég utazásszervezői engedélyét, és kötelezte az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjak visszafizetésére.

A Beck Reisen Kft.-t 2001-ben alapította Beck Financ Kft. néven, 10 millió forintos törzstőkével a cseh Beck International és egy cseh magánszemély, Jens Beckhauser. A cég a honlapja szerint a felszámolás ellenére továbbra is kínál utakat Prágába, Olaszországba és Törökországba, jelenleg egy másik utazásközvetítőn, a Boci Travel Kft.-n keresztül.

A Beck Reisen magyarországi elérhetőségeként azonban egy bizonyos JB Travel Kft. szerepel, amelyet az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Jens Beckhauser alapított félmillió forintos alaptőkével idén februárban, miután az MKEH jogerősen is visszavonta a Beck Reisen engedélyét. A JB Travel szerepel az MKEH honlapján található, engedélyezett utazási vállalkozások nyilvántartásában, mint közvetítő.

A hatósági eljárások azonban láthatóan nem tartották vissza a Beck Travel Kft.-t, amelynek árbevétele 2003-tól dinamikusan nőtt és rendre meghaladta az 1 milliárd forintot, nyeresége pedig a 200 milliót, azonban 2007-ben a forgalom 350 millióra esett vissza, bár továbbra is profitot termelt a társaság. Nagy ugrás következett 2008-ban, amikor az árbevétel már meghaladta a 3 milliárd forintot és közel 40 millió forint nyereséget produkált, de ezután a forgalom apadni kezdett, 2010-ben 2 milliárd forintot tett ki és a társaság vesztesége meghaladta a 180 millió forintot.

Jens Beckhauser a kizárólagos tulajdonosa a 2007-ben alapított Beck Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek is, amelyet vélhetően az árubemutatókon részletre eladott termékekkel kapcsolatos hitelekre hoztak létre. Az Opten adatai szerint ez a társaság is működik még, pénzügyi eredménye két éve több mint 260 millió forintra rúgott, míg egy évvel korábban 371 millió forintra.

www.gazdasag.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.