2016. november 04-én, a Fővárosi Önkormányzat Dísztermében vehették át városi önkormányzatok és vállalkozások a 2016 Holnap városáért Díjait. A 2013-ban alapított Nemzeti Fenntartható Városdíj része a 2010-ben elindított City Hungary Programnak, mely helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet, a település méretétől függetlenül.

 

 

2016. november 04-én, a Fővárosi Önkormányzat Dísztermében vehették át városi önkormányzatok és vállalkozások a 2016 Holnap városáért Díjait. A 2013-ban alapított Nemzeti Fenntartható Városdíj része a 2010-ben elindított City Hungary Programnak, mely helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet, a település méretétől függetlenül.

 

 

A Díj fővédnöke: dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti  Bizottságának elnöke, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere beszédében kiemelte; városok és a várossal szorosan együttműködő vállalkozások vezetői jöttek össze, szinte az  egész országból, hogy együtt ünnepeljék a Holnap városáért 2016 pályázat díjnyerteseit és a velük együtt dolgozó közösségeket.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként, fontosnak tartja az Egyesült Nemzetek Közgyűlése által 2015 szeptemberében elfogadott, jövőnket alapjaiban érintő határozatot. A Világunk átalakítása című preambulumból, részletes  nyilatkozatból és 17 célkitűzésből álló határozat célkitűzése nem kevesebb, mint a szegénység csökkentése, felszámolása,  és Földünk megmentése.

 

A 11. célkitűzés a városoknak jelöl ki feladatokat, úgymint

a nyomortelepek felszámolása;

a tömegközlekedés bővítése,

kiemelt figyelem a kiszolgáltatott helyzetben lévőkre, nőkre, gyermekekre,fogyatékkal élőkre, valamint az idősek szükségleteire;

tudatos várostervezés és település-igazgatás az érdekelt lakók bevonásával;

a kulturális és természeti örökség megóvása, megvédése;

a városok kedvezőtlen környezeti hatásainak csökkentése: levegőminőség, hulladékkezelés; biztonságos, elérhető zöld- és 

közterületek megteremtése.

 

Az ENSZ határozat alcímében a manapság sokat emlegetett fenntartható fejlődés fogalom is szerepel. A határozat célkitűzéseinek megvalósításához és a fenntarthatóság elérésére jelentős változásokra van szükség. A változások 

első lépése, hogy kisebb és nagyobb közösségekben beszélni kezdjenek a ma élő emberek jóléti ideáljáról, azokról a tényezőkről,   amelyek – a Föld megmentése mellett – minél több ember számára megteremtenék a jólétet.

Ebben a kezdeményezésben a városokra vezető szerep vár. A városokban, különösen a tudatosan kiválóságra törő városokban, az emberek ismerik egymást, ismerik a vezetőket, elfogadott  értékek keretezik napjaikat, a bizalom a polgárok féltve őrzött kincse.

 

A fővédnök gratulált a díjazottaknak és kifejezte reményét, hogy a díjat átvevő vezetők a jövőt biztosító feladatuknak érzik ezt a felszólítást, s a Holnap városáért 2016 díjnyertesei, összefogva a többi várossal, településsel, elindítják a Fenntartható Holnap mozgalmat. dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes (Fővárosi Önkormányzat) megfogalmazása szerint;  különböző kihívásokkal  küzdünk, és megoldásaink, válaszaink is eltérőek lehetnek, de valamiben biztosan hasonlítunk: úgy akarjuk megoldani a jelen  városának problémáit, hogy valamennyi válaszunk a jövőt is szolgálja egyben. Nem szabad mindig csak a gondokról beszélnünk, az utánunk jövők nem csupán az általunk megoldott problémák, hanem az elszalasztott lehetőségeink alapján is ítélnek majd.

 

A főpolgármester-helyettes hozzátette, lehet és kell is beszélni az okos városokról, Budapest is épp most foglalja keretbe  smart city elképzeléseit. Lehet és kell is tenni a fenntartható és élhető városi környezetért. Mindazonáltal, a közvetlen   környezetünkkel szembeni  legfőbb  elvárásunk, „az otthonunk legyen otthonos". Szeneczey Balázs elmondta, nem hisz a sémákban, minden városvezetésnek az egyéni megoldásokra kell törekednie. 

Ahhoz pedig, hogy ezeket megtalálhassa, nagy segítséget nyújtanak a City Hungary kezdeményezései, kifejezte reményét,  hogy a bemutatott jó példák újabb ötleteket inspirálnak majd.

 

 

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója foglalta  össze az eseményt:

 

Harmadik alkalommal hirdette meg a City Hungary a Holnap városáért Díj védjegy használatáért a pályázatot kategóriától függően   kis- és nagyvárosi önkormányzatoknak, valamint vállalkozásoknak.  Ösztönözni szeretnék a településeket, legyenek büszkék saját értékeikre, teljesítményükre.

Legyenek tudatában; megvan minden képességük és készségük arra, hogy saját adottságaik, igényeik szerint minél élhetőbbé,  fenntarthatóbbá tudják tenni otthonukat. Ily módon válhatnak a városukon kívül élők számára is vonzóvá, tiszteletre méltóvá!

 

Mindez elsősorban az adott városban/településen, legyen az kicsi vagy nagy, élőktől függ! Mások nem fogják megoldani helyettünk a helyi problémákat, másoknak nem lesz elsődleges érdeke az adott helyi közösség minél sikeresebbé válása.  A cél: minél jobb, élhetőbb hellyé váljon otthonunk, ahol jó élni.  A megfogalmazott célokhoz már egy új gondolkodásmód párosul napjainkban. A fenntartható fejlődés emberléptékűvé válik  a magyar városokban, településeken is: a helyi emberek érdekét is szolgálja a törekvés a magasabb életminőség elérésére.Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, sajátos egyénisége. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, 

társadalmi adottsággal rendelkeznek, így más-más módon, más-más formában, saját maguk is alakítva útjukat, felelhetnek  meg legjobban a magyar városok, települések a fenntarthatóság és az élhető életminőség hordozóit jellemző elvárásoknak. 

 

 

A Holnap városáért Díj program főbb partnerei: 

 

az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága

Fővárosi Önkormányzat

Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége

Pest Megye Önkormányzata

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ)

 

A Bíráló Bizottság Tagjai:

 

dr. Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj Bíráló Bizottságának elnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke

Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke

dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense

Pásztor Erika Katalina, építész, az Építészfórum főszerkesztője

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke

dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója

 

 

A Holnap városáért Díj 2016 díjazottjai:

 

FENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória: 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tata Város Önkormányzata

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

ZÖLD VÁROSÉRT kategória:

Önkormányzatok:

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

Gyula Város Önkormányzata

Mórahalom Városi Önkormányzat

Cégek:

MOL Magyarország (MOL Bubi Program)

 

ÜZLET A VÁROSÉRT kategória:

Budapest Bank Zrt. (Békéscsabáért Program)

 

A MŰVÉSZET, A KULTÚRA, AZ ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉÉRT kategória:

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata

Újhartyán Város Önkormányzata

City Hungary:

A 2010-ben alapított City Hungary a fenntartható magyar városok vezető fóruma.  

http://www.cityhungary.eu  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük