Egy rendhagyó kollekció az OutDoor Fair 2017 kiállításon. A világ egyik legismertebb túrafelszerelés-gyártója, a svéd Fjällräven a jelenleg is tartó OutDoor Fair nemzetközi outdoor kiállításon mutatja be először a megújult Greenland kollekcióját, amelyet fiatal amerikai tudósok Grönlandon végzett tudományos munkája ihletett.

 

Egy rendhagyó kollekció az OutDoor Fair 2017 kiállításon. A világ egyik legismertebb túrafelszerelés-gyártója, a svéd Fjällräven a jelenleg is tartó OutDoor Fair nemzetközi outdoor kiállításon mutatja be először a megújult Greenland kollekcióját, amelyet fiatal amerikai tudósok Grönlandon végzett tudományos munkája ihletett.

 

Klímakutatás és innováció

Gabriel Lewis és Karina Graeter észak-amerikai klímakutatók, akik munkájuk során összességében 2000 kilométeren vizsgálják Grönland nyugati jégtakaróját a legmodernebb radarmegoldásokkal. Kutatásuk célja, hogy a jégolvadás sebességének felmérésével olyan klímamodelleket állítsanak fel, amelyek segítségével könnyebben kiszámítható bolygónk felmelegedésének lehetséges kimenetelei. Az olvadás háttérfolyamatainak megértésével a jég olvadásának, és így a tengerszint emelkedésének mértéke is megjósolható, a változás hatása pedig kiszámítható lesz, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyabban készüljünk annak következményeire.

 

A projekt legizgalmasabb részleteit a dán születésű díjnyertes fényképész és filmrendező, Klaus Thymann örökíti meg, aki már több mint húsz, a gleccserek természetével foglalkozó expedíción vett részt a világ hat kontinensén. A NASA-val és az Oxfordi Egyetemmel is együttműködő szakember a projekt elejétől a végéig elkíséri a kutatókat. 

 

A Fjällräven több fronton is támogatja az expedíciót: egyrészről az extrém időjárásnak is ellenálló ruházatot és felszerelést biztosít a résztvevők számára, többek között a megújuló Greenland családból, másrészről pedig platformot teremt arra, hogy a tudósok munkáját a nagyközönség is megismerje, bízva abban, hogy a klímakutatás így még nagyobb figyelmet kap a jövőben. A két fiatal kutató kalandjait a Fjällräven közösségi felületein lehet majd nyomon követni 2018 tavaszától.

 

Greenland, az örökzöld

A Greenland termékek először ötven évvel ezelőtt jelentek meg a Fjällräven kínálatában. A megújult kollekció erre a félévszázados örökségre épít, de egyúttal túl is lép azon: a klímakutatás támogatásával összhangban az új termékek már a sokkal ellenállóbb és fenntarthatóbb G-1000 Eco és a PFC-mentes Eco-Shell anyagból készülnek, a ruhadarabok pedig egyszerűen javíthatók, akár saját kezűleg is. A termékek impregnálása is környezetbarát: a méhviaszból és paraffinból készült Greenland Wax tömbbel egyszerűen és gyorsan tudunk extra vízelhárító réteget képezni ruházatunkon. Az új ruhadarabok a grönlandi házak színvilágát idézik, amelyek vidámságot csempésznek az olykor komornak tűnő, fehér tájba. A test vonalait követő, megújult szabásnak köszönhetően a Greenland termékcsalád tagjai természetben és városban is egyaránt kényelmes viselet.

 

1960 ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek. A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak. A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polar-t, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.

 

www.fjallraven.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük