Az MNB 2016. augusztus 1-től visszaállította az ENEFI részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó eleget tett a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Az MNB 2016. augusztus 1-től visszaállította az ENEFI részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó eleget tett a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig minden tőzsdei kibocsátó közzétette-e a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését.

Az MNB megállapította, hogy többek között az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. (ENEFI) a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig egyáltalán nem rendelkezett a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval. A feltárt jogsértésre tekintettel a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig a jegybank május 4-étől többek között az ENEFI részvények kereskedését is felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és a kibocsátót 6 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Tekintettel arra, hogy az ENEFI időközben közzétette a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését, valamint az MNB felszólítására teljesítette az időközben keletkezett egyéb közzétételi kötelezettségeit, az MNB a tőkepiacról szóló törvény alapján intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB felhívja a befektetők figyelmét, hogy a könyvvizsgáló a kibocsátó konszolidált éves beszámolóját korlátozott záradékkal látta el. A vonatkozó rendelkezések értelmében a könyvvizsgáló korlátozott záradékkal fejezi ki azon véleményét, hogy a vizsgálati hatókör korlátozása vagy a vezetéstől eltérő vélemény hatása lényeges a pénzügyi kimutatásokra. Ez azonban nem olyan átfogó jellegű, amely alapján a véleménynyilvánítás visszautasítása vagy ellenvélemény nyilvánítása válna szükségessé.

Mint azt az MNB korábban nyilvánosságra hozta, az ENEFI BÉT-re bevezetett részvényeire kötött egyes ügyletek kapcsán az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat, ugyanis – a tőkepiacról szóló törvény alapján tiltott – bennfentes kereskedelem, illetve piacbefolyásolás gyanúja vetődött fel.

A jegybank a piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük