11 ország 23 előadása négy színpadon a Nemzetiben: április 12-én kezdődik és április 30-ig tart a Nemzeti Színházban a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

 

11 ország 23 előadása négy színpadon a Nemzetiben: április 12-én kezdődik és április 30-ig tart a Nemzeti Színházban a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

 

Az előadások jelentős többségére már nem lehet jegyet kapni, óriási érdeklődés mutatkozik a produkciókra. A svéd Hedda Gabler, a norvég Amerikai Elektra, a lett Fekete tej, Trill Zsolt főszereplésével a III. Richárd, az orosz Jevgenyij Anyegin valamint Eugenio Barba rendezései – többek közt ezek azok az előadások, amelyekre már elfogytak a jegyek az idei MITEM-en.

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadására, A nyugalomra pár nap alatt elkapkodták a nézők a jegyeket, ezért a Nemzeti Színház megállapodott arról, hogy az előadás duplázik, a második időpontra már lehet jegyet vásárolni.

 

Silviu Purcarete világszerte sikert aratott rendezését, a Faust-ot két alkalommal is láthatják a nézők a MITEM-en, a nagy érdeklődésre való tekintettel bővítették a nézőteret – az előadást az Eiffel-csarnokban játsszák – és mindkét előadásra újabb jegyeket lehet vásárolni.

 

A IV. MITEM-re fesztivál díjas előadások érkeznek: Lengyelországból Krystian Lupa rendezésében az Irtást/Holzfällen, a Macedón Nemzeti Színházból Az élet szépet (rendezője a bolgár Alexander Morfov) és Eimuntas Nekrošius legújabb előadását Az éhezőművészt tekinthetik meg.

 

A MITEM-et április 12-én 17 órakor a Teatro Tascabile di Bergamo utcaszínházi előadása nyitja meg a Nemzeti előtti hajóorrban, a látványos, zenés produkciót ingyenesen tekinthetik meg a nézők.

 

A találkozóra idén világhírű mesterek előadásait hozzák el, itt lesz többek között Krystian Lupa, Eugenio Barba, Silviu Purcarete, Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrosius és Alvis Hermanis. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti főigazgatója így fogalmazott a MITEM januári sajtótájékoztatóján: „a MITEM immár a mesterek fesztiválja lett".

 

A fesztivál programjába a Nemzeti repertoárjából a III. Richárd (főbb szerepeiben Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli és Trokán Nóra, rendezője ifj. Vidnyánszky Attila); David Doiashvili rendezésében a Cyrano de Bergerac; Dosztojevszkij drámája, A krokodilus (rendezője Valerij Fokin) és Iván Viripajev Részegek című drámája (rendező Viktor Rizsakov) került be.

 

A MITEM-en idén 11 ország társulatai mutatkoznak be: Lengyelország, Svédország, Norvégia, Lettország, Románia, Oroszország, Olaszország, Litvánia, Dánia, Macedónia és Magyarország előadásai kerülnek színpadra.

 

A fesztivál két hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatják be az előadásokat. A színházi estéket szakmai programok kísérik: az előadásokat közönségtalálkozók követik, beszélgetések, kiállítások tarkítják a fesztivált.

 

Március 31-ig speciális akciót hirdetnek: ha valaki egy magyar és egy külföldi előadásra együtt vesz jegyet, akkor 40 % kedvezményt kap!

A találkozó teljes programja a MITEM oldalon és a facebook-on olvasható.

 

2017. április 12-30.

MITEM

Nemzeti Színház

 

www.mitem.hu

https://www.facebook.com/mitembudapest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük