Decemberben és a nyári hónapokban rohanjuk meg az ATM-eket – Ezen időszakokban az automaták forgalma 10-20 százalékkal is növekszik

 

Decemberben és a nyári hónapokban rohanjuk meg az ATM-eket – Ezen időszakokban az automaták forgalma 10-20 százalékkal is növekszik

 

ATM-használat szempontjából a december a legforgalmasabb, ilyenkor az átlagos hónapok forgalmánál 13-15 százalékkal több készpénzt veszünk fel a pénzkiadó automatákból. Kisebb mértékben ugyan, de májusban és júliusban – a ballagások, illetve szabadságolások idején – is emelkedik az ATM-ek kihasználtsága, míg augusztusban az iskolakezdés emeli a berendezések forgalmát, igaz ezekben a hónapokban már csak alig 10 százalék körüli a növekedés – derül ki a Trezex Hungária Zrt. belső felméréséből. Visszaesést az év első hónapjaiban, illetve szeptemberben regisztráltak a szakemberek. Az egyes hónapok kapcsán általában a fizetések számlára utalását követő napok a legforgalmasabbak, és ezek közül is elsősorban pénteken és szombaton nő a készpénzfelvétel.

 

Amíg egy átlagos forgalmú hónap során körülbelül 27 milliárd forintot vesznek fel Magyarországon a Trezex Hungária által kiszolgált ATM-ekből, addig a karácsonyi ünnepek környékén ez az érték a 32-33 milliárd forintot is elérheti. Az év első két hónapjában az automatákból felvett készpénz mennyisége jelentősen visszaesik, míg a május és a július ismét kiugró hónapnak számít, csakúgy mint az augusztus.

 

„Az év végi ünnepek előtt az ajándékozások miatti vásárlás, az ünnepi készülődés emeli meg az ATM-ek forgalmát, míg májusban leginkább a ballagások, júliusban pedig vélhetően a szabadságolások miatt növekszik a forgalom. Az augusztusi forgalmat az iskolakezdés is erősíti" – mondja Kárpáti Balázs, a hazai piacon biztos pozíciókat elfoglaló, magyar tulajdonú készpénz-logisztikai szolgáltató vezérigazgatója. A forgalmasabb hónapokban az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó vállalat munkatársai átlagosan 7-11 százalékkal gyakrabban töltik fel az automatákat, mint azt az év többi hónapjában teszik.

 

Az éves statisztikákat vizsgálva kitűnik, hogy a lakosság általában hétvégén – pénteken és szombaton – keresi fel a készpénzkiadó automatákat, míg a hónapon belül heteket vizsgálva, vélhetően a fizetések bankszámlára érkezése miatt, általában az első hét vége a legforgalmasabb.

 

Magyarországon 2013 első félévében a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 54,1 millió alkalommal használták a lakosok a bankkártyáikat, a tranzakciók során összesen 2452 milliárd forintot vettek fel a berendezésekből. Ez megfelel a sokéves átlagnak, amely éves szinten 110-120 millió ATM-es kártyahasználatot jelent, összesen 4993 és 5758 milliárd forint kivétele mellett.

 

A nemzetközi felmérések vizsgálták az ATM-eket érintő csalásos esetek gyakoriságának alakulását is. „A számok azt mutatták, hogy a készpénzkiadó automaták megnövekedett forgalma a csalások számát is megnövelte. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kártyaadatok ellopása" – mondja Kárpáti Balázs. A szakember szerint azonban az adatok illetéktelen kezekbe kerülése megelőzhető néhány egyszerű biztonsági szabály betartásával, amelyekre így az ünnepek előtti bevásárlás és ATM-használat során érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

 

HAT JÓ TANÁCS A BIZTONSÁGOS BANKKÁRTYAHASZNÁLATHOZ

1.       Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – véletlenszerűen generált – kódot!

2.       A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

3.       Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

4.       Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

5.       Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

6.       Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan „másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

 

 

Új néven folytatja tevékenységét a magyar tulajdonú készpénz-logisztikai szolgáltató

 

Új márkanév alatt, Trezex Hungária Zrt. néven, folytatja magyarországi tevékenységét a Brink's Hungária. A nemzetközi szinten piacvezető Brink's készpénz-logisztikai vállalat vezetése idén szeptemberben döntött úgy, hogy a magyar leányvállalat részvényeit a hazai menedzsment számára értékesíti. A tranzakció zárásának utolsó aktusaként a vállalat új néven folytatja ügyfelei kiszolgálását.

A váltás semmilyen módon nem érinti a társaság szolgáltatásait és operációját, a Trezex Hungária továbbra is a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő megszokott színvonal mellett szolgálja ki partnereit. A vállalat iránti bizalmat jelzi, hogy az angol Lloyd's biztosító változtatása nélkül fenntartja a korábbi biztosítási fedezetet.