Hatodik helyen debütált a Kerekes Band Back to Følk című albuma a World Music Charts Europe-on. A Kerekes Band szeptemberben jelentette meg Back to Følk című nagylemezét, amely szinte azonnal az európai világzenei élet csúcsára jutott.

 

Hatodik helyen debütált a Kerekes Band Back to Følk című albuma a World Music Charts Europe-on. A Kerekes Band szeptemberben jelentette meg Back to Følk című nagylemezét, amely szinte azonnal az európai világzenei élet csúcsára jutott.

 

A World Music Charts Europe-ot 24 európai ország 46 rádiójának játszási listája alapján állítja össze a berlini központú WMCE. A havi toplistára csak az aktuálisan megjelenő lemezek kerülhetnek fel, olyan rádiók játszási listája alapján, mint az angol BBC vagy a német WDR. A 164 beküldött lemez közül került a hatodik helyre a Back to Følk, amely nemcsak a Kerekes Bandnek, hanem a magyar világzenének is nagy elismerés.

 

A Back to Følkról eddig is több elismerő kritika jelent meg. A brit Songlines Magazine szerint "Ez naprakész, okosan felépített, újító zene.", míg a lengyel Etnosystem világzenei újság az ellentmondás-mentességet és a hitelességet emelte ki az album kapcsán: "Ha szereted a kemény és tradíciókban gyökerező, funkosan lüktető zenét, a Back to Følk a te albumod." – írták. A hazai Lángoló Gitárok szerint ez a zenekar eddigi legjobb lemeze.

 

A Kerekes Band következő hazai koncertje december 28-án az A38-on lesz.

 

A hazai közönség szinte még fel sem dolgozta az új album dalait, amikor a világ legjelentősebb, brit székhelyű világzenei szaklapja, a Songlines már elismerő kritikát jelentetett meg a zenei anyagról. A nemzetközi világzenei szakma véleményformáló – és igen kritikus – lapja 4 csillagos értékelést jelentetett meg az októberi lapszámban a következő szavakkal méltatva az új lemezt:

„A Kerekes Band legutóbbi albumával – ahogy a neve is mutatja – visszatér egy inkább befelé tekintő hangzáshoz. A dögös folk persze marad, ami most sincs híján a hasító basszusnak és az egy stadiont is betölteni képes doboknak, de a hangsúly most visszahelyeződött az ő klasszikusan magyar, furulyából, kobozból, és brácsából álló hangszer-kombinációjukra. Ez a zene ügyesen keveri a népi dallamokat különféle hang-effektekkel és tetszetős funk-rock „megvillanásokkal". (…) Følkland-szigeteket nagy részletességgel és rendkívül viccesen mutatják be, miközben a csapat az űrkorszakot idéző, Duna menti selyemruhákban feszít. Naprakész, okosan felépített, újító zene."

 

A zenekar ezúttal is különleges utazásra visz minket, amelyben elhozzák nekünk az ősi Følkland-szigeteken maradt mågyarï kolónia zenéjét. A szigetcsoport Magna Hungáriától délre terül el, amerre a Csülök-csillagkép ragyog. A szomáziak elől ide menekült mågyarïakról Desiderius testvér tesz említést a X. században:

"Hajøïk nem levén, løval vevêk be az szïgetet. S menênek reājuk vïdrāk és kajmānøk, tengerï sünök és føkāk, de Hős Følklôrmān széjjel veretê az āllatok seregêt nagy dïcsősêgêben, s földet lelê nêpênek."

A Følklānd-szigetek lakói tehát azóta is lovasnomád életet élnek, várva az értük jövő hajóra, és bízva az általuk tisztelt Szent Verébben. A helyi zenét jellemző furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzást hozza el nekünk a Kerekes Band a Følklānd-szigetekre jellemző sajátos megjelenéssel és látvánnyal.

 

https://youtu.be/ep1sv-vLDMk?list=PLqmdGokhb0lNUEUoFfDw_Pk8kryJ_b-gG

https://youtu.be/IbAl5Oi9Br8

http://kerekesband.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük