2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kis- és középvállalkozások tőzsdére lépése lehet a növekedés motorja

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97370"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_628.jpg" border="0" width="173" height="129" /></a></span>Az Allen & Overy ügyvédi iroda, amely minden jelentősebb magyarországi kötvénykibocsátásban részt vett 2015-ben, pozitívnak értékelte az évet, és további bővülésre számít 2016-ban.

Az Allen & Overy ügyvédi iroda, amely minden jelentősebb magyarországi kötvénykibocsátásban részt vett 2015-ben, pozitívnak értékelte az évet, és további bővülésre számít 2016-ban.

Az Allen & Overy ügyvédi iroda, amely minden jelentősebb magyarországi kötvénykibocsátásban részt vett 2015-ben, pozitívnak értékelte az évet, és további bővülésre számít 2016-ban.

A rendszeres kötvénykibocsátónak számító Magyar Állam valamint a magyar hitelintézetek mellett a 2015-ös év során több magyar közjogi intézmény is úgy döntött, hogy a működéshez szükséges finanszírozást a kötvénypiacról szerzi be.

Az év első felében valósult meg az OTP Jelzálogbank 500 millió eurós jelzáloglevél-kibocsátása és a BNP Paribas Bank által 20 milliárd forint össznévértékben eszközölt kötvénykibocsátás. Idén jelentősebb tranzakciónak számított még a Magyar Fejlesztési Bank december 8-án lebonyolított 300 millió eurós kötvénykibocsátása, amelynek nemzetközi szervező bankjai a BNP Paribas, a Citigroup és a Société Générale voltak. A kötvény – amely a londoni értéktőzsdére is bevezetésre került – 2021. december 8-án jár le, kamata 2,375 százalék.

Ezek mellett új szereplőként lépett a piacra az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) valamint a Befektető-védelmi Alap (BEVA) is. Az OBA 107 milliárd forint össznévértékű kötvényei egy – az MKB Bankból, az ERSTE Bankból, az OTP Bankból és a Takarékbankból álló – konzorcium szervezésében, zártkörű forgalomba hozatal keretében kerültek kibocsátásra.

A BEVA 83,3 milliárd forint össznévértékű zártkörű kötvénykibocsátását is egy magyar bankokból – MKB Bank, ERSTE Bank, GRÁNIT Bank, K&H Bank, OTP Bank és az UniCredit Bank – álló konzorcium szervezte meg. A BEVA a befolyt összegből a jegybanktól korábban a befektetők kártalanítása céljából felvett 3 hónapos áthidaló kölcsönt törlesztette. A BEVA 2030/A sorozatú, változó kamatozású kötvény induló kamata évi 2,95 százalék.

Mind az OBA, mind a BEVA esetében a Magyar Állam törvényi kezességvállalása biztosítja a kötvényeket, s ez nagymértékben megkönnyítette a kötvényeket árazását.

Az Allen & Overy kibocsátói vagy szervezői oldalon a fenti tranzakciók mindegyikében részt vett jogi tanácsadóként, így irodánk számára a 2015-ös év igen mozgalmas volt. – mondta el Dr. Lengyel Zoltán, az Allen & Overy magyar irodájának vezetője. – A jövő évben a kötvénykibocsátási tranzakciók fokozatos bővülésére számítunk, amelyet egyebek mellett a Magyar Nemzeti  Bank és a Budapesti Értéktőzsde által ez év őszén kilátásba helyezett, a kis- és középvállalkozások tőzsdére lépésének elősegítését célzó intézkedések végrehajtása is elősegíthet".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.