A klímakonferencia egyik nem hivatalos kísérő rendezvénye a koppenhágai Lótusz TemplombanA koppenhágai klímakonferencia egyik nem hivatalos kísérő rendezvénye a  Lótusz TemplombanA klímaváltozás etikája a beszélgetésekben egyre fontosabb szerepet kap az ENSZ Klímakonferenciáján – mondták a bahá'í delegáció tagjai.

A klímakonferencia egyik nem hivatalos kísérő rendezvénye a koppenhágai Lótusz TemplombanA koppenhágai klímakonferencia egyik nem hivatalos kísérő rendezvénye a  Lótusz TemplombanA klímaváltozás etikája a beszélgetésekben egyre fontosabb szerepet kap az ENSZ Klímakonferenciáján – mondták a bahá'í delegáció tagjai.

„Többé már nem csak egy kis csoport beszél az ügy morális és etikai vonatkozásairól – ezek a gondolatok a koppenhágai tanácskozások részévé válnak" – mondta Duncan Hanks, a Kanadai Bahá'í Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség igazgatója. „Ezt az emelvényről és a folyosóról is halljuk, valamint látjuk az olyan feliratokon, mint ‘Klíma igazságosságot most' ".

KoppenhágaKoppenhágaIndiában, a Koppenhágai Klímaváltozás Konferencia sikerének reményében környezetvédelmi aktivisták 2000 környezetbarát lámpást engedtek szabadon a bahá'í imaház előtt Új-Delhiben. Különféle hitközösségek vettek részt az ünnepélyen, melyet a Greenpeace szervezett. A Lótusz templom melletti eseményt december 10-én tartották.

Peter Adriance, egy másik bahá'í delegátus azt mondta, hogy az etikára és igazságosságra helyezett hangsúly sok résztvevőnek segített felismerni Koppenhágában, hogy a klímaváltozást a hazai politizálás keretein belül nem lehet megoldani.

„A helyi, nemzeti és nemzetközi szintek nagymértékben össze vannak fonódva a klímával kapcsolatban" – mondta. „Ha egy ország képviselője azt mondja: ‘Nem fogok intézkedéseket hozni a széndioxid kibocsátás csökkentésére, mert az hátrányos a gazdaságra', akkor egyre több ember teszi fel a logikus kérdést: ‘Akkor ez azt jelenti, hogy nincs kötelezettsége az ország határán kívül?' Így a klíma etikájáról folyó tanácskozás a nemzetek egymás iránti, nemzetközi kötelezettségeire hívja fel a figyelmet."

20 főből álló küldöttség képviselte a Bahá'í Nemzetközi Közösséget, mely nem-kormányzati szervezetként vesz részt az ENSZ munkájában.

Tahirih Naylor, az ENSZ bahá'í képviselője azt mondta, hogy a klímakonferencia alatt felmerülő sok nehézség rávilágított a nemzetközi együttműködés szükségességére a környezet védelme érdekében.

„A klímaváltozással való küzdelem az egész emberiség jóléte iránti törődést kíván, az énközpontú nacionalizmus helyett" – mondta. „A tudományos eredményeket nem szabadna felhasználni politikai célokra. Bármilyen egyet nem értés lesz a klímaváltozás okain, világos, hogy környezetünk védelmére nem csak technikai és gazdasági szemszögből kell tekinteni, hanem mint morális és etikai kihívásra az egész világ számára."

„Mi úgy lájuk, hogy a klíma igazságosság keresése nem versengés a véges erőforrásokért, hanem része annak a kibontakozó folyamatnak, mely a nemzetek közötti egység magasabb szintjére emel."

Különböző vallási közösségek képviselői beszéltek a Klímaváltozás Vallásközi Nyilatkozat sajtókonferenciáján, mely része volt az ENSZ Klímaváltozás Konferenciájának, amit 2009. december 7. és 18. között rendeznek Koppenhágában.

http://www.bahai.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük