A kormányszóvivői iroda most anyagot készített arról, hogyan alakult a bérek és nyugdíjak vásárlóértéke a Kormány hivatalos felfogása szerint. Érdemes ezt is megismerni., mert az emberek nem ezt tapasztalják mindennapi életükben. Az anyagot az alábbiakban szószerint közreadjuk:

 

A kormányszóvivői iroda most anyagot készített arról, hogyan alakult a bérek és nyugdíjak vásárlóértéke a Kormány hivatalos felfogása szerint. Érdemes ezt is megismerni., mert az emberek nem ezt tapasztalják mindennapi életükben. Az anyagot az alábbiakban szószerint közreadjuk:

Reálbérek

A reálkeresetek 2002-2006 közötti kiugróan gyors növekedését követően az államháztartás egyensúlyának helyreállítása elkerülhetetlenné tette a bérek vásárlóértékének átmeneti mérséklődését. 2007-ben a reálkeresetek az előzetes adatok szerint mintegy 4,5-4,7%-kal mérséklődtek. 2008-ban azonban – ha még szerény, egy százalékot közelítő mértékben is – de ismét emelkedik a keresetek vásárlóértéke. Magyarországon így 2008-ban a bérek vásárlóértéke 30%-kal haladja meg a 2001. évi szintet.

BérekBérek

A reálkeresetek 2008. évi növekedését kormányzati intézkedések is elősegítik. A személyi jövedelemadó 2008. évi változása mintegy 30 milliárd forint összegben mérsékli az átlag, és az az alatti keresetűek adóterheit. Januárban mintegy 1,5 millió – havi 85-220 ezer forint közötti keresetű munkavállaló – 300-5000 forinttal többet vihet haza, változatlan bérek mellett.

A közszolgálati érdekegyeztetésben decemberben megkötött megállapodás alapján idén átlagosan mintegy 5%-os illetményemelésre kerül sor a közszférában, ami – a kedvező adóváltozások hatását is figyelembe véve – biztosítja a bérek reálértékének megőrzését.

A nyugdíjak vásárlóértéke

NyugdijakNyugdijakA nyugdíjak vásárlóértéke 2007-ben a reálkereseteknél kisebb mértékben, mintegy másfél százalékkal csökkent (6,5%-os mindenkit érintő nyugdíjemelés mellett 2%-os további emelést jelentett az igazságossági nyugdíjprogram 2007. évi lépése). 2008-ban már 1,5%-kal emelkedik a nyugdíjak vásárlóértéke. Az év eleji 5%-os nyugdíjemelés – a nettó kereset és az infláció tervezett mértéke alapján – meghaladja a fogyasztói árak tervezett növekedését. Az igazságossági nyugdíjprogram folytatása pedig további mintegy 1,5%-os emelkedést jelent. (2008. januárjában a szolgálati idő szerint differenciáltan – 4-14%-kal – emelkedett az 1991-1996. között megállapított sajátjogú nyugdíjak összege. Ez mintegy 700 ezer öregségi és rokkantsági nyugdíjast érint.)

2008-ban – ismét elérve a 2006. évi magas szintet – 42 %-kal lesz magasabb a nyugdíjak értéke, mint volt 2001-ben.

Mindez azt jelenti, hogy 2008-ban a bérek és a nyugdíjak megőrzik reálértéküket, jövőre pedig már érzékelhető mértékben növekedhetnek is.

Az elmúlt másfél év eredményei megalapozták, hogy a ciklus második felében új hangsúlyokat kapjon a kormány politikája. Ennek megfelelően – szem előtt tartva az egyensúly fenntartását – a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a foglalkoztatás bővítése és a gazdasági növekedés ösztönzése. A harmadik pillér, hogy több lehetőséget kell biztosítani oktatásban és közművelődésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük