Augusztus 20-ára a közmédia gazdag műsorkínálattal készül. Az ünnepi palettán helyszíni közvetítések, vallási műsorok és igényes filmek szerepelnek.

Augusztus 20-ára a közmédia gazdag műsorkínálattal készül. Az ünnepi palettán helyszíni közvetítések, vallási műsorok és igényes filmek szerepelnek.

Az ünnep reggelén Szent István király és Árpád-házi szentjeink örökségéről, államiságunk és hitünk gyökereiről, valamint máig ható erejéről beszél Kercza Asztrik ferences szerzetes (Hajnali gondolatok, Duna, 5.50).

„Szent István az »új ember«, aki Isten rendeléséből feltűnt történelmünk kezdetén – fogalmazza meg a Szombati imádságban Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke. – A ma embere Ő. Mert az igazság mindig időszerű, és ugyanúgy nem veszíti el aktualitását, miként a jóság, az igazságosság és a szentség. Adja Isten, hogy ma is hallgassunk erre az emberre, Istvánra, aki a magyarok királya és nevelője." (Kossuth rádió, 6.06).

A Magyar évszázadok sorozat Szent István király intelmeivel foglalkozik, amelyet Imre fiának szánt, s melynek egyes részeit – az évszázadok során – eleinte törvényként alkalmazták (M3, 6.35).

Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását és a tisztavatást a közmédia a Kossuth térről közvetíti. A ceremónián Simicskó István honvédelmi miniszter mond köszöntőt, az ünnepi szónok Áder János köztársasági elnök lesz (Duna, 8.30).

A kenyér, vagy, ahogy őseink mondták, az élet lesz a vezérmotívuma a Szellem a fazékban című gasztro-kulturális magazinműsornak. Vinkó József szerkesztőt ezúttal a kenyérünnep foglalkoztatta: hazánkon kívül volt-e, van-e a világban ehhez hasonló szép hagyomány (Kossuth rádió, 9.30).

A magyar szentek és boldogok – Szent István király című filmből a nézők első királyunk állam- és egyházszervezői munkásságát ismerhetik meg. Jankovics Marcell rendező, egyben a film narrátora szemléletesen mutatja be az ezredforduló korát, a történelem viharaiból megmaradt emlékeinket. A gazdagon illusztrált filmet animáció is színesíti (Duna, 10.30).

A legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István-rend átadását a közmédia a Sándor-palotából közvetíti (Duna, 11.00).

Nemeskürty István irodalomtörténeti sorozata, A magyar irodalom képes története augusztus 20-án műsorra tűzött epizódja egy kivételesen mély műveltségű ember, Bethlen Miklós magyar kultúra iránti rajongását, istenhitét és hazaszeretetét mutatja be (M3, 11.15).

A Déli harangszót a Kossuth rádió a szentkirályszabadjai római katolikus templomból közvetíti. A falunak egykor Szent István adott nemesi kiváltságokat, a gesztust a település neve is őrzi.

Gárdonyi Géza híres regényét dolgozza fel az 1942-ben készült Isten rabjai című film. Az alkotásban Jancsi fráter alakját Szilassy László, Margit hercegnő szerepét Bulla Elma alakítja (Duna, 13.25).

A Szent Jobb lakat alatt című műsor a szent ereklye közelmúltbeli történetébe avatja be a hallgatót. Feleleveníti a Rákosi-korszakot, amikor a Szent Jobbot 1950-től a bazilika páncélszekrényébe kellett elzárni, az enyhülést, az első országjárást, s a rendszerváltást, miután 1989. augusztus 20. óta ismét megrendezik a hálaadó körmenetet (Kossuth rádió, 15.07).

A Szent István-napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet a Duna Televízió a budapesti Szent István-bazilikától közvetíti. A szentmisét bemutatja Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Josip Bozanič bíboros, zágrábi érsek (16.55). Ezt követően az estét a tűzijáték teszi emlékezetessé (Duna, Duna World, 21.00).

A klasszikus zene kedvelőinek a Bartók rádió igazi különlegességet kínál. Erkel Ferenc István király című operája a bemutatón hangos sikert aratott, majd eltűnt a repertoárból. Több mint száz évvel a premier után egy alaposan átdolgozott változatát ismerhetik meg a hallgatók (19.00).

Forrás és fotó: MTVA

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük