Prága hangjai, kortárs épületei, söre és gasztronómiája és a világ legismertebb cseh filmrendezője, Jiři Menzel idézte meg Prágát Budapesten egy izgalmas kulturális rendezvény keretein belül. A Staropramen Országkirándulás program résztvevői néhány órára Prága kultikus ikonjaival találkozhattak, amelyekhez a legtöbb prágai is csak ritkán kerül közel a hétköznapokban. Az ízekben, élményekben, sörben és szellemi táplálékban is bővelkedő programon többszáz vendég utazhatott nemcsak időben, de térben is.

 

Prága hangjai, kortárs épületei, söre és gasztronómiája és a világ legismertebb cseh filmrendezője, Jiři Menzel idézte meg Prágát Budapesten egy izgalmas kulturális rendezvény keretein belül. A Staropramen Országkirándulás program résztvevői néhány órára Prága kultikus ikonjaival találkozhattak, amelyekhez a legtöbb prágai is csak ritkán kerül közel a hétköznapokban. Az ízekben, élményekben, sörben és szellemi táplálékban is bővelkedő programon többszáz vendég utazhatott nemcsak időben, de térben is.

 

A Staropramen Országkirándulás méltó keretet adott ahhoz, hogy sokféleségünket, kultúra iránti igényünket egy helyen elégítsük ki. A Cseh Centrum, és a jubileumi Titanic Filmfesztivál szakmai közreműködésével megszületett program életre hívója a Staropramen, amely a világ elsőszámú prágai söreként idézi Prága hangulatát a mindennapokban.

 

A Staropramen Országkirándulás programjai között látható volt a Prága Hangjai c. kiállítás is, egy egyedi kezdeményezés, amely Staropramen palackokba gyűjtötte össze azokat a jellegzetes dallamokat, amelyeket csak Prágában hallhatunk. Ki ne emlékezne például a prágai vár (Hradzsin) ünnepélyes őrségváltásának trombitaszólamára, a Károly-híd utcai zenészeinek melankolikus énekére, az óvárosi városháza világhírű órájának, az Orlojnak zenejátékára, hogy csak párat említsünk a prágai életérzést meghatározó dallamok közül.

 

A kulturális utazás másik elemeként a Prága modern arca c. kiállítást tekinthették meg a vendégek, amelynek kurátora Dan Merta, a Jaroslav Fragner Galéria igazgatója. A Staropramen Országkirándulás részeként, csak a programban látogatható exkluzív kiállításhoz az inspirációt az adta, hogy Prága az ötödik legnépszerűbb turisztikai célpont Európában és a tizenkettedik legnépszerűbb város a világon. Sajnos azonban, két-három épület kivételével, még képeslapokat sem találhatunk kortárs épületekről, amelyek pedig Prága modern arcának meghatározó vonásaiként szépítik a várost és öregbítik annak hírnevét. A kiállítás megálmodói egy olyan kontextusba helyezték a képeket, amely világos áttekintést ad a város legjelentősebb objektumairól az utolsó két évtizedből. Ennek jegyében két elismert történész iránymutatása alapján állították össze az anyagot, akik véleményt formáltak a történelmi és a jelenkori Prága építészeti remekeiről.

 

A Staropramen Országkirándulás program csúcspontjaként az Oscar-díjas Jiři Menzelt kérdezték legújabb filmjéről, a Don Juans megszületéséről. A rendező néhány képkockában idézte meg a film készítésével kapcsolatos részleteket, pici betekintést engedett a kulisszák mögé. Ebben a filmben Menzel nem csak a témát álmodta meg, de ő írta a forgatókönyvet is, így a tőle megszokott irónia ismét visszaköszön ebben a szerelmet, csalódást, zene iránti halhatatlan vonzalmat ötvöző alkotásban. A történet miatt ráadásul a hivatásos színészek mellett vérbeli operaénekesek is szerepet kaptak. Az exkluzív program keretében Jiři Menzel meghirdette a Hrabal habbal című nemzetközi rövidfilm pályázatot is. A világhírű cseh író születésének jövőre lesz a századik évfordulója, ennek jegyében került sor a nemzetközi verseny meghirdetésére. A terveiről is faggatták a művészt, gondolkodott-e azon, hogy magyarországi rendezései után magyarokról is forgatna-e filmet, aki elmondta, hogy „Nem ismerem annyira a magyarokat, hogy filmet tudjak róluk forgatni.". Kiemelte viszont, hogy az országaink közötti kulturális kapcsolat igen kifinomult: "Csehországban Hrabal világáról szoktunk beszélni, míg Magyarországon a mesternek egy egész galaxisa van", hangsúlyozta a cseh, Oscar-díjas filmrendező.

 

A prágai életérzés egyik legfontosabb eleme a sör, azaz a Staropramen, illetve az autentikus cseh konyha. Ezekbe is belekóstoltak a program résztvevői Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársának vezetésével. A sör készítéséről, eredetéről, kulturális kötődéséről beszélt a cseh ízek és zamatok nagy ismerője. A vendégek ízlése pedig igazolta a dicsérő szavakat, ugyanis Prága lelkét megidéző Staropramenből nem volt hiány.

 

A Jiři Menzel filmjeiből is jól ismert „cseh élet élvezete" szinte kézzel tapintható volt a kulturális utazás minden pillanatában. A rendezvény életre hívója a hazánkban már ismert Staropramen, amely ezúton is tanúságot tesz arról, hogy a világ első számú prágai söreként elkötelezett a cseh kultúra és a prágai hangulat közvetítésé mellett, a világ bármely pontján. Ennek kifejezéseként, a Cseh Centrummal együttműködve, útjára indított egy kezdeményezést, amelynek részeként a hazánkba látogató cseh alkotók és művészek, a cseh kultúra képviselői, aláírnak egy-egy Staropramen palackot: Jiři Menzel dedikálásával pedig megszületett tegnap az egyedülálló kiállítás, a Prága kézjegyei a Staropramentől gyűjtemény első darabja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük