2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kutya különös esete az éjszakában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78532"><img class="image image-_original" src="/files/images/aut%20(1).jpg" border="0" width="476" height="474" /></a></span>2014. április 4-én a Cseperedő Alapítvány az autista világnap alkalmából konferenciát szervez, és ehhez kapcsolódóan az érdeklődő érintetteknek felajánlja a Centrál Színház előadását, az autista fiú önállósodásáról (is) szóló A kutya különös esete az éjszakában megtekintését.</p> <p> 

aut%20(1)2014. április 4-én a Cseperedő Alapítvány az autista világnap alkalmából konferenciát szervez, és ehhez kapcsolódóan az érdeklődő érintetteknek felajánlja a Centrál Színház előadását, az autista fiú önállósodásáról (is) szóló A kutya különös esete az éjszakában megtekintését.

 

aut%20(1)2014. április 4-én a Cseperedő Alapítvány az autista világnap alkalmából konferenciát szervez, és ehhez kapcsolódóan az érdeklődő érintetteknek felajánlja a Centrál Színház előadását, az autista fiú önállósodásáról (is) szóló A kutya különös esete az éjszakában megtekintését.

 

Nem volt még ilyen egyáltalán, pedig nem különösebben bonyolult.

 

Kovács Krisztián a 15 éves autista-Asperger szindrómás srác szerepében, minden eddig megjelent kritika szerint, és a nézők szerint is reveláció. A felkészülésben egy vadonatúj könyv is segítette: Naoki Higashida: Hát ezért ugrálok (Park kiadó)

 

Mark Haddon regénye, A kutya különös esete az éjszakában tíz éve jelent meg, és azonnal bestseller lett az egész világon. A könyvből készült előadást tavaly mutatta be a londoni Nemzeti Színház, el is nyert 7 Olivier-díjat, többet, mint prózai előadás valaha.

 

Az autista barát előadás érdekében a Cseperedő Alapítványtól a felkészítők megnézték az előadást. Aztán bejelölik az erős fény és hanghatásokat, az esetleges érzelmileg megterhelő jeleneteket. Ezeket előre átbeszélik a színházba érkezőkkel.

 

„Az Alapítvány célja a kommunikációs és szociális nehézségekkel küzdő, elsősorban autizmussal élő gyermekek, illetve a környezetükben élők támogatása."

 

A színház honlapjára, az egyébként is megnézhető fotók és videók mellé, fölkerül egy hangfile, amiből a színdarabban hallható hangeffektusok hallgathatók meg. Annak érdekében, hogy váratlanságukkal ne legyenek meglepők és ijesztők, majd az előadáson.

 

A színházba érkező érintettek egy eligazító táblával találkoznak majd: hol van a nézőtér, a ruhatár, a WC és a csend szoba. Ez utóbbi azért kell, hogy ha valakinek megterhelő lenne az előadás, oda visszahúzódhasson pihenni. Ebben semmi különös, ez a színház egyébként is használatos kicsi próbaterme.

A másik táblán az egyébként is szokásos szereposztás mellé kiteszik a szereplők fotóit, hogy ne kelljen keresgélniük a színházba jövőknek a falakon.

 

Az előadásban részlegesen elhangzó – általunk értelmezhetetlen – matek példa megoldása amúgy is kinyomtatva megtalálható az előadás után az előcsarnokban, de erre most az előadásban is felhívjuk a figyelmet.

Az autista emberek sokszor vonzódnak a matematikához, és velünk ellentétben értik is

 

Az autista barát előadásnak pontosan kell kezdődnie, tehát a honlapon is majd a pontos kezdési időpontot használják, ami valószínű 19.10 lesz.

 

Előfordulhat, hogy az autista színház látogató föláll előadás közben és kimegy a nézőtérről, ez a színészeknek sokkal kevésbé zavaró, mint a gyakran bekapcsolva felejtett mobilok csörgése. Azt kértik, hogy lehetőleg az érintettek a nézőtér széli székekre vegyenek jegyet.

 

A színház autista emberek számára kedvezményes jegyet biztosít, ezt az alapítvánnyal együtt oldja meg.

 

2014. április 4. 19:10

A kutya különös esete az éjszakában

Centrál Színház

 

http://www.centralszinhaz.hu/

https://hu-hu.facebook.com/pages/Nemzetk%C3%B6zi-Csepered%C5%91-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/195221697180234

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.