2014 decemberében Szántai Károly, akadálymentességi szakértő online felmérést végzett a magyarországi képernyőolvasó felhasználók használati szokásairól.

2014 decemberében Szántai Károly, akadálymentességi szakértő online felmérést végzett a magyarországi képernyőolvasó felhasználók használati szokásairól.

Az eredményeket saját weboldalán tette közzé. Az ötletet a WebAIM, az amerikai Utah Állami Egyetem Fogyatékosságügyi Központján belül működő nonprofit szervezet által rendszeresen elvégzett felmérés adta. A nemzetközi trendekkel való összehasonlíthatóság érdekében a hazai felmérésbe is nagyrészt a WebAIM kérdései kerültek, ugyanakkor a szerző kifejezetten itthoni vonatkozású témákra is kíváncsi volt. Bár most első alkalommal még kevesen vállalkoztak a kérdőív kitöltésére, a felmérés így is eredményesnek mondható.

Míg a 2014-es amerikai felmérés 1456 válaszadó adatai alapján készült, addig a magyar kérdőívet csak 81 felhasználó töltötte ki. A felmérés nem volt reprezentatív, a viszonylag kis minta miatt általánosítható következtetésekre sajnos csak korlátozottan ad lehetőséget. Viszont nem ismert olyan torzító tényező – pl. egy közösségből érkező nagyszámú kitöltés -, ami miatt a következtetések levonása nyilvánvalóan téves lenne, ezért mindenképpen lehetséges és érdemes néhány általánosságot megfogalmazni a felmérés adatai alapján.

A válaszok alapján elmondható, hogy a látássérült felhasználók körében Magyarországon is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer az asztali és a hordozható számítógépeken. A képernyőolvasó szoftverek tekintetében az elsődleges felhasználásban döntő súlyú a JAWS elterjedtsége, az NVDA pedig követi a nemzetközi trendet. A másodlagos használat terén pedig látható, hogy a felhasználók közel fele NVDA-t is tart a gépén. Az internetes böngészők világából a preferált képernyőolvasó szoftver alapján választanak a vak felhasználók.

A mobil eszközök területén közel azonos a három platform elterjedtsége. A nemzetközi felmérés eredményétől eltérően azonban nálunk a látássérült emberek egyharmada még Symbian rendszerű Nokia telefont használ, ódzkodik az érintőképernyős készülékek használatától, vagy kivár, mielőtt döntene az iPhone és az androidos választék közül.

A honlapok akadálymentességének megítélésében a hazai helyzetet kedvezőtlenebbnek érzékelik a válaszadók, mint a nemzetközi viszonyokat. Továbbá a látássérült felhasználók többsége – az integrált akadálymentesítés hiányában – nehezen boldogul a honlapok normál, grafikus változatával, ezért ha van alternatív, kényelmesebben kezelhető felület, akkor az információ gyors elérése érdekében azt választja. Ám, ez nem azt jelenti, hogy továbbra is a szegregált aloldalak számát kell gyarapítani, hanem épp ellenkezőleg, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító webes felületek számának növelését kell szorgalmazni.

A felmérés eredményének teljes, szöveges összefoglalását tartalmazó dokumentum letölthető az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány Publikációk aloldaláról PDF formátumban, vagy a cikk végén lévő linkről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük