2010 első negyedévére a Lenovo vezető versenytársai közül a legnagyobb iramban növekvő vállalat, mely mára 9%-os piaci részesedést ért el. ThinkPad termékei idén is elnyerték a Technology Business Research (TBR) kitüntetését.

 

2010 első negyedévére a Lenovo vezető versenytársai közül a legnagyobb iramban növekvő vállalat, mely mára 9%-os piaci részesedést ért el. ThinkPad termékei idén is elnyerték a Technology Business Research (TBR) kitüntetését.

5 év telt el azóta, hogy a Lenovo átvette az IBM PC üzletágát. Ebben az időszakban számos elismerésben részesítették a vállalatot, sőt 2010 első negyedévére a gazdasági növekedés tekintetében piacvezetővé vált. Termékeit a TBR is díjazta: ThinkPad laptop-családját az egymást követő években negyedik alkalommal jutalmazta összesített első helyezéssel tanulmányában, miközben hardverminőség és megbízhatóság kategóriában 2006 óta már 15-ször tüntette ki, ötször annyiszor, mint versenytársait.

Vezető szerep

A Lenovo elérte eddigi legmagasabb, 9%-os piaci részesedését, ezzel öt vezető versenytársa közül ő produkálta a leggyorsabb növekedést. Az IDC szerint 2010 első negyedévében az előző évhez viszonyított 58%-os bővülésével jócskán túlszárnyalta a 24%-os iparági átlagot.

Gottlieb István, a Lenovo hazai vezérigazgatója szerint a vállalat globális sikerének titka a védekező és támadó stratégia. Ezek kialakítása során figyelembe vették mind a piaci változásokat, mind a fogyasztói trendeket. Ennek megfelelően 2009-ben védekező stratégiát alkalmaztak a fő érdekeltségi területeken, így Kínában, valamint a globális fogyasztói piacokon, és támadót a fejlődő piacokon kínálkozó lehetőségek felkutatásában, valamint a fogyasztói és kkv szektorban. Versenyelőnynek a hatékony üzleti modellt és költséggazdálkodást, valamint az innovációban betöltött vezető szerepüket tartja.

Innováció és fogyasztói elégedettség

A fejlődő piacok kínálta lehetőségek kiaknázására a Lenovo 2008-ban belépett a fogyasztói PC iparba is, bevezette Idea márkájú notebookjait és asztali számítógépeit, melyek kínálatát folyamatosan bővíti.

A Lenovo ThinkPad termékcsaládjának minőségét, megbízhatóságát és átgondolt kialakítását az üzleti felhasználók már régóta elismerik. A kis- és középvállalkozások számára szűkebb költségvetésük miatt a megbízhatóság és a költséghatékonyság a legfontosabb, ezért a cég a termékeit ezen igényeknek megfelelően újragondolta.

A ThinkPad laptopokat a TBR 2010 első negyedévében immár egymást követően negyedik alkalommal díjazta első helyezéssel a „Vállalati informatikai eszközökre vonatkozó vásárlási szokásokat és fogyasztói elégedettséget" vizsgáló tanulmányában (Corporate IT Buying Behaviour and Consumer Satisfaction).  Az eredmények rámutatnak, hogy a vállalatok ezeket a termékeket minőségük és megbízhatóságuk mellett immár a szállítás gyorsasága miatt is nagyra értékelik.

"Versenytársaival ellentétben a Lenovo a recesszió idején is megtartotta a magas vásárlói elégedettséget" – mondta Jon Lindy, a TBR elnöke. "A minőségre és megbízhatóságra adott szokásosan magas osztályzat mellett a Lenovo ebben a negyedévben a szállítási időt fejlesztette versenyelőnyévé."

A legutóbbi ThinkPad termékbevezetések között szerepel a ThinkPad Edge laptop termékcsalád, amit kis- és középvállalatoknak számára terveztek, nekik nyújt a legújabb technológiákkal felszerelt megfizethető számítógépet. Specifikációi között megtalálható az Intel Core és az AMD dual core processzor valamint az internetes konferenciahívások lebonyolításához szükséges felszereltség, ami a stílusos ThinkPad dizájnnal, modern billentyűzettel és választható színnel párosul. A ThinkPad X100e egy új szegmenst határoz meg, a mini üzleti notebookot, mely munkára tervezett, ámde könnyű, karcsú és  divatos megjelenésű modell. Ezeken kívül bemutattak olyan új, innovatív laptopokat, mint a vékony, könnyű, de emellett erőteljes ThinkPad T410s.

A Lenovo kiemelkedően sok újítással rendelkezik a PC és fogyasztói elektronikai piacon. Hét K+F központot és több mint 46 világszínvonalú labort üzemeltet, melyek közül a legfőbb kutatási központok Japánban Yamatóban, Kínában pedig Pekingben, Shanghajban és Shenzhenben, valamint az észak-karolinai Raleigh-ben találhatók. A vállalat több mint 1700 mérnököt, kutatót és tudóst foglalkoztat, akik több mint 100 neves tervezési díjat nyertek el.

A TBR tanulmány keretei között 500 IT döntéshozót kérdeztek meg közép- és nagyvállalatoknál Észak Amerikában, melyek összesen csaknem egy millió PC-t üzemeltetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük