Koraesti „madárdal koncert" várta a Madarak és Fák Napja alkalmából 2014. május 10-én az Agostyáni Arborétumban a gyerekeket, családokat.

 

Koraesti „madárdal koncert" várta a Madarak és Fák Napja alkalmából 2014. május 10-én az Agostyáni Arborétumban a gyerekeket, családokat.

 

A Vértesi Erdőben található madárdalos arborétumban az év többi napján az itt élő és költő mintegy 120 madárfaj nyugalma érdekében az arborétum a délutáni óráktól már nem látogatható, ezen a napon azonban kivételesen megleshettük a madarak koraesti mindennapjait is. A különleges alkalom meghosszabbított nyitvatartása az Agostyáni Arborétum gyönyörű koraesti színeinek megcsodálására is lehetőséget adott.

 

Családi programok, vezetett túra és családi vetélkedők várták az érkezőket, akik akár olyan különleges madarakkal is találkozhattak itt, mint a fekete gólya, a szürke gém, a csuszkák, a sas, a sólyom, a barnakánya vagy a fekete harkály. Az itt élő és költő összesen mintegy 120 madárfaj közül az arborétum vezetője, Rozmann Hajnalka a fülemüle dalát kedveli leginkább. „Natura 2000-es terület vagyunk, ahol a madarak, növények háborítatlan nyugalomban élhetnek, így a mostani különleges alkalomnak számít, hiszen a hétvégi látogatók olyan napszakban figyelhetik meg az arborétumi életet, amelyben máskor erre nincs lehetőség" – hangsúlyozta az Agostyáni Arborétum vezetője. Az érkezők bizonyára a fülemüle dalát is kihallhatták a délutáni, koraesti madárkoncertből. „Most virágzik a rododendron, nemsokára pedig nyílik a tulipánfa is, mindkettő gyönyörű látvány" – tette hozzá Rozmann Hajnalka.

 

Az itteni növényfajok többsége egyébként különleges fenyőféle, él itt például kínai és hegyi mamutfenyő is.  Az arborétumban található luc-, páfrány- és selyemfenyő fajták közül külön figyelmet érdemel a mintegy 33 méteres, múlt századi vörösfenyő és a kert egyik legszebb növényének tartott Atlasz-cédrus, amely Észak-Afrika magas hegységeiben honos.

 

„Az Agostyáni Arborétum története nem nyúlik a távoli múltba. Bár a terület különlegességét már az Eszterházyak is felismerték, hozzáértő szemmel választották ki, és telepítették be a szlavóntölgyeket és vörösfenyőket, 1912-ben. Ezek ma az arborétum legidősebb fái. A telepítés alapját mégis a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi osztálya által 1953-ban meghirdetett a „Honosítás alatt álló fás növények ökológiai, élettani és rendszertani vizsgálata" c. pályázat képezte. Megfelelő termőhelyi viszonyokat keresve jutottak el a Tatától 5 km-re fekvő Agostyán határába, a Bocsájtó völgybe. Tehát az arborétum alapvetően fatermesztési kísérleti céllal létesült. A kísérletek a nem őshonos, illetve hosszabb idő óta széles körben nem alkalmazott fajok és változatok klímatűrésére, termőhelyi igényére, az ellenálló képesség, a növedék és faminőség vizsgálatára irányultak.

A tervezési, szaporítóanyag beszerzési, felügyeleti munkákat Nemeskéri Kiss Miklós, dr. Barabits Elemér, Bánó István és Galambos Gáspár végezték. Szakirányításuk alatt 1955 és 62 között mintegy 300 növényt és változatot telepítettek a kertbe."

 

A Madarak és Fák Napja alkalmából az Agostyáni Arborétumban szervezett program a nemrég elindított országos arborétumi roadshow része, amelyről részletes információk a www.zoldbaratok.hu oldalon találhatók. Idén márciusban a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával indult országos roadshow az ország legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben, összesen 20 arborétum és botanikus kert együttműködésével. A program során összesen húsz állomáson rendeznek interaktív családi és gyermekprogramokat, amelyek fókuszában a környezeti nevelés áll. Hazánk egyik legnagyobb arborétumából, a Szarvasi Arborétumból induló országos roadshow célja, hogy a családközpontú rendezvénysorozat az ország legnevesebb és legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben eredeti természeti környezetben és a Futurobi világa címmel elindult online játék segítségével hívja fel a családok figyelmét a vízfogyasztással, -szennyezéssel, -gazdálkodással, klímaváltozással, biomassza-hasznosítással és a fajok változatosságával kapcsolatos alapvető ismeretekre.

 

Hazánk legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben a szabadtéri programokon a családok olyan környezet- és egészségtudatos ismereteket szerezhetnek, amelyeket nem csak az arborétumokban, botanikus kertekben szervezett családi vetélkedőkön, de természetesen a hétköznapokban is kamatoztathatnak.

 

Az Agostyáni Arborétumban megrendezett családi vetélkedő győztese ott lesz az ország 20 nyertes családja között, akik az „Új módszerekkel a zöld jövőért" program záró rendezvényén, Szarvason mérik majd össze a környezetvédelem terén megszerzett ismereteiket, és részt vehetnek a záró rendezvény egyéb programjain is. 

 

Új módszerekkel a zöld jövőért.

A Szarvasi Arborétum hazánk nagy arborétumainak és botanikus kertjeinek összefogásával március 20-án indította el a környezettudatos gondolkodásra és magatartásra nevelő Új módszerekkel a zöld jövőért című nagyszabású országos programot és versenyt a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával. A 20 állomásos országos roadshow során a magyarországi arborétumokban és botanikus kertekben interaktív programokkal, családi vetélkedőkkel várják a családokat. Az arborétumokban zajló roadshow-val párhuzamosan Futurobi, az ökomanó zenés színházi előadása is végigutazza az országot a program részeként. Az országos arborétumi rendezvénysorozat eseményei a jeles zöld világnapokhoz kapcsolódnak. A kezdeményezés célja, hogy a családközpontú rendezvénysorozat az ország legnevesebb és legszebb arborétumaiban, eredeti természeti környezetben hívja fel a lakosság, a családok, osztályok figyelmét a környezettudatosság fontosságára. A vízfogyasztással, klímaváltozással vagy például a fajok változatosságával (biodiverzitás) kapcsolatos alapvető ismereteket juttatja el a gyerekekhez úgy, hogy az általuk minden nap használt kommunikációs eszközök – okostelefon-alkalmazások vagy közösségi média felületek – válnak a természeti környezetben zajló, valós élményekkel kiegészülő tanulás eszközeivé.

 

www.zoldbaratok.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük