A budapesti Szlovák Intézetben rangos küldöttség mutatta be a téli újdonságokat a magyar újságíróknak, majd az utazási irodák részére fotókiállítást és számos szlovák szálloda, turisztikai szakember jelenlétében workshopot is rendezett. A szlovákok részéről megjelent: Ján Mokoš úr, a Magas-Tátra polgármestere, Peter Kuby úr és František úr turisztikai képviselők, továbbá Janá Tomková, a Szlovák Intézet igazgatónője, aki pedig a beszélgetést levezette, tolmácsolt: Soña Jelinková, a Szlovák Turisztikai Hivatal vezetője. Már az Intézet előtt élő zeneszóra táncolt a Tátrai Folklór Együttes csinos fiatalokból álló csoportja.

A budapesti Szlovák Intézetben rangos küldöttség mutatta be a téli újdonságokat a magyar újságíróknak, majd az utazási irodák részére fotókiállítást és számos szlovák szálloda, turisztikai szakember jelenlétében workshopot is rendezett. A szlovákok részéről megjelent: Ján Mokoš úr, a Magas-Tátra polgármestere, Peter Kuby úr és František úr turisztikai képviselők, továbbá Janá Tomková, a Szlovák Intézet igazgatónője, aki pedig a beszélgetést levezette, tolmácsolt: Soña Jelinková, a Szlovák Turisztikai Hivatal vezetője. Már az Intézet előtt élő zeneszóra táncolt a Tátrai Folklór Együttes csinos fiatalokból álló csoportja.

 

   Örömteli hír a magyar és a szlovák turizmus számára egyaránt, hogy a magyar turisták száma – a magas euró árfolyam ellenére – 21%-kal emelkedett a régióban. A szlovákok is szívesen jönnek ide, hiszen a számuk az idei évben 27%-kal nőtt az előző évihez képest. A jó eredményhez hozzájárult, hogy az euróért lényegesen több forintot kaptak. A szlovákok köszönetet mondtak a magyar újságíróknak, hogy cikkeikkel hozzájárultak a gyarapodáshoz.

Soňa JelinkováSoňa Jelinková

 

   A Magas-Tátra felfedezése 140 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 1871-ben megépült a Kassa-Bohum közötti vasútvonal. Ettől kezdve a vasút egész Európával összekapcsolta a Tátra magaslatait. Létezik kisvasút Poprád és a Csorba-tó között is, amit színessége miatt „operettvasútnak" mondanak. Van még fogaskerekű Ó-Tátrafüredtől a Lomnici-csúcsig és a 2434 magasságba vivő „öreg" lanovka.

 

Az idei téli idényre 7 millió eurót (2 milliárd forint) ruháztak be a fejlesztésekbe, így épültek ki új szálláshelyek és a két legnagyobb síparadicsom: Chopok (az Alacsony-Tátrában) és Tátralomnic (a Magas-Tátrában). Mindehhez ingyenes parkolók és síbuszok járulnak. A rövid szezont az újabb beruházásokkal öt havas hónapra tudják garantálni a síelőknek. Máris magas hótakaró lepi be a csúcsok városait. A Szlovákia Szupertúra 100 km-esre nőtt. Úgy vélik, a válság már lecsengett, de a szomszédokkal ideje lebontani a politikai kerítést. A szlovák fiatalabb nemzedéket nem érdekli a politika, ez inkább a magyarokra jellemző. Az idegenforgalom mindig is a megismerést szolgálta. Úgy látszik, most mind a két nép igyekszik hidakat építeni ehhez. Például 2012 januárjában Donovalyban tartják a 20. Magyar Honda Kupát.

 

   A téli zsúfoltság ellenére, a Tátra-hegység a nyári szezonban a turisták felét adja. A síszezon mostantól október elsejétől húsvétig tart. A Szilveszteri időszakot „aranyhétnek" mondják, annyian érkeznek, hogy már szeptemberben érdemes szállodát foglalni. A másik látogatott időpont a húsvét, amikor mindenütt telt ház van.

 

A 2004. november 19-i szörnyű vihar 12 hektáron okozott óriási pusztítást a magas hegyi fákban, most emlékeznek ennek a 7. évfordulójára. Nem vették ki a földből az elpusztult fenyvest, nehogy megcsússzon a talaj. A revitalizációhoz 15 év kell még. A fák helyén ma virágerdő települt és 30%-ára ültettek új fákat – mondta Pusztai Sándor, a Turistamagazin főszerkesztője. Szerinte bármikor lehet valamilyen szállást találni, csak az foglaljon előre, aki bizonyos szállodához ragaszkodik. Ružomberok (Rózsaberek) újabb helyszínekkel is tud szolgálni a turistáknak.

 

Az emelkedő energiaárak miatt 10%-kal növekedtek a síbérletek. Slovakia Super Skipass (a Slovensko régió kártyája) igazolvánnyal azonban bárki beléphet az Alacsony-Tátrában lévő mesés Tatralandia wellness-központjaiba egy csobbanásra vagy kényeztető kezelésre. A Maxiland a szülők és gyerekek öröme, ahol képzett síoktatók foglalkoznak a legkisebb kezdőkkel is. Animációs programokon vehetnek részt, négyezer négyzetméteren tanulhatnak síelni vagy snowbordozni. Továbbá rengeteg játék áll rendelkezésükre. A szülők nyugodtan biztos felügyeletre hagyhatják a csemetéiket.

  A szállodákban ugyan kevesen beszélnek magyarul, de a Neckermann és a Tui szervezésében ez is megoldott. Az országimázst a pásztorkodás híreszteléséből átépítették a téli-nyári turizmusra, hiszen ez a kis-nagy ország – a tengeren kívül – minden földi jóval rendelkezik. Az új szlogen: itt senki nem fázik rá!

  40%-os kedvezménnyel családi csomagok, romantikus hétvége, őszi üdülés, kacsalakoma, wellness-hétvége, karácsonyi csomag, anti-stressz programok stb. szerepelnek a kínálatban a magyarok által kedvelt szállodákban, mint a négycsillagos Grand Hotel Bellevue. (www.grandhotelbellevue.eu) Kölcsönzés és szerviz található a TATRY MOTION üzletekben. Ugyanitt lehet jelentkezni síoktatásra is.

 

Új az állami tulajdonú poprádi repülőtér, amelyik összeköti a Magas-Tátrát Krakkóval és Londonnal. Magyar városokkal egyelőre nem, de számunkra ott vannak a megújulóban lévő autóutak Budapest-Ipolyság, Zólyom, Besztercebánya felé vagy a vasút a Keleti pályaudvartól Kassa és Poprád felé. Buszjárat nincs. Vigyázat! Nyáron nem ingyenes a parkolás! A Magas- és az Alacson-Tátrában három síközpont várja a látogatókat éjszaka is: szánkózás, élmény vacsora, music pub, étterem (Humno, Tátralomnic központjában). A kék színű, nyolcüléses felvonó biztonságos ajtókkal ideális gyerekes családok számára. 906 méter magasról indul, és 1040 m magasra érkezik 2 perc 17 mp alatt, miközben óránként 21385 főt képes szállítani a 2,7 km-es úton. Új attrakció a skifox és a snowscoot. A felvonók alsó és felső végállomásain, a lesiklópályák végénél kellemes éttermeket találunk. A szállások és a síközpontok együttműködésének köszönhetően a SKI-csomagok nagy választékát kínálják, s további kedvezményeket jelent a szállodákban kapható TATRY Card. Az aktuális hóviszonyokról, árjegyzékről, nyitva tartásról, kedvezményekről tájékozódhatunk a www.vt.sk weboldalakon.

   A Lomnici-csúcsot a 17. században nevezték el Dedónak, vagyis nagypapának. A 2634 m magasságban található kellemes kávézóban kapható egy ritka kávéfajta, az Európában alig ismert Blue Mountain, amit a Jamaikából importált kávébabból készítenek. Ezt a fajtát 1000 m magasban termelik.

 

Szó esett az Alacsony-Tátra kiváló síparadicsomáról is. Jasnában található Szlovákia legnagyobb síterülete. A Chopokot jól ismerik a magyarok, annak déli és északi területeit 36 km-es sípályán. Az új szezonban a közös síbérlet (Slovakia Super Skipas) a két hegység között 94 km lesiklópályára érvényes. A Chopokon beindult a Funikel felvonó a világ legmodernebb technológiájával, amit 120 km/órás szélben is lehetővé teszi az utazást. A kéktől a fekete (legnehezebb) pályák széles választékával rendelkezik. A hóágyúzott kilométerek száma meghaladja a 20 km-t is. Nyolcüléses narancssárga Grand Jet felvonó szállítja az utasokat. Stary Smokovec, Štrbské pleso, Donovaly, Vel'ká Račá nem szorul bemutatásra, sokan ismerik nálunk. Síbérletek, szálláshelyek megrendelhetők a www.jasna.sk oldalon vagy az utazási irodákban. Az intelligens leolvasó rendszernél felmutatás nélkül juthatunk a felvonókhoz. Az állomásokon vendéglők, bárok, zenés vendéglátóhelyek közül lehet válogatni.

   A Magas- és az Alacsony-Tátráról egyaránt elmondható, hogy a turizmus érdekében ragyogó szervezettséggel működik együtt az egész idegenforgalmi ágazat.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük