Világsikerre számítanak a WIWE fejlesztői. A magyar találmány képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát és ezzel ezrek életét mentheti meg.

Világsikerre számítanak a WIWE fejlesztői. A magyar találmány képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát és ezzel ezrek életét mentheti meg.

A hirtelen szívmegállás világszerte vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 százalék. A stroke a második leggyakoribb halálok, amely a WHO adatai szerint a világon, éves szinten több mint 5 millió ember életét követeli. A hazai statisztikák – Magyarországon a halálozás 51 százalékát szív-és érrendszeri betegségek és traumák okozzák – igen riasztóak, hiszen a 65 év alatti népességben az uniós átlag 2-3 szorosát mutatják. A heveny szívizominfarktus legsúlyosabb, leginkább az első órákban fellépő szövődménye az esetek akár 30 százalékában a hirtelen halált okozó kamrafibrilláció." – mondta Dr. Becker Dávid Ph.D, egyetemi docens, a Kardiológus Társaság főtitkára.

 Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában, a stroke közvetlen kiváltó oka az un. pitvaribrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető.

A WIWE egy olyan magyar fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amely az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő – a világon egyedülálló – intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt.

A WIWE mögött több éves kutatómunka áll, amelyet Dr. Kozmann György (D.Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek. A professzor elmondta: „Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból. A készülék a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercig. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt (PF) valamint a Kamrai Heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele." A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló.

Az első prototípus a Neato Fejlesztési Kft-ben született, majd a találmányt az egri székhelyű Sanatmetal Kft. karolta fel, fejlesztette tovább és szerezte meg a szükséges engedélyeket. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozást, mely a WIWE-on kívül traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz, a nemzetközi szakma Európa top 40 orvostechnikai gyártója között tartja számon, éves árbevétele meghaladja a 4 milliárd forintot. A vállalat tavaly elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját.

Másfél éves fejlesztési és engedélyeztetési munka előzte meg a WIWE debütálását, de munkatársaimmal biztosak vagyunk benne, hogy az eszköz Magyarországon és világszinten is siker lesz. Remélem, hogy a WIWE-val ismét bebizonyíthatjuk, hogy a magyar tudományos élet világszínvonalú és az ország a találmányok egyik fontos bölcsője" – mondta el Farkas József, a Sanatmetal Kft ügyvezető igazgatója.

A diagnosztikai eszközt néhány hete használja már Majoros Péter (Majka) is, akinek köztudottan komoly figyelmet kell fordítania szíve állapotára, mert korábban veleszületett szívritmuszavarral diagnosztizálták. „Ez a készülék nekem biztonságérzetet ad. Ha rosszul érzem magam, akkor gyorsan mérek egyet a WIWE-val. Ha baj van, hívom a kardiológusomat." – mondta el a televíziós személyiség.

A WIWE Magyarországon webshopon keresztül, az iCenter és iStyle üzletekben és a kiemelt WIWE üzletekben lesz kapható, de a tulajdonosok tervezik további disztribúciós partnerek bevonását is, hogy a készülék minél szélesebb körben elérhető legyen a potenciális használók számára.

http://mywiwe.com/hu/

https://www.facebook.com/WIWEHungary/?ref=ts&fref=ts

A WIWE applikáció használatáról szóló film: https://www.youtube.com/watch?v=lzoC4gJkzDY&feature=youtu.be

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük