2023.november.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Jazz két legfontosabb vezéralakja: Dresch Mihály és Szakcsi Lakatos Béla egy szinpadon

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2002"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Szakcsilataktosbela.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szakcsi Lakatos Béla" title="Szakcsi Lakatos Béla" width="100" height="76" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Szakcsi Lakatos Béla</strong></span></span> <p>A júniusi Raiffeisen Jazz Klubban egy mûsorban, egy quartetben szerepel a két nagy jazz egyénisége a magyar jazz múfajnak, ami egyedülálló produkciót ígér.</p><p>

 szakcsi lakatos bélaSzakcsi Lakatos Béla

A júniusi Raiffeisen Jazz Klubban egy mûsorban, egy quartetben szerepel a két nagy jazz egyénisége a magyar jazz múfajnak, ami egyedülálló produkciót ígér.

 szakcsi lakatos bélaSzakcsi Lakatos Béla

A júniusi Raiffeisen Jazz Klubban egy mûsorban, egy quartetben szerepel a két nagy jazz egyénisége a magyar jazz múfajnak, ami egyedülálló produkciót ígér.

Dresch Mihály 1984-ben alakította elsõ saját zenekarát, melynek többször változott a felállása; szellemisége viszont állandó maradt. A jazz és a magyar népzene ötvözésével új minõséget létrehozó szaxofonos-zeneszerzõ autentikus muzsikája itthon és a nemzetközi zenei színtéren is sok-sok rajongóra talált. A Dresch Quartet tagjai a mûfaj olyan kimagasló alakjaival dolgoztak együtt, mint Archie Shepp, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray és Dewey Redman. A zenekar legújabb, Árgyélus címû albuma 2007 elején jelent meg.

dresch mihályDresch Mihály?… Dresch azt mondja, a mai ember képtelen az eleinkéhez hasonló szerves, új zenei rendszer megalkotására, ezért a ?már meglévõkbõl próbálja darabonként összerakosgatni a fontosnak tartottakat?… Dresch ennél többre jutott: játékában egységbe simulnak a pentatónia, a huszadik századi magyar zene és jazz elemei. Ez a szintézis nem az ornamentika, hanem mélyen hasonult törvényszerûségek jegyében valósul meg. Megfér benne az énekelt katonanóta, a jazzes improvizáció és Duke Ellington In A Sentimental Mood címû szerzeményének magyar népdalként történõ megszólaltatása."

(Turi Gábor, Gramofon, 2007. tavasz)

Szakcsi Lakatos Béla világszerte ismert mûvész, aki Európától Ázsián át Észak-Amerikáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. A külföldi dzsessz-zenészekkel való együttmûködésébõl az ütõhangszeres George Jindával közös lemezek tûnnek ki. A hazai dzsessztörténetben Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós dzsessz térnyerésében, miközben a cigány folklór gyûjtésével és színpadi mûvekké formálásával is kezdettõl fogva foglalkozott. Az egymástól távol került mûfajokból újra közös zenei nyelvet teremteni – alighanem ebben rejlik Szakcsi elhivatottsága.

Raiffeisen JAZZ KLUB

Dresch Quartet – vendég: Szakcsi Lakatos Béla (zongora) Dresch Mihály – szoprán- és tenorszaxofon, furulya; Kovács Ferenc – hegedû; Szandai Mátyás – bõgõ; Baló István – dob

Idõpont: 2007. június 7., csütörtök, 20.00

Helyszín: Millenáris Park, Fogadó

http://www.millenaris.hu/  

fotók: Tavas József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.