A Konferencia a közelgő országgyűlési, önkormányzati és európai uniós választások kapcsán közleményt ad ki, amelyet a sajtólevél mellékleteként olvashatnak.

 

A Konferencia a közelgő országgyűlési, önkormányzati és európai uniós választások kapcsán közleményt ad ki, amelyet a sajtólevél mellékleteként olvashatnak.

 

A konferencia első napján a püspökök testülete az MKPK Székházában fogadta a hivatalos látogatásra hazánkba érkezett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ortodox pátriárkát, akit Erdő Péter bíboros, a Konferencia elnöke köszöntött.

 

A püspökök megbeszélték a hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatos tapasztalatokat és teendőket, tekintettel arra, hogy rövidesen sor kerül a jövő tanévre történő beiratkozásra az általános iskolákban.

 

Az ülés témája volt továbbá a lelkiségi mozgalmak, közösségek, plébániák szerepe az új evangelizációban. A témával kapcsolatban döntés született egy dokumentum megfogalmazásáról, amelynek végleges szövegéről a testület következő ülésén döntenek.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is országos tartósélelmiszer-gyűjtést szervez március 23-tól 30-ig. Az adományozók felajánlásaikat a templomokban erre kijelölt helyekre vihetik el, valamint telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a Katolikus Karitász segítő munkájába. Amennyiben felhívják a 1356-os telefonszámot, hívásonként 500 forinttal járulnak hozzá a kezdeményezéshez.

 

A holokauszt tragikus eseményeinek 70. évfordulója kapcsán – amint arról már korábban döntés született -, megemlékezve az áldozatokról és emléket állítva azoknak is, akik életüket kockáztatva, sőt feláldozva segítették az üldözötteket, a Püspöki Konferencia a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködve tudományos konferenciát szervez a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű, a kereszténység és a zsidóság kapcsolatáról is szóló dokumentumáról 2014. május 26-án, Budapesten a püspöki testület tagjainak és a téma szakértőinek részvételével.

 

A püspökök áttekintették a cigánypasztoráció helyzetét és megállapították, hogy az ország különböző területein végzett sokrétű szolgálat országos áttekintése és koordinálása a Konferencia cigánypasztorációs bizottságának megerősítését igényli, amelyre vonatkozóan konkrét javaslat kidolgozásáról döntöttek, mely a következő ülésszakon kerül megtárgyalásra.

 

A 2013. november 25-én nyugállományba vonult Katona István püspököt a testület tagjai az ülésen búcsúztatták és ünnepélyes keretek között köszönték meg több évtizedes áldozatos szolgálatát.

 (MKPK titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük