2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A magyar kisbefektetők fele kipróbálná magát a külföldi parketteken

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64201"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_130.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A BÉT sorsa egyáltalán nem közömbös a kisbefektetők számára, 80 százalékuk továbbra is elsősorban a magyar piac iránt érdeklődik, derült ki a KBC Equitas ügyfélkörében végzett felmérésből. Ugyanakkor ma már minden második online-tőzsdéző befektetne külföldi részvényekbe is.

images 130.thumbnailA BÉT sorsa egyáltalán nem közömbös a kisbefektetők számára, 80 százalékuk továbbra is elsősorban a magyar piac iránt érdeklődik, derült ki a KBC Equitas ügyfélkörében végzett felmérésből. Ugyanakkor ma már minden második online-tőzsdéző befektetne külföldi részvényekbe is.

images 130.thumbnailA BÉT sorsa egyáltalán nem közömbös a kisbefektetők számára, 80 százalékuk továbbra is elsősorban a magyar piac iránt érdeklődik, derült ki a KBC Equitas ügyfélkörében végzett felmérésből. Ugyanakkor ma már minden második online-tőzsdéző befektetne külföldi részvényekbe is.

A hazai befektetések erőteljes preferálása világszerte jellemző a kisbefektetőkre. Hasonló tapasztalatok vannak az USA-beli brókercégeknél és a KBC csoporton belül is. Az értékpapír-szolgáltatók forgalma, illetve az ügyfélállományuk átlagosan mintegy 50 százalékban hazai befektetésekből áll, s a másik 50 százalékot teszik ki a világ összes többi részéről származó eszközök. A hazai lakossági ügyfelek befektetési szokásairól készült felmérés szerint az ügyfelek 80 százaléka leginkább a magyar piac iránt érdeklődik, habár egyre kedveltebbek a külföldi részvények is. Minden második megkérdezett ugyanis jelezte, hogy belátható időn belül tervezi a befektetést a külföldi eszközökbe, emelte ki Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója.

Az érdeklődést magyarázza, hogy a szezonális és ciklikus okok miatt a külföldi tőzsdéken is csökken a forgalom, ám ezek a piacok forgalmuk alapján még mindig összehasonlíthatatlanul más nagyságrendet jelentenek a BÉT-hez képest. Amíg a BÉT napi forgalma 3-8 milliárd forint között ingadozik, addig csupán egyetlen cég, a Gazprom Londonban forgó papírjaival 80 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le egyetlen nap alatt.

A megkérdezettek jóval kevésbé érdeklődnek az online devizakereskedés iránt, mint két évvel ezelőtt. Ebben Takács Szabolcs szerint közrejátszhat, hogy ezen a piacon a hektikus és sokkal kevésbé kiszámítható mozgások, illetve a túlzó tőkeáttétel miatt nagyon sok kisbefektető villámgyorsan elveszíti az összes befektetésre szánt tőkéjét. Mindemellett ez a piac túlzottan telítetté vált, szinte minden nap alakul egy-egy korábban sohasem hallott cég, amely újonnan kezd forex-szolgáltatásba. „A piac fenntarthatatlan állapotba kezd kerülni, s ezt átlátják ügyfeleink is" – mondta az igazgató.

Ahhoz, hogy a lakossági befektetők biztonságban érezhessék magukat a nemzetközi tőzsdéken, oktatásra és elemzői támogatásra van szükségük, derült ki a KBC Equitas által végzett felmérésből.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.