2014. január 22-én a székesfehérvári Vörösmarty Színház a magyar kultúra napját idén Nagyváraddal közösen ünnepli. Nagyvárad a XX. század elején a magyar kulturális élet kiemelkedő központja volt, Ady Endre „Pece-parti Párizsnak" nevezte.

 

2014. január 22-én a székesfehérvári Vörösmarty Színház a magyar kultúra napját idén Nagyváraddal közösen ünnepli. Nagyvárad a XX. század elején a magyar kulturális élet kiemelkedő központja volt, Ady Endre „Pece-parti Párizsnak" nevezte.

 

Két egymást követő esemény idézi meg Nagyváradot a megyeszékhelyen, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Vörösmarty Színház közös szervezésében: január 22-én 17.30 órakor egy mindenki számára nyitott rendezvényen „Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói" címmel irodalmi beszélgetésre invitálják az érdeklődőket, majd 19 órakor „Ady és Nagyvárad" címmel ünnepi gálaműsorral emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról a teátrumban.

 

A nap részletes programja:

2014. január 22. (szerda) 17.30 óra

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház, Cyrano Kávézó

Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói

– a magyar kultúra napja alkalmából rendezett beszélgetés –

 

A beszélgetés résztvevői:

Tóth István, a nagyváradi Ady-múzeum igazgatója,

Derzsi Ákos, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomdavállalat igazgatója,

Sorbán Attila író, költő, a Nagyváradi Szigligeti Színház művészeti projektek, szervezés és marketing igazgatója, a Szamizdat kortárs művészeti folyóirat főszerkesztője.

 

2014. január 22. (szerda) 19.00 óra

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház, nagyszínpad

„Ady és Nagyvárad"

– a Vörösmarty Színház gálaestje a magyar kultúra napja alkalmából –

 

Az esten ünnepi köszöntőt mond Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere pedig átadja a város kulturális életét gazdagító kiemelkedő tevékenységért odaítélt „Pro Cultura Albae Regiae" díjat.

 

A gálaest rendezője Hargitai Iván, és a Vörösmarty Színház kiváló színművészei mellett a nagyváradi Varadinum Vonósnégyes részvétele biztosítja a zártkörű ünnepi műsor sikerét.

 

A verses, zenés, táncos összeállítás résztvevői:

Andrássy Máté, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, Lábodi Ádám, Makranczi Zalán, Rovó Tamás,

Szalay Marianna, Törőcsik Franciska, Tűzkő Sándor, Varga Gabriella, Varga Mária,

Váradi Eszter Sára, Závodszky Noémi és a nagyváradi Varadium/Varadinum Vonósnégyes.

 

http://www.vorosmartyszinhaz.hu/

 

Lantai József