A roaming díjak, illetve az adatforgalom után fizetendő összegek Európai Bizottság által kezdeményezett mértékű csökkentésének Magyarországra való kiterjesztésének egyelőre nincsenek jelei.

A roaming díjak, illetve az adatforgalom után fizetendő összegek Európai Bizottság által kezdeményezett mértékű csökkentésének Magyarországra való kiterjesztésének egyelőre nincsenek jelei.

2014. július 1-jétől több mint felével, pontosan 55,5 százalékkal csökkentik az adatroaming maximálisan kiszabható díját az Európai Bizottság kezdeményezésére. Így egy megabyte-nyi adat forgalmazása már csak maximum 20 eurocentbe kerül a tavalyi 45 helyett. Sajnos itthon a roaming díjak csökkenése egyik szolgáltatónál sem éri el az 55,5 százalékos csökkenést, sőt az egyik szolgáltató egyáltalán nem csökkent árat. Az itthoni roaming díjak csökkenését az Internetet.hu alábbi összehasonlításában láthatja.

Egyáltalán nem mobilozunk külföldön

Az EU intézkedésének oka az volt, hogy a mobiltelefonokon lebonyolított adatforgalom mára drámaian megnövekedett. Az adatroaming mellett az SMS-küldés és a telefonálás díjai is csökkentek. Az előbbi 8-ról 6 eurocentre, az utóbbi híváskezdeményezés esetén 24-ről 19 eurocentre, hívásfogadás esetén pedig 7-ről 5 eurocentre. Így a mobiltelefonjaikat külföldi nyaralásuk vagy üzleti útjuk alkalmával is előszeretettel használó előfizetők 25, 21, illetve 28,5 százalékot spórolhatnak. A döntés azért is igen fontos, mert egy, 28 000 európai körében végzett friss felmérés szerint az előfizetők 94 százaléka a magas költségek miatt szinte egyáltalán nem használja a telefonját, amikor külföldön tartózkodik, sőt egynegyedük be sem kapcsolja telefonját.

A jövőben teljesen eltörlik a roamingdíjakat

Egy másik intézkedésnek köszönhetően az európai mobilszolgáltató cégek egyedi roamingtarifát kínálhatnak az EU egy másik tagországába utazóknak, amely akár még a fentinél kedvezőbb is lehet. Az Európai Parlament döntése alapján pedig 2015 decemberében teljesen eltörlik a roaming díjakat. A lakosság mintegy egynegyede örülhet ezeknek a híreknek, a CIB Bank bankkártya-tulajdonosok körében végzett kutatásának júniusban publikált eredményei szerint ugyanis ennyien utaznak külföldre nyaralni. A válaszadók több mint fele itthon, 20 százalékuk pedig belföldön és külföldön is üdül. A többség csak egy nyaralást tervez; azok közül pedig, akik többször is utaznak, 17 százalék megy egynél több alkalommal külföldre.

Így előzhetjük meg a milliós mobilszámlákat

Több megdöbbentő történetet hallhattunk már arról, hogy a külföldi nyaralás alatt mobilozóknak később horribilis telefonszámlával kellett szembesülniük. Az egyik egy brit tinédzserrel esett meg tavaly, akit (azaz inkább a szüleit) mintegy 6 ezer dolláros (1,4 millió forintos) mobilszámla várt otthon, pedig a szülők szerint csak „szokásos tinis dolgokra" használta a telefonját. A hasonló esetek elkerülése végett érdemes inkább egy helyi feltöltőkártyás mobilinternet csomagot vásárolnunk rögtön érkezés után, vagy utazás előtt pontosan tájékozódni a díjakról. Ha a szállásunkon van ingyenes Wi-Fi, a böngészést időzítsük akkorra, amikor ott tartózkodunk, illetve inkább VoIP (Skype, Viber, WhatsApp) szolgáltatáson keresztül tartsuk a kapcsolatot az otthoniakkal. Ha mobilinternetet használunk beszéd helyett, inkább chateléssel kommunikáljunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük