A megoldás egyszerű és gyors alkalmazás-hozzáférést biztosít, használatával kiküszöbölhető a gyenge és könnyen megjegyezhető jelszavak használata.

A megoldás egyszerű és gyors alkalmazás-hozzáférést biztosít, használatával kiküszöbölhető a gyenge és könnyen megjegyezhető jelszavak használata.

A Magyar Telekom 2009 novemberében kezdte el a Novell SecureLogin bevezetését a szervezeten belül, a tavalyi év őszére pedig már minden egyes alkalmazott ebben a megoldásban tárolta jelszavait.

„A Magyar Telekom számára egy egységes jelszókezelő megoldás bevezetése elengedhetetlenül szükséges volt. Örömmel tapasztaltuk, hogy az átállás nem okozott fennakadást, a bevezetés, a közel 300 alkalmazás integrációja zökkenőmentesen, határidőre valósult meg. A megoldás bevezetésével elértük a kitűzött célt: felhasználóink a speciális jelszókezelési irányelveinknek megfelelően, biztonságosan és ugyanakkor mégis kényelmesen érik el a munkájukhoz szükséges alkalmazásokat” – mondta Vajda Zoltán, a Magyar Telekom IT Üzemeltetési Igazgatóság igazgatóhelyettese.

„Általános probléma a nagyvállalatok életében, hogy az  alkalmazottaknak egyre több és több felületen kell jelszavas védelmet megadni, lehetőleg egyesével is biztonságos és megjegyezhető jelszavakkal. Az ebből adódó problémák bármelyike (jelszó elfelejtése, feljegyzése mások által elérhető módon, vagy akár a kevésbé biztonságos jelszavak választása) biztonsági kockázatot jelent, vagy lassítja a munkafolyamatot. A Novell Secure Login vezető termék az egypontos bejelentkezési megoldások piacán. Kényelmes hozzáférést biztosít a  felhasználóknak a szolgáltatásokhoz, és az egységes  jelszókezelési irányelvek, valamint az erős hitelesítés támogatása révén pedig biztonságosabbá is teszi az alkalmazások használatát” – foglalta össze Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Kiterjedt alkalmazás-portfólió: A Magyar Telekom Csoport megalakulásakor a három korábbi, különálló üzletág (Magyar Telekom, T-Mobile, T-Online) konszolidációjával a használt  alkalmazások száma sok területen megtriplázódott, ugyanis a szervezetek működési területe hasonló volt, ezért ugyanazokra a feladatokra hasonló típusú informatikai megoldásokat alkalmaztak. Az egyszerűsítési, alkalmazás-összevonási és funkció-kiváltási folyamatok után még mindig egy kb. 300 programból álló alkalmazás-portfólióval rendelkeztek, amiből 100 körüli volt az üzleti alkalmazások száma. Az alkalmazások nagy része felhasználónként külön azonosítót és jelszót igényelt. A Magyar Telekom ezek kezelésére egy egységes, automatizált és biztonságos megoldást keresett. Az elsődleges terv a címtár integráció volt. A programok egy része képes volt valamilyen címtárral (Active Directory, eDirectory, LDAP) való együttműködésre, a többség esetében azonban a hiányzó integráció megvalósítása egy nehezen kivitelezhető és költséges fejlesztés lett volna, ezért megvizsgálták a kliens oldali jelszókezelési megoldások által nyújtott szolgáltatásokat is.

„Olyan jelszókezelő megoldást kerestünk, amely a Magyar Telekom
jelszókezelési irányelveit betartva segíteni tudja felhasználóinkat abban, hogy biztonságosan, de mégis kényelmesen férjenek hozzá a munkájukhoz szükséges alkalmazásokhoz. Munkatársainknak átlagosan öt szolgáltatáshoz van hozzáférésük, és ahol ezt az alkalmazás lehetővé tette, ott mindenhol szigorú feltételeket támasztottunk a használható jelszavak hosszára, tartalmára és lejárati időpontjára vonatkozólag.

Mivel a különböző alkalmazások különböző lehetőségeket biztosítottak a szigorú jelszavak kikényszerítésére, így az egységes és kényelmesebb rendszerhasználat elérése érdekében egy egypontos bejelentkezési megoldás bevezetését láttuk célszerűnek” – mondta Vajda Zoltán, a Magyar Telekom IT Üzemeltetési Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A megoldás: egypontos bejelentkezés mindenhol A Csoport tagjai közül a Magyar Telekomnál ezt megelőzően LDAP, valamint domain alapú autentikáció volt, illetve a T-Mobile a Novell egypontos bejelentkezést (SSO, Single Sign-On) biztosító megoldását, a SecureLogint használta, mintegy 3500 felhasználóval. Több SSO termék tesztelése után a Magyar Telekom a Novell SecureLogin megoldásának kiterjesztését választotta az új rendszer mintegy 10.000 felhasználójára.

A Novell SecureLogin a jelenleg a piacon elérhető egypontos bejelentkezési megoldások egyik vezető terméke, amelynek  fejlett jelszókezelési szolgáltatásával a felhasználóknak mindössze egyetlen felhasználónevet és jelszót kell  megjegyeznie. A Novell SecureLogin egyszerű és gyors alkalmazás hozzáférést biztosít, használatával kiküszöbölhető a gyenge és könnyen megjegyezhető jelszavak használata. A biztonság további növelése érdekében a szokványos jelszó alapú azonosítás mellett a termék integrálható különféle smart kártyákkal, biometrikus azonosítókkal és tokenekkel. A SecureLogin segítségével a helyi munkaállomásokon titkosítva is tárolhatók az azonosításra szolgáló adatok, így hálózati kapcsolat nélkül is működtethető az egypontos bejelentkezés.

A SecureLogin könnyen kezelhető felhasználói felülete egyszerű telepítést és adminisztrációt tesz lehetővé. Az integrációs varázsló segítségével az alkalmazások könnyedén felkészíthetők az egypontos bejelentkezésre – a Magyar Telekom esetében egy alkalmazás integrálása átlagosan egy napot vett igénybe. A projekt során a pilot 2009 novemberében indult, amelynek sikere után 2010 áprilisában mintegy 3000 felhasználóval bővült a SecureLogin felhasználók köre a Magyar Telekomnál. A teljes vállalatcsoportra augusztusig terjesztették ki a megoldást. A projekt során csak a helpdesknek volt szüksége egy rövid oktatásra. A felhasználók írásbeli tájékoztatást kaptak az új megoldásról, és az egyszerű kezelhetőség, valamint a jól megtervezett bevezetés miatt külön képzés nélkül is könnyen el tudták kezdeni a termék használatát.

http://www.novell.com/hu-hu/success/success_mtelekom_securelogin.html
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük